Οι πέντε ηχηρές παρεμβάσεις που ποτέ δεν ακούστηκαν από τα χείλη του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ

Το φετινό πακέτο μέτρων της Θεσσαλονίκης θα μείνει στην ιστορία, όχι μόνο για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, αλλά και για αυτά που δεν ανακοινώθηκαν, παρά το γεγονός ότι είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες περί του αντιθέτου. Ένας μεγάλος αριθμός πολιτών θα δει σημαντική βελτίωση στα εισοδήματά του από την αρχή του επόμενου έτους. Το συνολικό ποσό της κυβερνητικής παρέμβασης ανέρχεται στο ένα (1) δισ. ευρώ, με ευνοημένους τους συνταξιούχους, τους μισθωτούς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τα ευάλωτα νοικοκυριά

και τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ο λογαριασμός της ΔΕΘ περιλαμβάνει και επιβαρύνσεις 250 εκατ. ευρώ, τις οποίες θα επωμιστούν τα ξενοδοχεία και τα Airbnb μετά την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας, καθώς και οι επιβάτες κρουαζιέρας, για τους οποίους η κυβέρνηση θα επιβάλλει νέο αυξημένο τέλος έως 20 ευρώ ανά επιβάτη κατά την επίσκεψή τους σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Ωστόσο, υπάρχουν και μέτρα που, ενώ πολλοί τα ανέμεναν, δεν περιλαμβάνονται στο τελικό πακέτο του Πρωθυπουργού, όπως παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους, η οποία εξανεμίζει την αύξηση στις συντάξεις, καθώς και η μείωση κατά 30% μεσοσταθμικά των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αναλυτικότερα, τα μέτρα που δεν συμπεριλήφθηκαν στο καλάθι αλλά και αυτά για τα οποία υπήρξαν αντιδράσεις είναι:Χαμηλοσυνταξιούχοι: Από τον φετινό κατάλογο των δικαιούχων της έκτακτης ενίσχυσης για τους ευάλωτους απουσιάζουν περίπου ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχοι. Πέρυσι, 1,055 εκατ. συνταξιούχοι που δεν είχαν προσωπική διαφορά ή είχαν κάτω των 10 ευρώ και με σύνταξη έως 700 ευρώ, έλαβαν έκτακτη ενίσχυση 150 ευρώ. Επιπλέον, η φετινή ενίσχυση είναι χαμηλότερη από την περσινή.Ειδική εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων: Δεν έγινε καμία αναφορά για διόρθωση ή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, που αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Η εισφορά, σε πολλές περιπτώσεις, μηδενίζει την αύξηση των συντάξεων.Τεκμήρια διαβίωσης: Στο συρτάρι έμεινε η προεκλογική δέσμευση του Πρωθυπουργού για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης που αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες και εισοδηματίες κατά 30% μεσοσταθμικά από το 2025, με στόχο την πλήρη κατάργησή τους. Το περασμένο έτος, στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν 1,4 εκατ. φορολογούμενοι, με την ΑΑΔΕ να τους προσθέτει επιπλέον εισόδημα 5,2 δισ. ευρώ.Ελεύθεροι επαγγελματίες: Παρά τις υποσχέσεις για διορθώσεις στην τεκμαρτή φορολόγηση, στους κόλπους των ελεύθερων επαγγελματιών επικρατεί απογοήτευση, καθώς περίμεναν περισσότερες και πιο γενναιόδωρες παρεμβάσεις σε σχέση με αυτές που ανακοινώθηκαν. Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος φέρνει μείωση 325 ευρώ, ενώ οι αλλαγές περιορίζονται στη μείωση του ελάχιστου φορολογητέου ποσού για ελεύθερους επαγγελματίες σε περιοχές με 1.500 κατοίκους αντί των 500, και το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου δεν θα υπολογίζεται προσθετικά αλλά μόνο συγκριτικά.Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η παρέμβαση για την απαγόρευση βραχυχρόνιων μισθώσεων σε τρία διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας χαρακτηρίζεται άτολμη, καθώς περιορίζεται σε συγκεκριμένες περιοχές χωρίς χρονικούς περιορισμούς ή λειτουργικές προδιαγραφές για τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως σχεδιαζόταν αρχικά με βάση τις προτάσεις του Υπουργείου Τουρισμού. Τη δυσαρέσκειά τους εκφράζουν και οι ξενοδόχοι, που διαμαρτύρονται για την περαιτέρω επιβάρυνση των ξενοδοχείων με την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας.

Διαβάστε επίσης:

Θύελλα στον ΣΥΡΙΖΑ: Αντιδράσεις για την αποπομπή Κασσελάκη – Θολή πορεία προς έκτακτο συνέδριο και κάλπες

Παπαματθαίου: Μετά τις «μάσκες» ήρθε το «Βυζάντιο» στον ΣΥΡΙΖΑ – Ψήφισα κατά της πρότασης μομφής φανερά και διάφανα

Χατζηδάκης: Η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης στην ΕΕ»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΔΕΘ,deth