ΟΗΕ: Πύρρειος νίκη των Ευρωπαίων στη ΓΣ- Ενέκρινε το ευρω-ουκρανικό σχέδιο ψηφίσματος παρά τις απειλές ΗΠΑ

Δεν «πέρασε» στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς η πλειοψηφία των μελών υπερψήφισε το ευρω- ουκρανικό σχέδιο παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι θα θέσουν βέτο σε τροποποιήσεις στο αμερικανικό σχέδιο.

Συγκεκριμένα, η Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ ενέκρινε τη Δευτέρα το ψήφισμα που συντάχθηκε από

την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της για την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής με 93 ψήφους υπέρ, ενώ 73 κράτη απείχαν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και 9 ψήφισαν κατά.

Το ψήφισμα που υιοθέτησε η ΓΣ του ΟΗΕ επιβεβαιώνει την υποστήριξή της στην Ουκρανία και τον σεβασμό στην εδαφική της ακεραιότητα, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Το ανταγωνιστικό σχέδιο ψηφίσματος που συνέταξαν οι ΗΠΑ, το οποίο αρχικά ζητούσε τον γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης χωρίς αναφορά στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τροποποιήθηκε σημαντικά με την υιοθέτηση πολλών τροπολογιών από ευρωπαϊκές χώρες που εισήγαγαν τη συγκεκριμένη αναφορά και υπογράμμιζαν την ανάγκη για μια «δίκαιη ειρήνη».

Νωρίτερα, οι ΗΠΑ παρουσίασαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το σχέδιο ψηφίσματός τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καλώντας την Ουκρανία, τη Ρωσία και άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ να υποστηρίξουν το «ιστορικό» , όπως το χαρακτήρισαν σχέδιο ψηφίσματός τους.

Το αμερικανικό σχέδιο καλούσε σε ταχύ τερματισμό του πολέμου, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στο ψήφισμα για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνήλθε με αφορμή την τρίτη επέτειο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για να ψηφίσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας επί διαφορετικών σχεδίων ψηφισμάτων για τον πόλεμο στην Ουκρανία – ενός αμερικανικού και ενός ουκρανικού σχεδίου.

Εκτός από το αμερικανικό σχέδιο, Ουκρανία και οι Ευρωπαίοι ετοίμασαν δικό τους σχέδιο ψηφίσματος που υπογραμμίζει πως είναι αναγκαίο να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου «φέτος» και σημειώνει τις πρωτοβουλίες πολλών χωρών μελών που έχουν παρουσιάσει «τις προτάσεις τους για μία πλήρη και βιώσιμη ειρηνευτική συμφωνία».

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε πως η αμερικανική αποστολή θα ασκήσει βέτο σε κάθε τροποποίηση στο αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος και θα ψηφίσει “όχι” στο ουκρανικό σχέδιο ψηφίσματος.

«Αυτό χρειαζόμαστε τώρα, και καλούμε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια. Μια απλή, ιστορική διακήρυξη από τη Γενική Συνέλευση, μια διακήρυξη που ατενίζει το μέλλον, όχι το παρελθόν, ένα ψήφισμα που εστιάζει σε μια απλή ιδέα, ένα τέλος στον πόλεμο, μια πορεία προς την ειρήνη», δήλωσε η αναπληρώτρια πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ντόροθι Σέι.

Από την πλευρά της, η Ουκρανή υφυπουργός Εξωτερικών Μαριάνα Μπέτσα δήλωσε πως «καμία χώρα δεν είναι ασφαλής» αν η επιθετικότητα δικαιολογείται και το θύμα «κατηγορείται». «Αυτή είναι μια στιγμή αλήθειας, μια ιστορική στιγμή όχι μόνο για την Ουκρανία, όχι μόνο για την Ευρώπη, μια ιστορική στιγμή για ολόκληρο τον κόσμο», τόνισε η Μπέτσα πριν από την προγραμματισμένη ψηφοφορία για δύο ανταγωνιστικά ψηφίσματα που παρουσιάστηκαν από την Ουκρανία και τους Ευρωπαίους συμμάχους της από τη μια πλευρά και τις Ηνωμένες Πολιτείες από την άλλη.

Οι χώρες πρέπει να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, απευθύνοντας έκκληση για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

Διαβάστε επίσης:

«Καψόνι» του Τραμπ στον Μακρόν: Δεν τον υποδέχθηκε στον Λευκό Οίκο – Η αμηχανία του Γάλλου προέδρου

Συνάντηση Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων την Τρίτη στο Ριάντ για το Ουκρανικό

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ αντιτίθενται σθεναρά στην παροχή εγγυήσεων ασφαλείας στη συμφωνία για τα ορυκτά

Keywords
Τυχαία Θέματα