Οι ΝΥΤ «σταυρώνουν» τον Κάμερον: Δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το 2013 πολιορκημένος από ένα αυξανόμενο αντιευρωπαϊκό κύμα μέσα στο ίδιο του το κόμμα ο Κάμερον είπε ότι θα φέρει την ειρήνη στους συντηρητικούς πριν από τις εκλογές του 2015 και υποσχέθηκε ότι εάν επανεκλεγεί θα κάνει δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ, γράφουν οι New York Times.

Αλλά

αυτό που έμοιαζε με μία κίνηση χαμηλού ρίσκου για την αντιμετώπιση ενός παροδικού πολιτικού προβλήματος έχει κάνει μετάσταση και μπορεί να χτυπήσει άσχημα την Βρετανική οικονομία και να επηρεάσει την πορεία της χώρας για γενιές και φυσικά να καθορίσει την πολιτική μοίρα του Κάμερον.

Καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την ψηφοφορία της Πέμπτης, οι εταιρείες στοιχημάτων δίνουν το σήμα ότι η χώρα θα παραμείνει στην Ευρώπη, αν και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η μάχη είναι αμφίρροπη και είναι δύσκολο να προβλέψεις τον νικητή.

Την τετάρτη ο Κάμερον προειδοποίησε ότι η απόφαση για αποχώρηση είναι αμετάκλητη. Απευθυνόμενος στους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους, οι οποίοι επιθυμούν σε μεγαλύτερα ποσοστά την έξοδο, ο πρωθυπουργός τους κάλεσε να σκεφτούν τι συνέπειες θα έχει αυτό για τις νεότερες γενιές. Και πάνω από όλα είναι η οικονομία, πρόσθεσε.

Ο Κάμερον είναι τυχερός, συμπληρώνει η εφημερίδα, έχοντας κερδίσει μεγάλες νίκες της τελευταίας στιγμής, αλλά αυτή τη φορά θα είναι χαμένος ακόμη κι αν νικήσει στο δημοψήφισμα με τους ανταγωνιστές του να ετοιμάζουν τη διαδοχή του και το κόμμα του πιο διχασμένο από ποτέ.

Εάν χάσει θα δεχθεί πιέσεις για παραίτηση, ακόμη κι αν έχει διανύσει μόνο ένα μικρό τμήμα της τετραετίας και ότι έχει χτίσει μέχρι τώρα θα χαθεί σε αυτό που πολλοί θεωρούν ότι ήταν μία άσκοπη ζαριά.

Ο Martin Wolf, των Financial Times, έγραψε ότι το δημοψήφισμα ήταν η πιο ανεύθυνη κίνηση βρετανικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της ζωής του, συνοψίζοντας την άποψη των οικονομολόγων ότι το Brexit θα ακολουθηθεί από ένα σημαντικό σοκ και μόνιμη απώλεια ανάπτυξης, το αποτέλεσμα καταλήγει μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό.

Ο Κάμερον είπε ότι το δημοψήφισμα θα έλυνε την κακοφορμισμένη διαμάχη και τη συζήτηση για τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως έγινε στο δημοψήφισμα της Σκωτίας το 2014 η ψήφος των πολιτών είναι μία γιορτή της Δημοκρατίας σε ένα πολύ δύσκολο και διχαστικό θέμα.

Αλλά εάν το δημοψήφισμα για τη Σκωτία αποδείχθηκε δυσάρεστο, το δημοψήφισμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ αποδεικνύεται δηλητηριώδες. Ακόμη και μέλη της κυβέρνησης του Κάμερον λένε ότι διαβρώθηκε η εμπιστοσύνη στην πολιτική.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι καμπάνια που έγινε για το δημοψήφισμα έχει μικρή σχέση με τα δεδομένα με πολύ υψηλούς τόνους για την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, και την ισλαμοφοβία. Και αυτό αποτυπώθηκε βίαια από την δολοφονία της βουλευτή Τζο Κοξ την περασμένη Πέμπτη, που υποστήριξε με σθένος την παραμονή στην ΕΕ.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan είπε ότι η καμπάνια υπέρ του Brexit, δεν στηρίχθηκε απλά στον φόβο αλλά στο μίσος σχετικά με την μετανάστευση.

Ο καθηγητής πολιτικής ιστορίας Steven Fielding στο πανεπιστήμιο του Nottingham, είπε ότι ο Κάμερον έφτιαξε την υπόθεση κατά του εαυτού του και έχει καταστραφεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ο πρωθυπουργός, προφανώς θεωρούσε ότι θα είναι μία εύκολη αναμέτρηση για τους υποστηριχτές της παραμονής, πρόσθεσε ο καθηγητής, αλλά τελικά η αναμέτρηση είναι κατά πολύ πιο δύσκολη από όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Ο καθηγητής πολιτικής στο πανεπιστήμιο του Queen Mary, Tim Bale, είπε ότι ακόμη κι αν επικρατήσει η παραμονή θα είναι δέσμιος εκβιασμών και θα υποστεί πολλές ήττες παρά την ισχυρή πλειοψηφία που διαθέτει, μέχρι να παραιτηθεί. Ο ίδιος προσθέτει ότι «δεν μπορώ να φανταστώ άλλο πρωθυπουργό που να έκανε τόση μεγάλη ζημιά με μία απόφαση».

Υπάρχουν κάποιοι που στηρίζουν την απόφαση του Κάμερον τονίζοντας ότι έπρεπε να προχωρήσει στο δημοψήφισμα υπό την απειλή της διαίρεσης του κόμματός του, της ανόδου του εθνικιστικού κόμματος της Ανεξαρτησίας και του Φάρατζ που εμβόλιζε τους συντηρητικούς με τις απόψεις του για τον περιορισμό της μετανάστευσης και την έξοδο από την ΕΕ.

Ο Κάμερον που πολλές φορές στήριξε την άποψη ότι πρέπει να περιοριστεί η μετανάστευση δεν είχε ποτέ μία πειστική απάντηση για το θέμα, ακόμη και αν την περασμένη χρονιά ο αριθμός των μεταναστών ήταν περίπου 330.000. Για να ειρηνεύσει το κόμμα του και την αυξανόμενη αντι-ευρωπαϊκή τάση υποσχέθηκε το δημοψήφισμα εάν κέρδιζε τις εκλογές, τις οποίες κέρδισε με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή που αναμενόταν.

Ο πρώην διευθυντής επικοινωνίας του Κάμερον είπε ότι υπήρχε μεγάλη πίεση για το δημοψήφισμα και όχι μόνο από την παλιά φρουρά του κόμματος, γιατί πολλοί βουλευτές των συντηρητικών θεωρούσαν ότι θα χάσουν τις έδρες τους από το κόμμα του Φάρατζ στις εκλογές εάν δεν υπήρχε μία τέτοια δέσμευση.

Αλλά ο Tony Travers καθηγητής στο London School of Economics, είπε ότι ο Κάμερον δεν χρειαζόταν να κάνει μια τέτοια κίνηση. Όπως και το 1975 ο Κάμερον έκανε ένα δημοψήφισμα για να επιβάλλει την τάξη στο εσωτερικό του κόμματός του, έγινε για εσωτερικούς κομματικούς και όχι για εθνικούς σκοπούς.

Εάν το στρατόπεδο της παραμονής χάσει, τόσο ο Κάμερον, όσο και ο Όσμπορν είναι πιθανό να εγκαταλείψουν τη θέση τους μέσα στους επόμενους μήνες. Αυτή τη στιγμή όλοι αρνούνται ότι έχουν διάθεση να αντικαταστήσουν τον πρωθυπουργό, αλλά οι καρχαρίες έχουν ήδη μπει στον νερό με πρώτο τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον σημαντικό στέλεχος της εκστρατείας υπέρ της εξόδου.

Αλλά οι νικητές σε τέτοιες αναμετρήσεις στο κόμμα των Συντηρητικών είναι σπάνιο αυτοί που βγάζουν τα μαχαίρια και από τη στιγμή που ο Τζόνσον οδηγεί την κούρσα είναι δύσκολο να θεωρηθεί βέβαιος διάδοχος.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα