Οι σκέψεις για τον ανασχηματισμό, ο ρόλος Βορίδη και Κικίλια, οι μεταγραφές του Ανδρουλάκη, ο ακτιβισμός του Κασσελάκη και τα τραπεζικά ντιλ

Καλημέρα σας και καλή εβδομάδα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε με τη δεύτερη συνέντευξή του μετά τα συλλαλητήρια της 26ης Ιανουαρίου να απαντήσει στο κοινωνικό αίτημα για διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών. Αλλά και να επικρίνει την αντιπολίτευση για «εργαλειοποίηση» της υπόθεσης.

Αυτή τη φορά το έκανε με γραπτή συνέντευξη (στην Καθημερινή) και όχι με τηλεοπτική, όπως πριν δύο εβδομάδες.

Προφανώς το Μαξίμου εκτιμά ότι «κάθε λέξη μετράει» και δεν είναι ώρα, ούτε για παρεξηγήσεις, ούτε για δηλώσεις που προσφέρονται για αντιφατικές ερμηνείες.

–      Η κυβέρνηση δεν θέλει να κλιμακωθεί η κοινωνική διαμαρτυρία. Ούτε όμως και να συγκρουστεί με την κοινωνία, η οποία ζητά δικαιοσύνη. Γι’ αυτό και όλο το βάρος πέφτει στην απόκρουση των κατηγοριών που της απευθύνουν για «συγκάλυψη». Το εάν θα το πετύχει θα φανεί στις δημοσκοπήσεις που τρέχουν αυτή την εβδομάδα. Και από τη συμμετοχή βέβαια του κόσμου στις διαδηλώσεις της 28ης Φεβρουαρίου.

Ο χρόνος του ανασχηματισμού – τα δύο σενάρια

Τι άλλο μπορεί να κρίνει η εξέλιξη της υπόθεσης των Τεμπών; Μα το χρόνο και το περιεχόμενο του ανασχηματισμού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πιθανότητες να γίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση αμέσως μετά την ορκωμοσία του Κώστα Τασούλα – ήτοι περί τις 15 Μαρτίου – είναι μοιρασμένες με το ενδεχόμενο να προκύψει ανασχηματισμός ακριβώς μετά τα συλλαλητήρια της 28ης Φεβρουαρίου.

Κάθε μέρα γίνεται και «άσκηση με νέα δεδομένα» στο Μαξίμου και γι’ αυτό οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί.

Η ενίσχυση του Μαξίμου και του Υποδομών, ο Βορίδης και ο Κικίλιας

Ανάμεσα στα άλλα, που συζητούνται τώρα είναι να οριστεί αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, στο υπουργείο Υποδομών. Το υπουργείο να μην «σπάσει» δηλαδή, αλλά να αναβαθμιστεί κάπως το χαρτοφυλάκιο που αφορά στις μεταφορές – για προφανείς λόγους.

Πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι θα μετακινήσει πέντε με έξι βασικούς υπουργούς. Όχι έναν, δυο, αλλά παραπάνω αυτή τη φορά. Διότι υπάρχουν και μείζονες δυσλειτουργίες που καλό είναι να αντιμετωπιστούν τώρα.

Παρά τα όσα έχουν γραφεί, ο πρωθυπουργός δεν έχει ενημερώσει τον Γεραπετρίτη για το ενδεχόμενο μετακίνησής του στο Μαξίμου – τροφοδοτώντας έτσι το σενάριο που λέει ότι αναζητούνται άλλα πρόσωπα για να ενισχύσει το κεντρικό επιτελείο του.

Η ενίσχυση αυτή είναι αναγκαία και για τον επιπλέον λόγο της πιθανότατης μετακίνησης του Μάκη Βορίδη σε παραγωγικό υπουργείο.

–      Ένα θέμα που έχει προκύψει και μάλλον είναι από τους γρίφους του ανασχηματισμού είναι το μέλλον του Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας θέλει να μετακινηθεί για άλλο πόστο, αλλά ο Μητσοτάκης δεν είναι «ζεστός» για κάτι τέτοιο, θεωρώντας ότι πλέον ο Κικίλιας έχει βάλει τα πράγματα σε μία σειρά σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο τομέα. Αλλά εάν επιμείνει ο Κικίλιας τότε τα ερωτήματα του ανασχηματισμού πληθαίνουν…

Οι μεταγραφές του Νίκου

Ο Ανδρουλάκης αποφάσισε να πατήσει το κουμπί και να πάρει στο ΠΑΣΟΚ την Ράνια Θρασκιά.

Η βουλευτής εκλέχτηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν «βέρα» τσιπρικιά, που λένε, αλλά δεν είχε σχέση με την… «βαθιά Κουμουνδούρου», ούτε με το κυβερνητικό παρελθόν του κόμματος αυτού.

Έτσι ο Ανδρουλάκης θεώρησε ότι δεν εμπίπτει στην κατηγορία «δεν παίρνουμε πίσω όσους εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ».

Για τον Πέτρο Παππά θα σας γελάσω τι θα γίνει. Εάν δηλαδή θα πάρει κι αυτόν το ΠΑΣΟΚ. Είναι πιο σύνθετη και περίεργη περίπτωση…

Πάντως και ο βουλευτής Κιλκίς θέλει να ενταχθεί στο ΠΑΣΟΚ.

–      Στο ΠΑΣΟΚ ωστόσο ένας εκνευρισμός υπάρχει. Λίγο τα γκάλοπ, κάτι οι διαφωνίες με την τακτική του Ανδρουλάκη στο θέμα των Τεμπών και όχι μόνο, έχουν βαρύνει το κλίμα. Και προβλέπω ότι η ένταση θα συνεχιστεί…

Ακτιβισμός

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο να συγκροτήσει κοινοβουλευτική ομάδα το Κίνημα Δημοκρατίας.

Το θέμα δεν έχει κλείσει όσο υπάρχουν κάποιοι ανεξάρτητοι με τους οποίους έχει επαφή το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη (Αποστολάκης, Παπαϊωάννου, Σαρακιώτης), αλλά οι πιθανότητες δεν είναι πλέον με το ενδεχόμενο αυτό.

Η «απώλεια» της Ράνιας Θρασκιά είναι μάλλον καίριας σημασίας, αν και ήταν γνωστή εδώ και καιρό η απροθυμία της για ένταξη στο ΚΙΔΗ.

Αυτό σημαίνει ότι ο Κασσελάκης θα πρέπει να εντατικοποιήσει τις δράσεις εκτός Βουλής (ακτιβισμός) – αν και η εξάδα βουλευτών που έχει στη Βουλή το ΚΙΔΗ είναι αρκετά δραστήρια.

Έρχεται μπαράζ εξαγορών από τις τράπεζες

Από τη στιγμή που ξέσπασε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και επεκτάθηκε και στις τράπεζες, υπό την πίεση των δανειστών, ρευστοποίησαν ένα μεγάλο μέρος των συμμετοχών τους. Ρευστοποίησαν σχεδόν το σύνολο των συμμετοχών τους στο εξωτερικό και ένα μεγάλο μέρος αυτών στην Ελλάδα, ειδικά όσες ήταν παρεμφερείς με το αντικείμενό τους. Η εικόνα όμως άλλαξε και πλέον επιστρέφουν στις εξαγορές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός από αυτές που ήδη βρίσκονται σε τροχιά στο εσωτερικό και το εξωτερικό, η Eurobank έχει εξαγοράσει την Ελληνική στην Κύπρο και η Πειραιώς ενδιαφέρεται για την Εθνική Ασφαλιστική. Παράλληλα, και οι άλλες δύο τράπεζες, Εθνική και Alpha Bank, αναμένεται να μπουν στο παιχνίδι.

Εξάλλου, υπάρχει ρευστότητα στο σύστημα λόγω της υψηλής κερδοφορίας.

Διαβάστε επίσης:

Φάμελλος: «Ο Μητσοτάκης των υποκλοπών, της συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών, κινδυνολογεί για τους θεσμούς, όταν ο ίδιος τους υποτιμά»

ΚΚΕ(μ-λ): Διεθνής αντιπολεμική συνάντηση στις 22-23 Φλεβάρη από το κόμμα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς

Τέμπη: Κάλεσμα Κασσελάκη για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 28ης Φεβρουαρίου «χωρίς κομματικές σημαίες» (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα