Οι τέσσερις βασικές προτεραιότητες του νέου υπουργείου Οικονομικών

ΠΟΛΙΤΙΚΗΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέσσερις βασικές προτεραιότητες θέτει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με αιχμή τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος στην κατεύθυνση της δικαιότερης κατανομής των βαρών.

Κατά την άτυπη παράδοση- παραλαβή μεταξύ του νυν υπουργού αναπληρωτή Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και του υπουργού, Ευκλείδη Τσακαλώτου, αντιστοίχως, δόθηκε το στίγμα των επόμενων άμεσων κινήσεων:

• Να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις της συμφωνίας με τους εταίρους, οι οποίες, κατά τον κ. Χουλιαράκη, έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 61%

• Να ανασχεθεί

η ήπια- σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη- ύφεση. «Κλειδί» είναι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιτάχυνση της διαδικασίας για την άρση των capital controls

• Να υπάρξει έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων του δανείου, προκειμένου να εξοφληθούν- στο βαθμό που είναι δυνατόν- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες, με προτεραιότητα τις οφειλές σε νοσοκομεία και στον τομέα υγείας. Ο κ. Χουλιαράκης προανήγγειλε την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την περαιτέρω άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, κυρίως για τις επιχειρήσεις.

• Η προετοιμασία για τις αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, με στόχο τη δικαιότερη κατανομή του δημοσιονομικού βάρους. Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, στηρίζεται πολύ στην τεχνική βοήθεια από τους εταίρους και ήδη υπάρχει συνεργασία για την αναθεώρηση του φόρου εισοδήματος, την απάλειψη των εξαιρέσεων και τον επαναπροσδιορισμό των φορολογικών συντελεστών- που σήμερα εφαρμόζονται ανάλογα με την πηγή του εισοδήματος- σε πιο προοδευτική κατεύθυνση.

Ιδιαίτερη αναφορά υπήρξε από τον κ. Χουλιαράκη στο δημόσιο χρέος, με την επισήμανση ότι το θέμα πρέπει να κλείσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση της οικονομίας.

Ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι το υπουργείο πρέπει να συμβάλλει στη σταθερότητα της οικονομίας, μέσω της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, του κλεισίματος των εκκρεμοτήτων, της αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος («να μαζέψουμε χρήμα από αυτούς που έχουν», δήλωσε) και της διευθέτησης του χρέους.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα είναι ο θεματοφύλακας για ριζοσπαστικές τομές στο Δημόσιο, στη δημόσια διοίκηση, στην καταπολέμηση της διαφθοράς και στους τομείς της υγείας και της παιδείας. Επίσης, έκανε λόγο για «παράλληλο κυβερνητικό πρόγραμμα», για να συνειδητοποιήσει «ο κόσμος ότι μπορείς να κάνεις πράγματα κάτω από δύσκολες συνθήκες».

Σημειώνεται ότι τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) θα διατηρήσει ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Ευκλείδης ΤσκαλώτοςΓιώργος ΧουλιαράκηςΥπουργείο Οικονομικώνεκλογές2015Has video:
Keywords
Τυχαία Θέματα