Οι «Θρύλοι των Γηπέδων» συνεχίζονται με το «πορτραίτο» του Ηλία Υφαντή στο COSMOTE HISTORY HD

Advertorial

Αφιερωμένο στον «δαντελένιο σέντερ φορ» Ηλία Υφαντή είναι το δεύτερο επεισόδιο της νέας σειράς ντοκιμαντέρ «Θρύλοι των Γηπέδων» σε παραγωγή COSMOTE TV, με παρουσιαστή τον Γιώργο Λιάνη (Παρασκευή 9/11, 21.00). Ο Ηλίας Υφαντής που μάγεψε τους φιλάθλους με την τεχνική και το ταλέντο του, θυμάται μπροστά στην κάμερα τα πρώτα του βήματα στη γειτονιά του Πειραιά και την ένταξή του στον Ολυμπιακό.

Αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της χρυσής εποχής των «ερυθρολεύκων» τη δεκαετία του ‘50 και κατέκτησε έξι πρωταθλήματα. Παρόλο που αναγκάστηκε να διακόψει πρόωρα τη λαμπερή του καριέρα, έμεινε πιστός στον Ολυμπιακό, υπηρετώντας τον σύλλογο από διάφορες θέσεις.

Τα 12 ωριαία επεισόδια της νέας σειράς ντοκιμαντέρ είναι αφιερωμένα στους 12 σπουδαίους Έλληνες παλαίμαχους ποδοσφαιριστές Μίμη Δομάζο, Ηλία Υφαντή, Γιώργο Κούδα, Κώστα Νεστορίδη, Νίκο Σαργκάνη, Τάκη Λουκανίδη, Σταύρο Σαράφη, Βασίλη Χατζηπαναγή, Θωμά Μαύρο, Ντίνο Κούη, Μίμη Παπαϊωάννου και Γιώργο Σιδέρη, και παρουσιάζουν, μέσα από συνεντεύξεις, αφηγήσεις και σπάνιο αρχειακό υλικό, σημαντικές στιγμές της ζωής και της πορείας τους στα γήπεδα. Κάθε επεισόδιο πλαισιώνεται μουσικά από γνωστούς καλλιτέχνες, όπως οι: Σταμάτης Κραουνάκης, Παντελής Θαλασσινός, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Γιώτα Νέγκα κ.α, που ερμηνεύουν ένα τραγούδι με αναφορά στον εκάστοτε παίκτη. Η σειρά προβάλλεται σε επανάληψη κάθε Τετάρτη στις 18.00.

Στο πρόγραμμα της εβδομάδας, ξεχωρίζει το νέο επεισόδιο «Γράμματα και Παιδεία κατά τον 16ο αιώνα» της σειράς συμπαραγωγής COSMOTE TV «Τα ελληνικά γράμματα μετά την Άλωση» (Κυριακή 11/11, 21. 00). Η σειρά, που πραγματεύεται θέματα εκπαίδευσης και πνευματικής δημιουργίας από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους, προβάλλεται στα πλαίσια του ομώνυμου μηνιαίου αφιερώματος.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινά, επίσης, η νέα σειρά συμπαραγωγής COSMOTE TV «Ιστορικές Διαδρομές» που παρουσιάζει ιστορικά γεγονότα, τεχνολογικές εξελίξεις και επιστημονικές ανακαλύψεις που σημάδεψαν την πορεία της χώρας. Το πρώτο επεισόδιο με τίτλο «Οι τηλεπικοινωνίες σε Μακεδονία & Θράκη» αφηγείται την ιστορία των τηλεπικοινωνιών στη Μακεδονία και τη Θράκη από το 1912 ως το 1940 και μας «ξεναγεί» στις πρώτες «κατοικίες» του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδας. Στο πρόγραμμα της εβδομάδας ξεχωρίζει, επίσης, το ντοκιμαντέρ «Παγωμένη Αμβροσία» για την ομορφιά του χειμώνα στα βουνά της Ελλάδας, μέσα από μία συναρπαστική εξόρμηση για ορειβατικό σκι (Σάββατο 10/11, 22.00).

Τέλος, η εκπομπή «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα», σε παραγωγή COSMOTE TV, με τον καθηγητή γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γιώργο Μπαμπινιώτη, επιστρέφει αυτή την εβδομάδα για να αναδείξει μέσα από τρίλεπτα επεισόδια τις καταβολές και τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής γλώσσας, να εξηγήσει και να σχολιάσει λέξεις, γλωσσικές δυσκολίες, γραμματικά, συντακτικά, σημασιολογικά και ορθογραφικά λάθη, με σκοπό την ορθότερη και πιο ποιοτική χρήση του προφορικού και γραπτού λόγου. Τα «Τρία λεπτά για την ελληνική γλώσσα» προβάλλονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στις 20.50.

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο συνεχίζει τη Δευτέρα 12/11 στις 21.00, στο COSMOTE HISTORY HD, τη μεγάλη έρευνα για τον Ψυχρό Πόλεμο και τη συμμετοχή των Ελλήνων στον πόλεμο της Κορέας από το 1950 ως το 1955, καταγράφοντας μεταξύ άλλων συγκλονιστικές μαρτυρίες βετεράνων που πολέμησαν στην πρώτη γραμμή.

Σε αυτό το πλαίσιο παρουσιάζεται η σφοδρή σύγκρουση με στόχο την κατάληψη του Υψώματος Σκοτς στην Κορέα, αλλά και η τελευταία μεγάλη μάχη στο Ύψωμα Χάρι που έγινε τον Ιούνιο του 1953, λίγες ημέρες πριν από την ανακωχή και τη λήξη του κορεατικού εμφυλίου.

Στην εκπομπή ο Αλέξανδρος Τσανγκ, ο οποίος γεννήθηκε στη Βόρεια Κορέα, περιγράφει πώς πολέμησε μαζί με το ελληνικό τάγμα, ενώ βετεράνοι και συγγενείς πεσόντων μιλούν στον Χρίστο Βασιλόπουλο για τις δραματικές στιγμές που ακολούθησαν.

Στο πλαίσιο της εκπομπής μιλούν οι: Σούσοκ Λιμ – Πρέσβης της Νότιας Κορέας στην Ελλάδα, Γιώργος Καζαμίας- καθηγητής ιστορίας, Θεοδόσιος Καρβουναράκης - καθηγητής διπλωματικής ιστορίας, Ηλίας Μαγκλίνης- δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Πρωινή Γαλήνη» με θέμα τον πόλεμο της Κορέας, Αλέξανδρος Τσανγκ- Κορεάτης που γεννήθηκε στη Βόρεια Κορέα και πολέμησε μαζί με το ελληνικό Τάγμα, Μίνμο Τσονγκ- ιστορικός ερευνητής, Δημήτριος Ματσούκας- αδερφός πεσόντα και γραμματέας του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών Κορέας και οι βετεράνοι Στυλιανός Δράκος- Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών Κορέας, Νίκος Φίλης, Γιάννης Γιαννόπουλος, Χρίστος Παρασκευουλάκος, Σπύρος Βάϊος από τη Θεσσαλονίκη, Αντώνης Τσαμαδιάς από τη Λαμία, Αριστοφάνης Ανδρουλάκης από τον Ευαγγελισμό Ηρακλείου Κρήτης, Ελευθέριος Τσικανδηλάκης - Πρίσμα Μαλεβιζίου, Ηρακλείου Κρήτης, Εμμανουήλ Πιτσουλάκης - Επισκοπή Ηρακλείου Κρήτης, Εμμανουήλ Ιερωνυμάκης- Προφήτης Ηλίας Ηρακλείου Κρήτης, Χαράλαμπος Θεοδωράκης – Λούρες Ηρακλείου Κρήτης, Ιωάννης Πλουμάκης – Ηράκλειο Κρήτης, Κωνσταντίνος Τζιτζιμπάκης- Καστέλι Ηρακλείου, Μηνάς Κατσαράκης – αεροπόρος στο πόλεμο της Κορέας, Ακριβός Τσολάκης - αεροπόρος που πολέμησε με το ελληνικό σμήνος στην Κορέα.

Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.

Μηχανή του ΧρόνουHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα