Οικονομία: Αλλαγή πλεύσης μετά το κάζο των ευρωεκλογών – Η ακρίβεια, το ρεύμα και το επίδομα που δεν δόθηκε

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και το μήνυμα που αναμφίβολα έστειλαν οι πολίτες στην κυβέρνηση, την αναγκάζουν εκ των πραγμάτων σε αλλαγή πλεύσης.

Τα δημοσιονομικά περιθώρια μπορεί να είναι εξαιρετικά περιορισμένα και κατά συνέπεια να μην επιτρέπουν τη δυνατότητα παροχών σε ευρεία κλίμακα, ωστόσο όλοι γνωρίζουν ότι η «μάχη» για την κυβέρνηση δεν χάθηκε στο κομμάτι των παροχών που δεν δόθηκαν, αλλά στην καθημερινότητα, εκεί δηλαδή που ο βαθμός που λαμβάνει η κυβέρνηση είναι κάτω από τη βάση.

Η «αχίλλειος πτέρνα» για το κυβερνών κόμμα είναι η ακρίβεια. Εκεί τα τελευταία

δύο χρόνια δόθηκαν «μάχες», οι περισσότερες από τις οποίες δεν είχαν ευτυχές αποτέλεσμα. Οι πολίτες δεν αισθάνονται καθόλου βολικά να βλέπουν τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς να τους περιγράφουν το πρόβλημα, αλλά θέλουν αποτελέσματα. Και μπορεί μεν το ζήτημα σε ένα μεγάλο βαθμό να είναι εισαγόμενο, ωστόσο έχει και ελληνικό πρόσημο και εκεί οι μάχες χάθηκαν κατά κράτος.

Είναι σίγουρο, λοιπόν, ότι η επόμενη μέρα των ευρωεκλογών βρίσκει την κυβέρνηση σε αναζήτηση λύσεων που θα επιτρέψουν στην κοινωνία να πάρει ανάσα και, το κυριότερο, να αποκαταστήσει, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, τη σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Πολιτεία και τους πολίτες. Μια σχέση που έχει δοκιμαστεί ιδιαίτερα τελευταία.

Και δεν είναι μόνο η ακρίβεια που ο βαθμός για την κυβέρνηση είναι κακός. Υπάρχει και ο αγροτικός τομέας, που στις εκλογές τόσο του 2019 όσο και του 2023, η ΝΔ είχε ένα εντυπωσιακό ποσοστό. Η κυβέρνηση εκεί απογοήτευσε και ο βαθμός που λαμβάνει ίσως είναι από τους χειρότερους.

Η διαχείριση της νέας ΚΑΠ ήταν προβληματική έως προκλητική. Πέρα από τις μειώσεις στις επιδοτήσεις, υπήρχε και το τεράστιο θέμα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις δυσλειτουργίες του. Το αρμόδιο υπουργείο δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και εκεί οι ευθύνες είναι τεράστιες κάτι που αποτελεί κοινό μυστικό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οι αγρότες όμως είναι απογοητευμένοι εξαιτίας της παθητικής στάσης που έχει επιδείξει η Πολιτεία στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Πολλές περιοχές και ένας μεγάλος αριθμός αγροτών είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά, αν όχι να μηδενίζεται, και η κυβέρνηση δεν είχε απάντηση ούτε και μπόρεσε να πάει με δική της ατζέντα στις Βρυξέλλες αξιώνοντας λύσεις και επιπλέον κονδύλια.

Επίσης, από το μακρινό 2019, βασική κυβερνητική εξαγγελία ήταν η αλλαγή του καταστατικού για τον ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται περισσότερες ζημιές και κυρίως να είναι προσαρμοσμένο στις σημερινές συνθήκες. Αυτό έχει μείνει στα χαρτιά.

Εν κατακλείδι, στον επικείμενο ανασχηματισμό, που όλα δείχνουν ότι είναι μονόδρομος για την αλλαγή του κλίματος, θα πρέπει να θεωρείται μάλλον δεδομένη η αλλαγή προσώπων και πιθανόν πολιτικής στους δύο αυτούς κομβικής σημασίας τομείς.

Γκρίνια υπάρχει και για το θέμα του ρεύματος, που λίγες ημέρες πριν τις εκλογές είδαν οι πολίτες την τιμή της kWh να εκτοξεύεται έως και 70%. Η απάντηση της κυβέρνησης σε αυτή την πραγματικότητα είχε ένα χαρακτήρα του τύπου… «τι να κάνουμε, συμβαίνουν και αυτά» ή «αλλάξτε πάροχο».

Ενστάσεις υπάρχουν και για την πολιτική του Υπουργείου Οικονομικών, ειδικά στο κομμάτι της τεκμαρτής φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και της διαχείρισης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι ίσως να το έχουν μετανιώσει στην κυβέρνηση γιατί δεν χορηγήθηκε επίδομα στους οικονομικά ασθενείς το Πάσχα, αν και υπήρχε η οικονομική δυνατότητα.

Διαβάστε επίσης:

Φορολογικές δηλώσεις: Τι πρέπει να κάνουν όσοι διαφωνούν με τα προσυμπληρωμένα στοιχεία  

ΔΥΠΑ: Παράταση για τις αιτήσεις κοινωνικού τουρισμού

Χαμηλότερες από τον μέσο όρο της ΕΕ οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα