Οι μεγάλες τεχνολογικές αποτυχίες του 2020 - Ο κορωνοϊός ενέτεινε το μπάχαλο σε κάθε επίπεδο της ζωής μας

ΚΟΣΜΟΣΈντυπη Έκδοση

 

Η πανδημία της Covid-19 στιγμάτισε το 2020 και έφερε θανάτους, κλείσιμο επιχειρήσεων, επιστημονικές ανακαλύψεις, αλλά και κάποιες... αποτυχίες. Ο κορωνοϊός έχει μολύνει 60 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και προκάλεσε το κλείσιμο των επιχειρήσεων που εξάλειψε περισσότερες από 22 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020. 
Επίσης άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο ζούμε τη ζωή μας, την οποία ξοδεύουμε σε μεγάλο βαθμό στο σπίτι υπό τον φόβο είτε να μολυνθούμε είτε να εξαπλώσουμε την ασθένεια. Αυτό είχε αποτέλεσμα να χρησιμοποιούμε περισσότερο

την τεχνολογία για να καλύψουμε κάποιες βασικές καθημερινές ανάγκες, όπως την εργασία από το σπίτι, τη μάθηση, την επικοινωνία, την πληρωμή λογαριασμών διαδικτυακά, την αγορά αγαθών μέσω διαδικτύου κι άλλα πολλά...
Όλοι έχουμε αρχίσει να διατηρούμε μια ευρύτερη σκεπτικιστική και κριτική στάση απέναντι στην τεχνολογία και στην επιρροή που έχουν οι τεχνολογικοί «κολοσσοί» στη ζωή μας εν μέσω πανδημίας. Και καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του έτους, αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στην ετήσια συλλογή με τις μεγαλύτερες αποτυχίες της τεχνολογίας για το 2020.

Η τηλεκπαίδευση
Το μεγάλο «φιάσκο» της τηλεκπαίδευσης έκανε την εμφάνισή του όταν αποφασίστηκε να κλείσουν λόγω κορωνοϊού τα σχολεία της χώρας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί χρησιμοποίησαν την πλατφόρμα Webex της Cisco προκειμένου να συνεχιστούν διαδικτυακά τα μαθήματα, όπως όριζαν οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας.
Ωστόσο, το δίκτυο κατέρρευσε αρκετές φορές και το υπουργείο Παιδείας έκανε λόγο για «μεμονωμένες» περιπτώσεις, ενώ υποστήριζε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα κεντρικά ούτε στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο ούτε στην πλατφόρμα Webex.

Τα κενά ασφαλείας του Zoom
Όταν άρχισε η καραντίνα, η τηλεδιάσκεψη έγινε βασικό εργαλείο εργασίας και καμία άλλη εταιρεία δεν επωφελήθηκε περισσότερο από το Zoom. Κατάφερε να καλύψει το κενό που άλλοι, όπως το Skype και οι ομάδες της Microsoft, της Google και της Cisco, δεν κατάφεραν να καλύψουν με τα δικά τους συστήματα διασκέψεων. Αλλά σχεδόν ξαφνικά ήρθε η αντίδραση. Το Zoom παλεύει εδώ και πολύ καιρό με ζητήματα ασφαλείας, τα οποία επανήλθαν στο φως όταν όλοι το χρησιμοποιούσαν. 
Αυτό οδήγησε σε συχνές εμφανίσεις περιεχομένου μίσους ή πορνογραφικού υλικού σε μη ασφαλείς τηλεδιασκέψεις. Το Zoom εργάστηκε πάνω σε αυτά τα κενά ασφαλείας και οι χρήστες είναι πλέον πιο ασφαλείς στις τηλεδιασκέψεις τους, αλλά η δημοτικότητά του μειώθηκε.

Παραπληροφόρηση παντού 
Αξίζει να αναφερθεί ο όγκος των ψευδών πληροφοριών που εξαπλώθηκαν σε Facebook, Twitter και YouTube. Οι εταιρείες αυτές αναγκάστηκαν να λάβουν δραστικά μέτρα για τα hoaxes που εμφανίστηκαν στα δίκτυά τους. Μερικές από τις πιο αβάσιμες πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στα social media
● Ο Μπιλ Γκέιτς είναι ο άνθρωπος πίσω από τον κορωνοϊό ή χρησιμοποίησε την πανδημία για την εμφύτευση μικροτσίπ σε ανθρώπους. Αυτός ο ισχυρισμός είναι αρκετά ασταθής, καθώς ο Γκέιτς εδώ και χρόνια υποστηρίζει οργανισμούς και καμπάνιες για την καταπολέμηση ασθενειών και βοήθησε στην ανάπτυξη ενός ταχύτερου τεστ Covid-19. 
● Το 5G συνδέεται με τον κορωνοϊό. 
Το Facebook, το Twitter και το YouTube έγιναν πιο επιθετικά κατά τη διάρκεια των αμερικανικών εκλογών επισημαίνοντας αναρτήσεις από οποιονδήποτε – συμπεριλαμβανομένου του απερχόμενου Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ – προσπάθησε να διαδώσει ψευδείς πληροφορίες.

Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού 
Κάποια παράξενα γεγονότα ακολούθησαν το ξέσπασμα του νέου κορωνοϊού, όπως:
● Οι θεωρίες συνωμοσίας για το 5G και τον κορωνοϊό οδήγησαν τους ανθρώπους να βάζουν φωτιά σε πύργους τηλεπικοινωνιών και να επιτίθενται σε τεχνικούς τηλεπικοινωνιών μόνο επειδή έκαναν τη δουλειά τους.
● Το Ηνωμένο Βασίλειο καυχιόταν ότι θα αναπτύξει τη δική του εφαρμογή ανίχνευσης επαφών κρουσμάτων μόνο και μόνο για να την απορρίψει μερικούς μήνες αργότερα και να ταχθεί υπέρ του συστήματος που υποστηρίζεται από την Apple και την Google
● Εφαρμογές παράδοσης τροφίμων χρέωναν μεγάλα τέλη σε τοπικά εστιατόρια, με το πρόσχημα να τα βοηθήσουν μέσα στην πανδημία. 
● Αργοπορημένη καθοδήγηση σχετικά με τις μάσκες και το χρονικό διάστημα που ο κορωνοϊός θα μπορούσε να παραμείνει στον αέρα από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, ειδικά στην ιστοσελίδα τους.

Το TikTok
Η τεράστια επιτυχία του TikTok εκνεύρισε τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξαπέλυσε επίθεση στην κινεζική πλατφόρμα υποστηρίζοντας ότι αποτελεί κίνδυνο ασφάλειας για τους Αμερικανούς. Ο Τραμπ υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή που απαιτεί από το TikTok να πωληθεί σε Αμερικανούς, αλλιώς κινδυνεύει να κλείσει σε αυτήν τη χώρα, αναγκάζοντας την εταιρεία ByteDance να αγωνιστεί για να βρει μνηστήρες. 
Η Oracle και η Walmart πρότειναν μια συμφωνία για να αγοράσουν ένα μερίδιο στο TikTok, το οποίο θα διαχωριζόταν ως δική του οντότητα. Η συμφωνία φάνηκε να έχει τη συγκατάθεση του Τραμπ, αλλά στη συνέχεια έγιναν οι εκλογές και ο Πρόεδρος ξέχασε το ζήτημα. Η Επιτροπή Εξωτερικών Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες, ή CFIUS, έχει παρατείνει την προθεσμία έως τις 4 Δεκεμβρίου, οπότε η μοίρα του TikTok παραμένει στον «αέρα».

Η τρομακτική παραβίαση του Twitter 
Μια από τις μεγαλύτερες και τρομακτικότερες παραβιάσεις ήταν αυτές στους λογαριασμούς διάσημων προσωπικοτήτων στο Twitter, όπως ο Ίλον Μασκ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Μπάρακ Ομπάμα και άλλα διάσημα στελέχη της τεχνολογίας και πολιτικοί.
Οι χάκερ προχώρησαν σε αυτή την παραβίαση λογαριασμών στο Twitter για να προωθήσουν μια απάτη με Bitcoin. Το Twitter κατέληξε να κλειδώσει όλους τους επαληθευμένους λογαριασμούς προτού το συμβάν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις. Ωστόσο τίθεται το ερώτημα τι θα είχε συμβεί αν κάποιος είχε πάρει τον πλήρη έλεγχο ενός εκ των λογαριασμών του Αμερικανού Προέδρου στο Twitter.

Twittertik tokZoomμέσα κοινωνικής δικτύωσηςΚορωνοϊόςπανδημίαIssue: 2157Issue date: 23-12-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
ζωης, υπουργείο παιδείας, επιρροή, σχολεια, cisco, εταιρεία, skype, microsoft, google, φως, facebook, twitter, youtube, media, τεστ, apple, ηπα, oracle, εκλογες, date, video, popular, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, www.facebook.com, www.google.gr, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, φωτια, ομπαμα, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, σχολικο δικτυο, δουλεια, εργασια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, ογκος, τεστ, υπουργείο παιδείας, φως, apple, microsoft, skype, youtube, αγορα, αξιζει, ανθρωπος, γεγονοτα, διαστημα, δικη, δικτυο, δικτυα, εγινε, υπαρχει, εμφάνιση, επικοινωνια, επιρροή, επιτυχια, εστιατορια, εταιρεία, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωη, χακερ, ηνωμενες πολιτειες, θεσεις εργασιας, θεωριες, λογο, ματια, μηνες, μοιρα, συνεχεια, σπιτι, cisco, date, εφαρμογη, εμφανισεις, χωρα, υπουργειο, media, μια ματια, ομαδες, oracle, πληροφοριες, popular, θεσεις, ξεχασε το
Τυχαία Θέματα