Οι οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα από την επέκταση του πολέμου

Τα πάνω κάτω στους οικονομικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης έχει φέρει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή αφού η αύξηση της τιμής του πετρελαίου και η διαφαινόμενη εκτόξευση του φυσικού αερίου αναγκάζουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κάνει νέους υπολογισμούς.

Κάθε μέρα που περνάει οι προβλέψεις για την εξέλιξη της πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή γίνονται όλο και πιο εφιαλτικές. Έτσι, το σενάριο της εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο δεν αφήνει το κυβερνητικό επιτελείο να κάνει τους προγραμματισμούς του

για το επόμενο διάστημα.

«Βρισκόμαστε σε απόλυτη εγρήγορση παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη τα οποία παρακολουθούν από πολύ κοντά τα όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Προσθέτουν μάλιστα ότι με βάση τα όσα λένε οι ειδικοί κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πώς θα εξελιχθούν οι τιμές στην ενέργεια το επόμενο διάστημα. Μία ενδεχόμενη εμπλοκή του Ιράν στον πόλεμο θα εκτοξεύσει το πετρέλαιο στα 200 δολάρια το βαρέλι».

«Γι’ αυτό, όχι μόνο η Ελλάδα, πολύ μεγαλύτερες δυνάμεις, όπως οι Η.Π.Α., επιχειρούν τώρα, η κατάσταση να ελεγχθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ώστε να αποφευχθούν συνέπειες και στο οικονομικό επίπεδο», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης τονίζοντας ότι η χώρα μας και καμία άλλη χώρα δεν θα μείνει ανεπηρέαστη από τυχόν ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Όλα αυτά συμβαίνουν την στιγμή που οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης καλπάζουν και ενώ η κυβέρνηση προγραμμάτιζε να δώσει ένα νέο pass την περίοδο των Χριστουγέννων στις ευάλωτες ομάδες.

Τα κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι όλες αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν πρόβλημα και στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού του 2024, το οποίο είχε βασιστεί στις αισιόδοξες προβλέψεις που υπήρχαν πριν την πολεμική σύρραξη στη Μέση Ανατολή, και το οποίο προέβλεπε μία σειρά ευνοϊκά μέτρα για κάποιες κατηγορίες πολιτών.

Εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά, ο προϋπολογισμός θα πρέπει να αναθεωρηθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο πρέπει να λάβει υπόψη του τα νέα δεδομένα στα καύσιμα. Στην περίπτωση αυτή, κυβερνητικοί παράγοντες δεν απέκλειαν ότι μπορεί να υπάρξουν κάποια μέτρα στήριξης, όπως είχε γίνει στο παρελθόν και στον πόλεμο Ρωσία – Ουκρανίας.

Γι’ αυτό άλλωστε πριν από λίγες μέρες, πάντως, ο πρωθυπουργός έστειλε καθησυχαστικό μήνυμα, δηλώνοντας στη συνέντευξη του στον Αντέννα ότι αν παραστεί ανάγκη, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει τα νοικοκυριά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται πάντως σε στενή συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου από κοινού να καταλήξουν σε προτάσεις που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά στην περίπτωση που χρειαστεί ανάγκη.

Φυσικά οποίες κινήσεις γίνουν, θα ξεκινήσουν από τη νέα χρονιά καθώς το κυβερνητικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μη βάλει σε κίνδυνο την επενδυτική βαθμίδα.

Ο πρωθυπουργός άλλωστε στην καθιερωμένη του εβδομαδιαία ανασκόπηση αναφέρθηκε σε αυτό το θέμα λέγοντας «Η αναβάθμιση της Ελλάδας από την S&P σε επενδυτική βαθμίδα. που ήρθε την Παρασκευή το βράδυ, επικύρωσε πως η χώρα μας έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική. Αυτό δεν έγινε τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα της μεταρρυθμιστικής πολιτικής που εφαρμόζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έτσι θα συνεχίσουμε. Η χώρα είναι μπροστά σε ένα ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας καθώς συνδυάζονται το σωστό μίγμα οικονομικής πολιτικής με την πολιτική σταθερότητα. Και είναι πατριωτικό μας καθήκον να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία και να προχωρήσουμε μπροστά προς όφελος όλων των Ελλήνων, ιδιαίτερα δε των ασθενέστερων», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου.

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης: « Δεν ανήκω σε πολιτική οικογένεια, δεν είμαι κληρονόμος, έχω την ελευθερία της Αλλαγής» (Video)

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Πιθανόν στο Ισραήλ ο Μητσοτάκη ως την Τρίτη – τι συζητά η Αθήνα με το Τελ Αβίβ

ΣΥΡΙΖΑ – επιχείρηση «kasselExit»: «Είναι εκτός πραγματικότητας, δεν έχει σχέση με την Αριστερά» λέει ο Ξανθός για τον αρχηγό του κόμματος

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα,ellada