Οι υπογραφές μας γίνονται… ψηφιακές - Ηλεκτρονικά θα διακινούνται σύντομα τα δημόσια έγγραφα

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

Από το 2017 γίνεται λόγος για τις ψηφιακές υπογραφές. Συγκεκριμένα, τότε, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς είχε δηλώσει, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο υπουργείο, ότι «η τεχνολογία χωρίς τους ανθρώπους είναι τεχνολογία άχρηστη».

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είχε υπογράψει σύμβαση για την ανάληψη του έργου Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων με Χρήση Απομακρυσμένων Ψηφιακών Υπογραφών με τον ΟΤΕ τον Σεπτέμβριο του 2017. Για την υπογραφή συμβάσεων ή άλλων εγγράφων το υπουργείο έπρεπε μέχρι τότε

να στέλνει έγγραφα με οδηγό και κλητήρα στον ανάδοχο. Στη συνέχεια έπρεπε να τα δει ο ανάδοχος, να υπογράψει και να επιστραφεί η σύμβαση στο υπουργείο.

Για το πρακτικό κομμάτι της υπόθεσης ο ανάδοχος έχει τη δυνατότητα να επιλέξει νέο έγγραφο, σελίδα που πρέπει να υπογράψει, μπορεί να μετακινήσει την υπογραφή και να τη μεγαλώσει ή να τη μικρύνει. Στη συνέχεια λαμβάνει στο κινητό τηλέφωνο έναν μοναδικό κωδικό που λήγει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μάλιστα υπάρχουν στη διαδικασία παράγοντες που δεν επιτρέπουν την κακόβουλη χρήση της ψηφιακής υπογραφής.

Την περασμένη Παρασκευή το έργο της Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων πήγε ένα «βήμα» παραπέρα. Ο Νίκος Παππάς υπέγραψε με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου ΟΤΕ Μιχάλη Τσαμάζ, ο οποίος εκπροσώπησε την ένωση εταιρειών ΟΤΕ-Βyte-Uni.Systems, που αποτελεί τον ανάδοχο του έργου, τη σύμβαση για την υλοποίηση του Κεντρικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ).

Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε παρουσία της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της υπουργού Προστασίας του Πολίτη Όλγας Γεροβασίλη, του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιου Ράλλη και του γενικού γραμματέα Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρη Θεοδωράκη.
Το Κεντρικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων αναμένεται να διασυνδέσει ηλεκτρονικά 21.000 φορείς του Δημοσίου, να παράσχει 150.000 απομακρυσμένες ψηφιακές υπογραφές σε δημόσιους λειτουργούς και να εξοικονομεί 380 εκατ. ευρώ ετησίως για το Δημόσιο. Ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 18,5 εκατ. ευρώ.

Οι δυνατότητες
Ένας κεντρικός κόμβος θα συμβάλει στην ηλεκτρονική διακίνηση των εγγράφων, ενώ θα υπάρχουν τοπικά Συστήματα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων (ΣΗΔΕ) τα οποία θα συνδέονται με πρωτόκολλα επικοινωνίας. Επιπλέον ένα ενιαίο σύστημα αυθεντικοποίησης των χρηστών θα πιστοποιεί την ασφάλεια και την προστασία των δεδομένων τους και θα τηρείται ιστορικό των κινήσεών τους σε κρυπτογραφημένη μορφή.

Οι δυνατότητες που θα προσφέρει η Ηλεκτρονική Διακίνηση Εγγράφων στους πολίτες είναι αρκετές: θα τους διευκολύνει και θα επιταχύνει την εξυπηρέτησή τους στις συναλλαγές τους με τις δημόσιες υπηρεσίες. Επιπλέον θα έχει οφέλη και για το Δημόσιο, όπως τη μείωση των εξόδων για χαρτί, μηχανολογικό εξοπλισμό, διακίνηση και αρχειοθέτηση φυσικού αρχείου.
Ακόμη θα υπάρχει μεγαλύτερη αξιοπιστία απέναντι στο ηλεκτρονικό σύστημα, διότι θα περιορίζονται σημαντικά τα λάθη και οι αστοχίες του χειροκίνητου συστήματος, ενώ θα παρέχονται ακριβή στοιχεία για τους χρόνους διεκπεραίωσης και τον αριθμό των εγγράφων που διακινούνται. Έτσι θα πραγματοποιείται πλήρης οργάνωση και αρχειοθέτηση της αλληλογραφίας μεταξύ των δημόσιων φορέων.
Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, έχει εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η ασφάλεια στις διαδικασίες και στα αρχειοθετημένα έγγραφα.

Τι λένε οι αρμόδιοι
Ο Νίκος Παππάς τόνισε σχετικά: «Κάνουμε ένα πάρα πολύ μεγάλο βήμα, το οποίο θα μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο το Ελληνικό Δημόσιο λειτουργεί εσωτερικά και φιλοδοξούμε, μαζί με το έργο της Εθνικής Ψηφιακής Πύλης, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο πολίτες και επιχειρήσεις συναλλάσσονται με το Δημόσιο».
Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής Στέλιος Ράλλης υπογράμμισε ότι πρόκειται για «ένα έργο για το οποίο οι προηγούμενες κυβερνήσεις μιλούσαν από το 2001, θα υλοποιηθεί σε δέκα μήνες, χρόνο - ρεκόρ για τα διεθνή δεδομένα».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης επισήμανε πως το έργο «έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά άλλων κρίσιμων έργων που θα αλλάξουν την εικόνα και τη λειτουργία του Δημοσίου. Προχωρούν ήδη το «Σύζευξις ΙΙ», το HRMS, που αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, η Εθνική Ψηφιακή Πύλη, το Ψηφιακό ΚΕΠ κ.ά. Δίνουμε, λοιπόν, τέλος στη λογική των αποσπασματικών έργων, στα συστήματα που δεν διαλειτουργούν. Από το τέλος του 2019 το Δημόσιο θα μετασχηματιστεί ψηφιακά».

Η αντίδραση
Για το έργο δεν άργησε να διαμαρτυρηθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι «ύστερα από τρία χρόνια καθυστέρησης και ύστερα από τέσσερις διαδοχικές παρατάσεις, υπογράφτηκε η υλοποίηση του έργου για τη διακίνηση εγγράφων στο Δημόσιο».

Ο τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Γεωργαντάς εκτιμά ότι «φυσικά και γι’ αυτό το έργο έχει ζημιωθεί ήδη ο Έλληνας φορολογούμενος, καθώς, λόγω διαχειριστικής ανικανότητας της κυβέρνησης, δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να σπαταληθούν για άλλη μια φορά από το υπουργείο ΨΗΠΤΕ πολύτιμοι εθνικοί πόροι».

«Αντίθετα η Νέα Δημοκρατία μέσα σε δυόμισι χρόνια κατάφερε να σχεδιάσει και να θέσει σε εφαρμογή μεγάλα πληροφοριακά συστήματα όπως η “Εργάνη”, ο “Ήλιος”, το “ICIS NET”, η “Έλεγξις”, το Μητρώο Πολιτών, η επέκταση του Taxisnet. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πανηγυρίζει επειδή έπειτα από τεσσεράμισι χρόνια απραξίας κατάφερε, λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές, να υπογράψει τη σχετική σύμβαση» πρόσθεσε.

ψηφιακές υπογραφέςΔημόσιοέγγραφασυναλλαγέςIssue: 2073Issue date: 16-5-2019Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα