Οικονόμου για παρακολουθήσεις: «Καμία πρόθεση συγκάλυψης», παρά τις αντιδράσεις για το νομοσχέδιο

Στην υπεράσπιση του νομοσχεδίου που η κυβέρνηση έθεσε προς διαβούλευση, σχετικά με τις παρακολουθήσεις, την ΕΥΠ και τα παράνομα λογισμικά επικεντρώθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων τόσο από την αντιπολίτευση, όσο και από την ΑΔΑΕ, το συνταγματικά αρμόδιο όργανο για την ασφάλεια των επικοινωνιών.

Ο Γιάννης Οικονόμου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αφού επανέλαβε εκτενώς τις βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, αλλά

και τους στόχους του, υπερασπίστηκε τις ρυθμίσεις εκείνες που έχουν προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις (πάροδος τριετίας για ενημέρωση υποκειμένου παρακολούθησης, διαδικασία παρακολούθησης πολιτικών προσώπων, κλπ) -με ορισμένους νομικούς να θέτουν ακόμα και ζήτημα αντισυνταγματικότητας-, κατηγορώντας ταυτόχρονα τον ΣΥΡΙΖΑ ότι λίγο πριν τις εκλογές του 2019 ότι ουσιαστικά κατάργησε «ακατανόητα» τις ρυθμίσεις για ποινική δίωξη της εμπορίας και χρήσης λογισμικών παρακολούθησης στη χώρα, αλλά και επισημαίνοντας ότι η ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση δεν έχει σχέση με το άρθρο 292α, αλλά με το κεφάλαιο «Προσβολές Ατομικού Απορρήτου και Επικοινωνίας».

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, υποστήριξε ότι «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα υπάρχουν δύο σχολές πολιτικής: η μία, την οποία εκπροσωπεί η κυβέρνηση, είναι εκείνη που επενδύει στη μελέτη των δεδομένων, εκείνη που εντοπίζει λάθη και διαχρονικές αδυναμίες, που σχεδιάζει πολιτικές με όραμα για να λύσει τα προβλήματα των πολιτών […] Και η άλλη σχολή είναι αυτή που αδιαφορεί για την πραγματικότητα, που δεν παράγει αποτελέσματα, που άσκείται με ψέματα, που αρκείται στο κουτσομπολιό, που μοναδικός της σκοπός είναι η διαβολή των πολιτικών της αντιπάλων και η υπονόμευση των πολιτικών, παρότι αυτό μπορεί να βλάπτει, όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την πατρίδα και τους πολίτες. Είναι η σχολή που θέλει να βυθίσει την Ελλάδα στην αστάθεια».

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις -και της ΑΔΑΕ- ο Γ. Οικονόμου είπε ότι «είναι ένα πλήρες και συνεκτικό νομοσχέδιο, το οποίο δίνει απάντηση στην αντιμετώπιση μιας σειράς στρεβλώσεων και παθογενειών που διαπιστώθηκαν από τα γεγονότα που είναι στην επικαιρότητα όλο το προηγούμενο διάστημα», προσθέτοντας ότι η Αρχή μπορεί να καταθέσει τις απόψεις της στο πλαίσιο της διαβούλευσης και σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση συγκάλυψης, αντίθετα υπάρχει ένας πολύ σαφής οδικός χάρτης, μέσω του οποίο ο καθένας θα μπορεί να ενημερώνεται για τα ζητήματα αυτά. Η τριετία είναι ένα εύλογο χρονικό διάστημα, όπου μπορεί κανείς να υποθέσει ότι δεν θα διακινδυνεύεται η οποιαδήποτε “παρενέργεια” από τη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης κάποιου προσώπου για λόγους εθνικής ασφάλειας».

Σε άλλο «μήκος κύματος», ενδιαφέρον είναι ότι όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει την επίθεση Γεωργιάδη κατά Τσίπρα, δεν προέβη σε καταδίκη των χαρακτηρισμών, αλλά περιορίστηκε να θυμίσει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει στις τάξεις της Κ.Ο. του άνθρωπο (σ.σ. τον Π. Κουρουμπλή) που αποκάλεσε τους συναδέλφους του “δολοφόνους” λόγω της πανδημίας, τον διέγραψε για τα μάτια του κόσμου (σ.σ. ο πρόεδρος του κόμματος) και χωρίς να ανακαλέσει, τον ξαναενέταξε στην Κ.Ο. Του χωρίς να ανοίξει μύτη. Για να μην αναφερθώ στον κ. Πολάκη…».

Τέλος, για το ζήτημα που προκλήθηκε με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια στη Λιβύη, περιορίστηκε να παραπέμψει στην ανακοίνωση του υπουργείου για το θέμα, χωρίς κάποιο άλλο σχόλιο.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης βυθίζει τη δημοκρατία στον ζόφο των υποκλοπών – Πλησιάζει το πολιτικό του τέλος

Άδωνις για αντικλεπτικά στα βρεφικά γάλατα: «Φυσιολογικό κάποιες αλυσίδες να θέλουν να προστατεύσουν την περιουσία τους» (video)

Μητσοτάκης από Άμφισσα: «Δεν μας αξίζει ένας νέος διχασμός»

Keywords
Τυχαία Θέματα