Οι νέες «ρουκέτες» Σαμαρά και οι φόβοι για γενίκευση της γαλάζιας αμφισβήτησης στην κυβέρνηση

Αν η ερώτηση των 11 βουλευτών και οι γαλάζιες γκρίνιες στις επαφές που έχουν οι υπουργοί με τους νεοδημοκράτες βουλευτές θεωρούνται από το μέγαρο Μαξίμου διαχειρίσιμες συμπεριφορές και ενίοτε δικαιολογημένες που μπορεί να εκτονωθούν, δε συμβαίνει το ίδιο όταν η υπόθεση φτάνει στα εθνικά θέματα και όταν το άρμα της αμφισβήτησης της κυβερνητικής πολιτικής ως προς αυτό τον τομέα οδηγεί ο Αντώνης Σαμαράς.

Όταν έγινε γνωστό ότι ο κ. Σαμαράς

θα μεταβεί στην Κύπρο για να απονείμει το ετήσιο βραβείο της γυναίκας της χρονιάς, με αφορμή τα 50 χρόνια της εισβολής και κατοχής στο νησί, στην κυβέρνηση περίμεναν ότι η εκδήλωση θα συνοδευτεί με ένα χτύπημα για τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τα «ήρεμα νερά» που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός.

Η χθεσινή παρέμβαση όμως του κ. Σαμαρά ήταν εξαιρετικά σκληρή και δεν είχε αποδέκτη μόνο το μέγαρο Μαξίμου, αλλά και το προεδρικό μέγαρο της Κύπρου.

Η αναφορά του κ. Σαμαρά ότι «η νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής από την πίσω πόρτα δεν είναι λύση, αλλά πλήρης υποταγή, και η υποταγή είναι το έσχατο όριο της παραίτησης από την εθνική αξιοπρέπεια» προφανώς απευθύνεται και στον πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο οποίος μετά την συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον Ερσίν Τατάρ συμφώνησε και σε νέα συνάντηση των δύο, αυτήν τη φορά στη Λευκωσία.

Το δεύτερο μήνυμα της ομιλίας του αφορούσε το μέγαρο Μαξίμου, τον πρωθυπουργό, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος την επόμενη εβδομάδα θα ενημερώσει τους νεοδημοκράτες βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και θα πάρει μία πρώτη γεύση των διαφοροποιήσεων και των ενστάσεων που έχουν ορισμένοι στην πολιτική που ασκεί.

Στην επιτροπή, πέραν των άλλων, συμμετέχουν ο «καραμανλικός» Ευριπίδης Στυλιανίδης -που σε πρόσφατο άρθρο του στα Νέα έκανε λόγο για την ανάγκη πατριωτικής προσέγγισης στα εθνικά θέματα με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και διάλογο χωρίς ανεξέλεγκτη τουρκική ατζέντα-, ο Νικήτας Κακλαμάνης, αλλά και ο «σαμαρικός» Μίλτος Χρυσομάλλης.

Η αναφορά Σαμαρά με αποδέκτη την κυβέρνηση ήταν σαφής και δεν επιδέχεται ερμηνειών.

«Λύσεις άδικες και καταστροφικές όπως αυτές που ακούγεται ότι μαγειρεύονται και στο Αιγαίο και στην Κύπρο θα είναι λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης. Τα ήρεμα νερά οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων».

Και μέσα από αυτή την αναφορά σαφής είναι και η προειδοποίηση πως ο ίδιος ως βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες άδικες και καταστροφικές λύσεις. Ο καθένας φαντάζεται πως αν δε δεχτεί ο ίδιος, δεν θα δεχθούν και οι γαλάζιοι βουλευτές που επηρεάζει και που δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά θέματα.

Το ερώτημα μετά από αυτήν την παρέμβαση είναι για πόσο η κυβέρνηση θα μπορεί να οχυρώνεται πίσω από τη φράση «οι πρώην πρωθυπουργοί έχουν το δικαίωμα να έχουν τις απόψεις τους»;

Πολύ περισσότερο δε, εάν το επόμενο διάστημα στη φωνή του κυρίου Σαμαρά προστεθεί και αυτή του Κώστα Καραμανλή, που φαίνεται πως έχει τις ίδιες απόψεις ως προς τα εθνικά θέματα με τον Μεσσήνιο πολιτικό.

Και αν η διαφοροποίηση αφορά μόνο τους δύο πρώην ηγέτες της Νέας Δημοκρατίας, ας πούμε ότι η ένταση είναι ελεγχόμενη. Εάν όμως σε αυτήν προστεθούν και νεοδημοκράτες βουλευτές με ισχυρές παρεμβάσεις, τότε το θέμα αποκτά άλλες διαστάσεις που κανείς δε γνωρίζει αυτήν τη στιγμή πού μπορούν να οδηγήσουν.

Διαβάστε επίσης:

Τροπολογία για την αναστολή χρηματοδότησης των Σπαρτιατών καταθέτει το ΠΑΣΟΚ

Γεραπετρίτης και Μαρινάκης βάζουν χαμηλά τον πήχη για τη συνάντηση με Φιντάν

ΠΑΣΟΚ: Το «σταυρόλεξο» που λύνει ο Νίκος Ανδρουλάκης – Όλα τα ονόματα που σκέφτεται

Keywords
Τυχαία Θέματα
Σαμαρά,samara