Οι πρώτες ρωγμές στο μέτωπο της Δύσης – Η Ευρώπη κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι κερδοσκοπεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία (Videos)

Ρωγμές στη δυτική συμμαχία που στηρίζει την Ουκρανία διαφαίνονται για πρώτη φορά, καθώς ευρωπαίοι αξιωματούχοι επικρίνουν τον Τζο Μπάιντεν για τις υψηλές τιμές της ενέργειας, τις πωλήσεις όπλων και το εμπόριο, εννέα μήνες μετά την εισβολή των Ρώσων.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν κρύβουν την ενόχλησή τους για την πολιτική των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορούν ότι επωφελούνται από τον πόλεμο, ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες υφίστανται τις συνέπειες.

«Στην πραγματικότητα η χώρα που κερδίζει περισσότερο από αυτόν τον πόλεμο

είναι οι ΗΠΑ, διότι πουλούν περισσότερο φυσικό αέριο σε υψηλότερες τιμές και γιατί πουλούν περισσότερα όπλα», δήλωσε στο Politico υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Ανάλογα εκρηκτικά σχόλια γίνονται από αξιωματούχους, διπλωμάτες και υπουργούς, καθώς η Ουάσινγκτον προωθεί πολιτική επιδοτήσεων στη βιομηχανική παραγωγή που απειλεί να καταβαραθρώσει την ευρωπαϊκή βιομηχανία.

«Βρισκόμαστε πραγματικά σε ένα ιστορικό σταυροδρόμι», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico αξιωματούχος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η αμερικανική πολιτική των επιδοτήσεων και οι υψηλές τιμές στην ενέργεια στρέφουν την κοινή γνώμη τόσο εναντίον του πολέμου, όσο και κατά της ενότητας της συμμαχίας. «Η Αμερική χρειάζεται να αντιληφθεί ότι η κοινή γνώμη μεταβάλλεται σε πολλές χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κορυφαίος Ευρωπαίος διπλωμάτης, Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε την Ουάσινγκτον να λάβει υπόψη τις ευρωπαϊκές ανησυχίες. «Οι Αμερικανοί – οι φίλοι μας – παίρνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο σε μας», δήλωσε ο Μπορέλ στο Politico.

Η πολιτική Μπάιντεν για τις επιδοτήσεις θεωρείται άδικη από τις Βρυξέλλες, καθώς απειλούν ευθέως την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο η Ουάσινγκτον δεν δείχνει να επανεξετάζει την στάση της στο επίμαχο θέμα.

Την ίδια ώρα η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξωθεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες στην ύφεση, με τον πληθωρισμό να έχει εκτοξευθεί στα ύψη και τη ενεργειακή κρίση να απειλεί τους Ευρωπαίους με μπλακ άουτ και διακοπές ηλεκτροδότησης.

Καθώς οι Ευρωπαίοι προσπαθούν να απεξαρτηθούν από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα στρέφονται στο αμερικανικό φυσικό αέριο, αλλά οι τιμές που πληρώνουν είναι τέσσερις φορές υψηλότερες σε σχέση με το κόστος στις ΗΠΑ.

Στις Βρυξέλλες, αλλά και στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της ΕΕ θεωρούν ότι τα πράγματα ξεφεύγουν. Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ανοιχτά ότι οι υψηλές τιμές του αμερικανικού φυσικού αερίου «δεν είναι φιλικές» και ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας ζήτησε από την Ουάσινγκτον να επιδείξει «αλληλεγγύη» και να συμβάλει στην προσπάθεια μείωσης του ενεργειακού κόστους.

Όταν οι ηγέτες της ΕΕ έθεσαν το θέμα των τιμών του αμερικανικού φυσικού αερίου στο περιθώριο του G20, στο Μπάλι, ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε να μην το γνωρίζει, όπως είπε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ΕΕ. Άλλοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες χαρακτηρίζουν «μείζον πρόβλημα» την αμερικανική αδιαφορία.

«Οι Ευρωπαίοι είναι αγανακτισμένοι για την έλλειψη έγκαιρης πληροφόρησης και διαβούλευσης», δήλωσε ο Ντέιβιντ Κλέιμαν, αναλυτής του think tank Bruegel.

Αξιωματούχοι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που προκύπτει από την τοξική ατμόσφαιρα και τονίζουν ότι αυτές οι διαφαινόμενες ρωγμές στη δυτική συμμαχία είναι ό,τι ακριβώς επιδιώκει ο Πούτιν.

Η πολιτική των επιδοτήσεων στα αμερικανικά προϊόντα προκαλεί ανησυχίες για διατλαντικό εμπορικό πόλεμο. Για «πολύ ανησυχητική» τακτική μίλησε η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου, Λίσε Σραϊνεμάχερ, επισημαίνοντας τις «δυνητικές συνέπειες στην ευρωπαϊκή οικονομία».

«Οι ΗΠΑ ακολουθούν μία εσωτερική ατζέντα, η οποία δυστυχώς είναι προστατευτική έναντι των συμμάχων τους», προειδοποίησε ο Τονίνο Πίκουλα, επικεφαλής της επιτροπής διατλαντικών σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι είναι θέμα των αποφάσεων της αγοράς και όχι συνέπεια κυβερνητικής πολιτικής, υποστηρίζοντας ότι «οι αμερικανικές εταιρίες είναι διαφανείς και αξιόπιστοι προμηθευτές φυσικού αερίου για την Ευρώπη».

Η άποψη αυτή όμως δεν πείθει τους Ευρωπαίους. «Οι ΗΠΑ μας πουλούν το φυσικό αέριο τους σε τετραπλάσια τιμή περνώντας τον Ατλαντικό», παρατήρησε ο Τιερί Μπρετόν, επίτροπος της ΕΕ για την εσωτερική αγορά, προσθέτοντας: «φυσικά οι Αμερικανοί είναι σύμμαχοί μας… αλλά όταν κάτι πηγαίνει στραβά είναι απαραίτητο να το λέμε».

Η φτηνότερη ενέργεια ωφελεί τις αμερικανικές εταιρίες, που μπορούν να είναι πιο ανταγωνιστικές από τις ευρωπαϊκές. Κάποιες πολυεθνικές μάλιστα σχεδιάζουν να μετεγκατασταθούν στις ΗΠΑ, εγκαταλείποντας την Ευρώπη, ακριβώς λόγω του ενεργειακού κόστους. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η χημική Solvay ανακοίνωσε ότι επιλέγει τις ΗΠΑ για νέες επενδύσεις, έναντι της Ευρώπης.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η ανακοίνωση της Ουάσινγκτον ότι θα επιδοτήσει με 369 δισεκατομμύρια δολάρια την βιομηχανία για να υποστηρίξει πράσινες λύσεις.

«Η Ουάσινγκτον εξακολουθεί να είναι σύμμαχός μας ή όχι;» αναρωτήθηκε Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Αξιωματούχος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «μεροληπτικές επιδοτήσεις που διαταράσσουν τον ανταγωνισμό». Ενώ ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι ακολουθούν την πολιτική απομονωτισμού της Κίνας και κάλεσε τις Βρυξέλλες να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους στο πρόβλημα. «Η Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει ο τελευταίος των Μοϊκανών», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόβλημα δημιουργείται και με την στρατιωτική βοήθεια που αποστέλλεται στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έχουν στείλει μέχρι τώρα βοήθεια ύψους 15,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σχεδόν διπλάσια από τη ευρωπαϊκή, σύμφωνα με τον Μπορέλ. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος στις Βρυξέλλες είπε ότι η αναπλήρωση κάποιων εξελιγμένων οπλικών συστημάτων μπορεί να είναι μια διαδικασία «χρόνων», καθώς υπάρχουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και στην παραγωγή τσιπς. Κάτι που προκαλεί φόβους ότι η αμερικανική αμυντική βιομηχανία θα επωφεληθεί περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το Πεντάγωνο καταστρώνει σχέδια για να επιταχύνει τις πωλήσεις όπλων, καθώς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ ζητούν ολοένα και περισσότερα όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό.

Διαβάστε επίσης:

Squid Game: Κατηγορούμενος για σεξουαλική παρενόχληση ο «001» της σειράς του Netflix

Κάνιε Γουέστ: Kαι επίσημα υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία το 2024 (photos/videos)

Υψηλή ραπτική και μόδα για το «κόκκινο χαλί» στο Παλάτι του Κένσινγκτον (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα