«Οι περιορισμοί δεν θα αρθούν από τη μια μέρα στην άλλη» - Τι λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας Βάνα Σύψα
Αλήθεια, τι θα γίνει την επόμενη μέρα, όταν δηλαδή έρθει η ώρα να βγούμε από τα σπίτια μας και να εκτεθούμε όλοι στον Covid-19; Η επιστήμονας Βάνα Σύψα, η οποία βρίσκεται πίσω από τα «μαθηματικά μοντέλα» στη χώρα μας και το όνομα της οποίας έχει κατ' επανάληψη αναφέρει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας στις ενημερώσεις του, απαντά:
«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα αρθούν οι περιορισμοί από τη μία μέρα στην άλλη και θα επιστρέψουμε κανονικά στη ρουτίνα μας. Τα μέτρα περιορισμού δεν είναι εφικτό να διατηρηθούν για πολύ, αλλά σίγουρα θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε
Η κ. Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, μιλώντας για πρώτη φορά, αποκλειστικά στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη και το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αποκαλύπτει πως «ο εκτεταμένος έλεγχος σε συνδυασμό με απομόνωση των κρουσμάτων και καραντίνα των οικείων τους θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική, με βάση την εμπειρία άλλων χωρών» για την επόμενη μέρα.
«Η αλήθεια είναι ότι πιθανώς κάποια στιγμή θα "συναντηθούμε" με τον ιό. Για πολλούς αυτή η συνάντηση θα είναι λίγο ενοχλητική, αλλά χωρίς συνέπειες.
Για κάποιους μπορεί να είναι επικίνδυνη. Φροντίζουμε, λοιπόν, να γίνει με τις προϋποθέσεις που θέλουμε: σε ένα σύστημα υγείας που δεν είναι θα είναι υπερφορτωμένο, επειδή η επιδημία θα είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα, με πιο πολλές γνώσεις για τη θεραπεία και με ένα εμβόλιο στο απώτερο μέλλον. Ας είμαστε, λοιπόν, αισιόδοξοι» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πώς θα παραμείνουμε στο «αισιόδοξο» σενάριο, στο οποίο βρισκόμαστε;
Όπως εκτιμά η κ. Σύψα, σε μια αναλυτική συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, «είμαστε στο "αισιόδοξο" σενάριο». «Τα δεδομένα αυτά προκύπτουν από τον αριθμό όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και των θανάτων. Παρόλο που τα στοιχεία αυτά έχουν μία "χρονοκαθυστέρηση" -μιας και οι σημερινές εισαγωγές σε ΜΕΘ αντανακλούν μεταδόσεις που έγιναν αρκετές ημέρες πριν-, αποτελούν έναν δείκτη που είναι στην ουσία και ο πιο σημαντικός» επισημαίνει.
Η ίδια, συντονίστρια μιας ομάδας επιστημόνων για το θέμα, αποφεύγει να αναφερθεί σε απόλυτο αριθμό πιθανών μολύνσεων με Covid-19 στη χώρα μας έως σήμερα. «Σε αυτή τη φάση, η προτεραιότητά μας είναι να εκτιμήσουμε την πορεία της επιδημίας, για παράδειγμα τις αναμενόμενες εισαγωγές σε ΜΕΘ κάτω από "αισιόδοξα" και "απαισιόδοξα" σενάρια, καθώς και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί» εξηγεί χαρακτηριστικά.
Αν θα παραμείνουμε στο «αισιόδοξο» σενάριο, εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. «Εξαρτάται από την τήρηση των μέτρων κατά κύριο λόγο. Σε αυτή τη φάση επιθυμούμε να ελαχιστοποιήσουμε τις νοσηλείες, τις σοβαρές επιπλοκές και βέβαια να μη χαθούν ζωές» ξεκαθαρίζει η κ. Σύψα.
Τα μαζικά τεστ θα ήταν μια χρήσιμη πληροφορία για τις προβλέψεις αλλά μπορούμε και χωρίς αυτά
Σε ερώτηση για τον αν η χρήση πολλών τεστ στον πληθυσμό θα έδινε μια πιο ξεκάθαρη εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας, η αν. καθηγήτρια στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, επισημαίνει: «Τα μαζικά τεστ θα ήταν μία χρήσιμη πληροφορία για τις προβλέψεις».
Όμως, όπως εξηγεί, «μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις και χωρίς αυτήν» την πληροφορία. Ωστόσο παραδέχεται ότι «ο μαζικός έλεγχος έχει άλλα πλεονεκτήματα», όπως φάνηκε από το παράδειγμα της Νότιας Κορέας, όπου «ο μαζικός έλεγχος σε συνδυασμό με την απομόνωση των κρουσμάτων και τον έλεγχο των επαφών τους έπαιξε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της μετάδοσης».
Κλειδί οι ασυμπτωματικοί - Δεν τα γνωρίζουμε όλα - Μας βοηθά η εμπειρία λαών χωρών με Covid-19
Στη χώρα μας, και σε άλλες χώρες, τα μέτρα δεν υιοθετήθηκαν με βάση τις εκτιμήσεις ενός μοντέλου, εξηγεί. «Επηρέασε σε μεγάλο βαθμό η εμπειρία χωρών που είχαν "προηγηθεί" χρονικά στην επιδημία. Εξαίρεση αποτελεί το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είμαι σίγουρη ότι η δουλειά των ερευνητών του Imperial College πίεσε την κατάσταση και οδήγησε σε μία αλλαγή πολιτικής».
Όσον αφορά τις προβλέψεις των μαθηματικών μοντέλων, επισημαίνει: «Δεν τα γνωρίζουμε όλα: υπάρχει αβεβαιότητα για κάποιες παραμέτρους, όπως, για παράδειγμα, κατά πόσο ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί χωρίς να εμφανίσει συμπτώματα».
«Επομένως κάποιες πληροφορίες, όπως, για παράδειγμα, πόσοι άνθρωποι έχουν μολυνθεί συνολικά στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας μέχρι σήμερα, μπορεί να εκτιμηθεί με επιφύλαξη» προσθέτει και αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιοποιήθηκε από την ομάδα του Imperial College στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 30/3, η οποία υποστηρίζει ότι το ποσοστό των ατόμων που έχουν προσβληθεί στην Ιταλία μπορεί να κυμαίνεται από 3,7% μέχρι 26%! «Καταλαβαίνετε πόση διαφορά έχει αυτό σε έναν πληθυσμό 60 εκατομμυρίων. Από την άλλη μεριά, όσο προστίθενται καθημερινά δεδομένα, είμαστε σε θέση να βελτιώνουμε τις προβλέψεις μας για την πορεία της επιδημίας» καταλήγει η κ. Σύψα.
«Στην Ιταλία η επιδημία είχε ξεκινήσει πολύ πριν διαγνωστεί το πρώτο κρούσμα, και έγιναν κάποια λάθη στον χειρισμό της στην αρχή - κάποιες περιοχές της Βόρειας Ιταλίας ανταποκρίθηκαν ικανοποιητικά και σε άλλες χάθηκε ο έλεγχος. Στη δική μας περίπτωση πιστεύω ότι κινηθήκαμε εγκαίρως. Ιδίως στην αρχή, η προσπάθεια ελέγχου των κρουσμάτων και ιχνηλάτησης των επαφών ήταν πολύ μεγάλη.
Επιπλέον λήφθηκαν από νωρίς τα μέτρα περιορισμού κοινωνικών επαφών. Θα έχουμε μεν εισαγωγές σε ΜΕΘ και θανάτους, αλλά ο σκοπός μας είναι αυτός ο αριθμός να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος» καταλήγει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
επιδημιολόγοςιόςαντιμετώπισηHas video: Exclude from popular: 0
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Δεν πιστεύω σε αυτά – Τέρμα, δεν υπάρχει κορονοϊός, δεν υπάρχει τίποτα»
- Θυμόμαστε τον Βασίλη Λυριτζή
- ΕΚΤΑΚΤΟ: Θαλάσσιο «Τέρας» εμφανίστηκε στη λίμνη Αμβρακία !!
- Λοιμοξιωλόγος χτυπάει καμπανάκι για τις υφασμάτινες μάσκες
- Ο Ιερώνυμος θα εκπληρώσει την επιθυμία του Μανώλη Γλέζου – Θα τελέσει την εξόδιο ακολουθία του
- Κορωνοϊός: Πικρό ποτήρι και για τις βιομηχανίες τροφίμων και ποτών
- Αρκάς: Το σκίτσο για την Πρωταπριλιά
- Μπακογιάννη στον 100,3: Ο κορωνοϊός γκρέμισε 3 μύθους για την Ελλάδα
- «Η κόρη μου με είδε στην τηλεόραση να κάνω βόλτα στην παραλία, αλλά έχω να πάω 2 εβδομάδες»
- Κορονοϊός: Η Σουηδία αργά αλλά σταθερά οδηγείται στην καταστροφή;
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- «Το βέτο στο ευρωομολόγο ντροπιάζει τη Γερμανία» - Handelsblatt: Αποδίδουν καρπούς τα μέτρα στην Ελλάδα
- Ακίνητα: Παράταση για οικοδομικές άδειες και αυθαίρετα
- Κορωνοϊός: Παράταση 3 μηνών και στα δάνεια του νόμου Κατσέλη
- Κορωνοϊός: Η συγκινητική ιστορία μιας 90χρονης – Αρνήθηκε αναπνευστήρα και χάρισε μια ζωή
- Κορωνοϊός - Βέλγιο: 90χρονη αρνήθηκε τον αναπνευστήρα για να ζήσει κάποιος άλλος
- Γκρέτα Τούνμπεργκ: Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την πανδημία και την κλιματική αλλαγή
- Μάθιου Μακόναχι για κορωνοϊό: Είμαστε σε πόλεμο και οι γιατροί είναι στην πρώτη γραμμή – Ας τους βοηθήσουμε (Video)
- Κορωνοϊός: Διχάζει την παγκόσμια κοινότητα η χρήση μάσκας
- «Οι περιορισμοί δεν θα αρθούν από τη μια μέρα στην άλλη» - Τι λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας Βάνα Σύψα
- Άκου λοιπόν κ. Χαρδαλιά...
![Επιδημιολογίας Βάνα Σύψα,epidimiologias vana sypsa](https://images32.inewsgr.com/3704/37047580/oi-periorismoi-den-tha-arthoun-apo-ti-mia-mera-stin-alli---ti-leei-i-anaplirotria-kathigitria-epidimiologias-vana-sypsa-160.jpg)
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- «Οι περιορισμοί δεν θα αρθούν από τη μια μέρα στην άλλη» - Τι λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας Βάνα Σύψα
- Άκου λοιπόν κ. Χαρδαλιά...
- Γιάννης Στάνκογλου: Είναι δύσκολο να τον «μαντρώσεις» τον Έλληνα
- Κορωνοϊός-«Ευαγγελισμός»: Δίνουν ληγμένες μάσκες στους «μαχητές των νοσοκομείων» - Αδιανόητη καταγγελία εργαζόμενου (Photo)
- Ακίνητα: Παράταση για οικοδομικές άδειες και αυθαίρετα
- Μάθιου Μακόναχι για κορωνοϊό: Είμαστε σε πόλεμο και οι γιατροί είναι στην πρώτη γραμμή – Ας τους βοηθήσουμε (Video)
- Κορωνοϊός: Διχάζει την παγκόσμια κοινότητα η χρήση μάσκας
- «Και οι γιατροί έχουν οικογένειες»: To συγκλονιστικό εξώφυλλο του «New Yorker» για τον κορωνοϊό (Photo)
- Κορωνοϊός: Παράταση 3 μηνών και στα δάνεια του νόμου Κατσέλη
- Γκρέτα Τούνμπεργκ: Ο κόσμος πρέπει να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα την πανδημία και την κλιματική αλλαγή
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κορονοϊός: αιτία ή αφορμή;
- Στην κορυφή της τηλεθέασης το Mega και ο Νίκος Ευαγγελάτος
- Σταμάτης Γονίδης: Τον σταμάτησαν για έλεγχο - Ο απίστευτος διάλογος για τις σπανακόπιτες
- Θεσσαλονίκη: Ξεκινούν τα πρόστιμα παραβίασης του «λουκέτου» στη Νέα Παραλία (φωτογραφίες)
- Σοκάρει η σύζυγος του Ρουστού: "Το δέρμα του είχε γίνει γκρι, δεν μπορούσε να μιλήσει"
- Δ. Βριλησσίων: Στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών λόγω μέτρων για Covid-19
- Σήμερα η κηδεία του Μανώλη Γλέζου