Οι παρεμβάσεις Μητσοτάκη και οι τρεις επιλογές για Πρόεδρο, οι κινήσεις Δένδια, η χαρά της Διαμαντοπούλου και το… βιβλίο του Κασσελάκη

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα

Εκπλήξεις δεν είχε στην ψηφοφορία ο φετινός προϋπολογισμός, αλλά τα ενδιαφέροντα στοιχεία ήταν πολλά.

Ο Σαμαράς προτίμησε να απέχει από την ψηφοφορία κι έτσι δεν έκανε τα πράγματα δύσκολα για την κυβέρνηση.

Η

οποία κυβέρνηση είδε τον προϋπολογισμό να ψηφίζεται με περισσότερες ψήφους από την κοινοβουλευτική της δύναμη – καθόλου άσχημα με δεδομένο ότι στις δημοσκοπήσεις… «τρώει ξύλο».

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επιτέλους ρυθμίσεις για τις τράπεζες – μένει να φανεί στην πράξη τι σημαίνει το πακέτο που εξήγγειλε.

Ο Ανδρουλάκης έκανε μία αξιοπρόσεκτη πρώτη εμφάνιση σε τέτοιο επίπεδο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αξιοποιώντας και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ πρωτοστάτησε τελευταία στις προτάσεις για μέτρα κατά των υπέρογκων τραπεζικών χρεώσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τα γνωστά του προβλήματα: Αμηχανία μέχρι την τελευταία στιγμή για την υπερψήφιση ή όχι των αμυντικών δαπανών. Τελικά τις ψήφισε και ησύχασε…

Έγινε κι ένα μπλέξιμο με την ψήφο του Τσίπρα – αρχικά ειπώθηκε ότι τις καταψήφισε, αλλά δεν ίσχυε – έτσι ώστε να δέσει το γλυκό…

Οι κινήσεις του Δένδια

Άλλο αξιοσημείωτο των ημερών, που πιθανόν θα μας απασχολήσει το επόμενο διάστημα, είναι οι… κινήσεις του Νίκου Δένδια.

Τρεις κινήσεις με νόημα έκανε ο υπουργός Άμυνας:

Συνέντευξη χθες στο Βήμα, ένα… πηγαδάκι που έστησε με πολλούς βουλευτές στο περιθώριο της συζήτησης για τον προϋπολογισμό και μία παρέμβαση την Παρασκευή στο συνέδριο επίσης του Βήματος.

Θα μπορούσαν όλα αυτά να έχουν τίτλο «είμαι εδώ, με τις διαφορετικές απόψεις μου και την επιρροή μου στην κοινοβουλευτική ομάδα».

Δεν ξέρω τι βλέπει στο πολιτικό σκηνικό και σπεύδει να προβάλει τις προσωπικές του απόψεις ο Δένδιας. Πάντως δεν νοείται να υπάρχει υπουργός Άμυνας έστω και με αποχρώσες ενδείξεις διαφορετικής προσέγγισης στην εξωτερική πολιτική της χώρας…

Και επίσης δεν νοείται… πρόεδρος Δημοκρατίας να έχει το δικό του τροπάρι για τα εθνικά θέματα…

Τρεις επιλογές για Πρόεδρο

Τώρα που ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός, ο επόμενος μεγάλος σταθμός για τα πολιτικά πράγματα είναι η προεδρική εκλογή.

Η πρώτη απόπειρα ανάδειξης προέδρου θα γίνει στις 13 Φεβρουαρίου στη Βουλή, αλλά δύσκολα να έχουμε αποτέλεσμα – θα ακολουθήσουν κι άλλες ψηφοφορίες λογικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τρεις επιλογές για την πρόταση που θα κάνει: Δεξιός πρόεδρος, κεντροαριστερός πρόεδρος ή μία προσωπικότητα υπεράνω πολιτικών διαχωρισμών.

Τη δική του πρόταση αναμένουν πλέον όλοι, μετά την ατυχή έμπνευση της Νέας Αριστεράς και κάποιων άλλων, να βγάλουν τον Χρήστο Ράμμο μπροστά.

Η χαρούμενη Διαμαντοπούλου

Στη Θεσσαλονίκη (και το… ΠΑΣΟΚ) ψάχνουν να βρουν γιατί η Άννα Διαμαντοπούλου ήταν τόσο ενθουσιώδης με το μετρό. Υπό την έννοια γιατί εμφανίστηκε σε ασυγκράτητα χαρμόσυνη διάθεση, όταν το κόμμα της είναι πιο προσεκτικό και εκφράζεται σε ήπιους τόνους.

Λένε λοιπόν κάποιοι ότι η Άννα, εάν δεν καταφέρει να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, θα ήθελε να είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης.

Τραβηγμένες ερμηνείες θα μου πείτε, αλλά όλα μπορεί να τα δει κανείς, έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση. Άλλωστε η Διαμαντοπούλου τα πήγε εξαιρετικά στην πόλη κατά τη μάχη των εσωκομματικών εκλογών για την ηγεσία τον Οκτώβριο.

Επιστροφή και βιβλίο

Επιστρέφει μέχρι την Τετάρτη ο Στέφανος Κασσελάκης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου βρίσκεται από την προπερασμένη εβδομάδα.

Το ενδιαφέρον είναι ασφαλώς το πώς συγκροτείται το νέο κόμμα, καθώς τώρα διαμορφώνεται το πανελλαδικό δίκτυο οργανώσεων.

Αλλά μία από τις προτεραιότητες που έχουν κάποιοι στον Ταύρο είναι να πείσουν τον πρόεδρο του Κινήματος Δημοκρατίας να μην προχωρήσει στη συγγραφή και έκδοση βιβλίου.

Το βιβλίο θα αφορά στον ένα χρόνο, που πέρασε ο Κασσελάκης στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά οι πιο ψύχραιμοι λένε ότι οι αρχηγοί κομμάτων δεν γράφουν τέτοια βιβλία. Αργότερα ίσως, αλλά όχι τώρα που το βάρος πρέπει να δοθεί σε άλλα θέματα…

Καθυστέρηση 5,5 ετών για τις τραπεζικές χρεώσεις

Μόνο με καλό μάτι δεν αναμένεται να δουν οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δραστική περικοπή ενός σημαντικού μέρους των εσόδων των τραπεζών από τις προμήθειες.

Αν και δεν μπορεί, προς το παρόν, να υπολογιστεί το ακριβές μέγεθος της ζημίας, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσό, που θα λείψει από τα περίπου 2 δις ευρώ που λαμβάνουν οι τράπεζες από προμήθειες. Έτσι, δεν αποκλείεται σήμερα να σημειωθούν πιέσεις στις τιμές των μετοχών.

Είναι, πάντως, απορίας άξιο γιατί η συγκεκριμένη απόφαση λαμβάνεται τώρα, 5,5 χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ η ίδια κατάσταση επικρατούσε περίπου και το διάστημα 2019-2020. Με λίγα λόγια, οι πολίτες φέρονται να έχουν πριμοδοτήσει τα κέρδη των τραπεζών καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για εξαγγελίες Μητσοτάκη: Αφήνει ανέγγιχτα τα υπερκέρδη των Τραπεζών (Video)

Προϋπολογισμός – Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πέτυχε σήμερα μια σημαντική κοινοβουλευτική νίκη»

Βουλή: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι» ο προϋπολογισμός – Απουσίαζε ο Αντώνης Σαμαράς

Keywords
Τυχαία Θέματα