Οικονομικός θάνατος - Σε απόγνωση οι μικρομεσαίοι στις κόκκινες λόγω πανδημίας περιοχές

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΈντυπη Έκδοση

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επαγγελματίες σε μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια μετά το ολικό κλείσιμό τους στις κόκκινες περιοχές. Μιλούν για καταστροφή και ανεπανόρθωτες ζημιές που θα οδηγήσουν στον οικονομικό θάνατο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Την ίδια ώρα η μετάθεση των υποχρεώσεων, η περικοπή του ενοικίου κατά 40% και ένα ποσό μέσω δύο νέων προγραμμάτων επιστρεπτέας προκαταβολής, το οποίο θα είναι επιδοτούμενο κατά 50%, είναι ο βασικός άξονας των παρεμβάσεων στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης και ψυχαγωγίας καθώς και των γυμναστηρίων. Με βάση τα περιοριστικά

μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη βόρεια Ελλάδα και την Αττική, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό των υποχρεώσεών τους.

Οι επαγγελματίες που θίγονται χαρακτηρίζουν τα μέτρα ανεπαρκή, θεωρώντας πως δεν μπορούν να ανασχέσουν την επιτάχυνση μίας νέας αρνητικής πορείας που ξεκινά και των χιλιάδων λουκέτων που θα έλθουν.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς τονίζει ότι «δεν είναι ούτε καν ασπιρίνη στον καρκίνο», εκπρόσωποι περισσότερων από 250 επιχειρήσεις στη Θεσσαλονίκη ζητούν «ουσιαστική στήριξη».
Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι προκαλεί οικονομική ζημιά στις επιχειρήσεις δίνοντας βαρύτητα στα περιοριστικά μέτρα αντί σε μέτρα ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) τονίζει: «Με δεδομένο ότι το lockdown αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία του κλάδου, αυτομάτως πάμε σε μία μεγάλη καταστροφή». «Περιμέναμε πιο γενναίες αποφάσεις. Από τις σημερινές ανακοινώσεις έλειπε η χορήγηση ενός ποσού στους επαγγελματίες, όπως δόθηκε στο δίμηνο lockdown. Ακόμα και τα δύο προγράμματα επιστρεπτέας προκαταβολής θα έπρεπε να είναι πιο μεγάλα» υπογραμμίζει.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, η επόμενη χρονιά θα είναι εφιαλτική. Ήδη 50.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι έτοιμες για οριστικό λουκέτο, με κίνδυνο να βρεθούν στον δρόμο 250.000 εργαζόμενοι. Στον κλάδο της εστίασης το 25% των επιχειρήσεων θα βάλει από τώρα λουκέτο, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου.
Τα ξενοδοχεία σύντομα θα χρειαστεί να αλλάξουν χέρια διότι οι σωρευμένες υποχρεώσεις θα οδηγήσουν τους περισσότερους ιδιοκτήτες τους στην υποχρεωτική χρεοκοπία.
Με μοναδική εξαίρεση τις αλυσίδες τροφίμων, τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ενέργεια, οι οποίες δεν επηρεάζονται από την κρίση, οι συνέπειες στους υπόλοιπους κλάδους θα είναι καταστροφικές.

Προβληματισμός επικρατεί ακόμη και για την ασφάλεια του τραπεζικού συστήματος. Είναι σίγουρο ότι η νέα γενιά κόκκινων δανείων θα εκτοξευτεί στα ύψη, με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.
Σε περίπτωση δε που η καραντίνα επεκταθεί και τον Δεκέμβριο, οι παράγοντες της αγοράς φοβούνται ότι θα επέλθει η απόλυτη καταστροφή.
 

ΚορωνοϊόςλοκνταουνΤράπεζεςΕργασίαΑνεργίαμπαρεστιατόριακαφέIssue: 2150Issue date: 5-11-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα