Οι βρετανικές «κάστες», η φτώχεια και οι ανισότητες οδήγησαν στο Brexit

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα ευρήματα της μεγαλύτερης ετήσιας έρευνας για τις κοινωνικές συμπεριφορές στη Βρετανία, ρίχνει φως στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αποκαλύπτοντας τη διαρκή δύναμη της ταυτότητας της εργατικής τάξης, ταυτόχρονα με τον βαθύ σκεπτικισμό πολλών Βρετανών για τη δυνατότητά τους να ξεφύγουν από την κοινωνική τάξη στην οποία γεννήθηκαν, γράφουν οι Financial Times.

Τα

δεδομένα που συνέλλεξε η εταιρεία κοινωνικών ερευνών NatCen το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του περασμένου χρόνου, προσφέρουν μια ερμηνεία για τη διάθεση των Βρετανών τους μήνες που οδήγησαν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης Πέμπτης.

Τα τρία τέταρτα των ερωτώμενων (4.300 άτομα συμμετείχαν στην έρευνα) θεωρούν ότι η διάκριση των τάξεων στη Βρετανία είναι από αρκετά έως πολύ μεγάλη. Το ποσοστό των ατόμων που δεν πιστεύουν στην πιθανότητα κοινωνικής κινητικότητας έχει αυξηθεί σημαντικά την τελευταία δεκαετία. Επίσης ένα ποσοστό της τάξης του 75% θεωρεί ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να μετακινηθεί ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις, το αντιστοιχο ποσοστό το 2005 άγγιζε το 65%.

Ένα ποσοστό της τάξης του 60% τοποθετεί τον εαυτό του στην εργατική τάξη, όπως συνέβαινε και το 1983, ένα χρόνο πριν από τη μεγάλη απεργία των ανθρακορύχων που προανήγγειλε τη μεγάλη αποβιομηχάνιση στη χώρα και «σκούπισε» πολλές από τις παραδοσιακές δουλειές της εργατικής τάξης.

Η έρευνα επίσης έδειξε ότι η αυτοτοποθέτηση των ατόμων σε μία κοινωνική τάξη είναι περισσότερο θέμα ανατροφής, παρά επιτευγμάτων και εμπειριών. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς που έχουν επαγγελματικές και τεχνοκρατικές εργασίες, συνεχίζουν να περιγράφουν τους εαυτούς τους ως μέλη της εργατικής τάξης.

Ο Kirby Swales, διευθυντής της NatCen, είπε ότι ο διαχωρισμός των τάξεων στην Βρετανική κοινωνία είναι ζωντανός και ισχυρός, η οικονομική αστάθεια και οι περικοπές στις δαπάνες των τελευταίων ετών, δείχνουν να έχουν οξύνει την αίσθηση ότι είναι δυνατό για κάποιον να μετακινηθεί από τη μία τάξη στην άλλη. Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι η διάκριση των τάξεων φάνηκε καθαρά και στην ψήφο για το δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης.

Αυτοί που τοποθετούν τον εαυτό τους στην εργατική τάξη, είναι πολύ πιο πιθανό να είναι ενάντια στην μετανάστευση, ακόμη και αν ασκούν δουλειές ελεύθερου επαγγελματία ή εάν εργάζονται σε γραφειοκρατικές και οργανωτικές θέσεις. Επίσης οι άνθρωποι που τοποθετούνται στην εργατική τάξη είναι ποιο πιθανό να πιστεύουν στον διαχωρισμό των τάξεων σε σχέση με αυτούς που είναι στη μεσαία τάξη και πιστεύουν περισσότερο ότι σήμερα είναι δυσκολότερο να μετακινηθούν ανάμεσα στις τάξεις από ότι στο παρελθόν.

Η εταιρεία συμπεραίνει ότι οι άνθρωποι που βλέπουν την κοινωνία διαχωρισμένη σε τάξεις, σε μία μεγάλη ομάδα χωρίς πλεονεκτήματα και σε μία μικρή ελίτ νοιώθουν πολύ περισσότερο μέλη της εργατικής τάξης ανεξάρτητα από το επάγγελμα που ασκούν ή την πραγματική κοινωνική τάξη στην οποία ανήκουν.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δαπανά περισσότερα στην κοινωνική πρόνοια, και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό μετά το 2003.

Η έρευνα ρίχνει φως και στη διάθεση των πολιτών για τις συνεχιζόμενες περικοπές, και τα δεδομένα αναφέρουν ότι οι πολίτες είναι πλέον κουρασμένοι από τη διαρκή λιτότητα.

Το 45% των πολιτών στηρίζουν την ενίσχυση της φορολογίας και είναι υπέρ των δημόσιων δαπανών. Ταυτόχρονα με την αύξηση της υποστήριξης για τις δημόσιες δαπάνες οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αυξηθούν τα επιδόματα κοινωνικής πρόνοιας.

Ωστόσο, οι απόψεις των Βρετανών φαίνεται να καθορίζονται από παραδοσιακές κρίσεις για το ποιοι δικαιούνται τα επιδόματα. Για παράδειγμα το 45% υποστηρίζει ότι πρέπει να περιοριστούν τα προνόμια για τους ανέργους και 6 στους 10 λένε ότι πρέπει να υπάρχει ένα όριο στο χρονικό διάστημα που λαμβάνουν τα επιδόματά τους οι άνεργοι.

Η διευθύντρια της εταιρείας είπε ότι η αμφιλεγόμενη περικοπή στο επίδομα με βάση τα μέλη τη οικογένειας και τα δωμάτια του σπιτιού γνωστό και ως «φόρος κρεβατοκάμαρας», βρίσκει στήριξη σχεδόν του 50% των ατόμων ηλικίας από 18 έως 24.

Η κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας μοιάζει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους ψηφοφόρους με τα προβλήματα στη χρηματοδότηση να αξιολογούνται ως ιδιαίτερα σημαντικά από 32% του πληθυσμού, από μόλις 19% πριν από δύο χρόνια. Επίσης ο αριθμός των ατόμων που υποφέρουν από άγχος κατά τη διάρκεια της εργασίας τους με το ποσοστό να εκτινάσσεται στο 33% από το 19% που ήταν μόλις πριν από δύο χρόνια.

Επιμέλεια: Κυριάκος Αργυρόπουλος

BrexitΒρετανίαδημοψήφισμα Βρετανίαγιατί οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ του BrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα