Οκτώ συμπεράσματα για τη μάχη στον ΣΥΡΙΖΑ, οι κινήσεις Κασσελάκη, ο ελιγμός Πολάκη, η εμφάνιση Παππά και μία μέτρηση στο ΠΑΣΟΚ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα

Σκηνικό… τρόμου και εύθραυστων ισορροπιών, που απαιτούν σοβαρή ψυχολογική αντοχή, διαμορφώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το Σαββατοκύριακο αυτό ήταν ένα κρίσιμο τεστ για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Βλέπετε, η παρουσία στη ΔΕΘ θα μπορούσε να εξελιχθεί σε καταστροφή. Από αντιδράσεις διαμαρτυρομένων μελών, από απουσίες βουλευτών, από έλλειψη ενδιαφέροντος

για τα όσα θα έλεγε και θα έκανε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΕΘ, Νίκος Παππάς.

Αυτή η καταστροφή αποφεύχθηκε. Αλλά η κρίση και παραμένει και βαθαίνει, που λέμε.

Ο Νίκος Παππάς έκανε ό,τι μπορούσε το Σαββατοκύριακο στη ΔΕΘ, αλλά η αμηχανία για τα εσωκομματικά ήταν μάλλον εμφανής. Λογικό.

Οι βουλευτές ήταν παγωμένοι. Γι’ αυτό και πολλοί προτίμησαν να πιούν καφέ την ώρα της συνέντευξης τύπου και γενικά να μην πολυεμφανίζονται σε μέρη που μύριζε… μπαρούτι.

Ορισμένα συμπεράσματα για να δούμε πού πάει το πράγμα:

– Ο Κασσελάκης θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές. Δεν τίθεται θέμα να παρεμποδιστεί η υποψηφιότητά του, πολύ περισσότερο να διαγραφεί. Το είπε ο Παππάς στη ΔΕΘ, το έχει πει και ο Πολάκης. Απόψεις περί διαγραφής του που εκφράζουν η Γεροβασίλη και η Νοτοπούλου δεν φαίνεται να περνάνε.

– Το θέμα είναι εάν ο ίδιος ο Κασσελάκης θα αποφύγει τα λάθη μέχρι τις κάλπες. Δεν εμπνέει εμπιστοσύνη σε αυτό. Εκτός κι αν του πάρουν το… κινητό για να μην κάνει καμιά ανάρτηση από εκείνες τις περίεργες που έχουν κατά καιρούς δράσει διαλυτικά στον ΣΥΡΙΖΑ.

– Η μάχη θα κριθεί πολύ νωρίτερα από τις κάλπες της 24ης Νοεμβρίου (και της 1ης Δεκεμβρίου). Για την ακρίβεια θα κριθεί στην εκλογή συνέδρων από τη βάση.

– Ο Παύλος Πολάκης εμφανίζεται αυτή την ώρα ως ο ισχυρός αντίπαλος του Κασσελάκη. Έχει καθαρό πολιτικό πλαίσιο, παρεμβατικό λόγο και στίγμα. Ακόμα κι άνθρωποι που διαφωνούν μαζί του, τον υπολογίζουν ως εναλλακτική διέξοδο. Ο ίδιος ξέρει ότι έχει το… μομέντουμ και γι’ αυτό προτείνει να επισπευστούν οι διαδικασίες. Θέλει να σύρει τους «87» να τον στηρίξουν. Έξυπνο.

–      Βλέπετε, η αναζήτηση υποψηφίου από τους «87» συνεχίζεται. Ο Φάμελλος δεν έχει πάρει το ΟΚ που θα ήθελε. Τουλάχιστον όχι ακόμα. Εξ ου και ήταν κάπως μαζεμένος στη Θεσσαλονίκη.

–      Ο Τεμπονέρας εξετάζεται ως λύση. Αλλά δεν τραβάει. Και δεν έχει και πολλούς υποστηρικτές στο κόμμα, εδώ που τα λέμε.

– Άλλη ιδέα είναι προφανώς η Όλγα Γεροβασίλη – αλλά δεν βάζω στοίχημα ότι έχει κάποιο ενδιαφέρον.

– Το να σκεφτούν τον Νίκο Παππά ως εκφραστή αυτής της πλευράς θα ήταν ίσως μία έξυπνη κίνηση. Ως πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας δείχνει να μπαίνει στο ρόλο. Δεν περνά απαρατήρητο δε, ότι στις στοιχηματικές εταιρίες ο Παππάς είναι στην πρώτη τριάδα των φαβορί – μαζί με Κασσελάκη, Πολάκη.

Ο Φαραντούρης είναι δύσκολο να κάνει πίσω. Αλλά και δύσκολο να πάει μπροστά…

Το ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ που είναι σοβαρό κόμμα προχωρά με συντεταγμένες διαδικασίες και με λελογισμένη ένταση στην αντιπαράθεση των 6 υποψηφίων, προς την κάλπη της 6ης Οκτωβρίου για την εκλογή προέδρου.

Ο Ανδρουλάκης απέδειξε χθες στην παρουσίαση των υποψηφίων ότι έχει τον κομματικό μηχανισμό και ξέρει να του… «μιλάει». Αλλά μέχρις εκεί.

Ο Δούκας πήρε το χειροκρότημα, αν και θέλει… «τριβή» όταν απευθύνεται στα μεγάλα κοινά.

Η Διαμαντοπούλου παρουσίασε κυβερνητικές προτάσεις και απέδειξε ότι είναι καλή για υπουργός – του Μητσοτάκη.

Ο Γερουλάνος έκανε ένα καλό βήμα. Αλλά φοβάμαι ότι είναι καλός, αλλά ως ένα σημείο. Μάλλον χθες έχασε ευκαιρία να διεκδικήσει την είσοδο στον β’ γύρο.

Ο Κατρίνης έκανε καλή ομιλία και στέκεται αξιοπρεπέστατα, η δε Γιαννακοπούλου εμφανίστηκε με το γνωστό δυναμισμό της.

Στο μεταξύ μελετούσα το γκάλοπ της Μέτρον Ανάλυσις.

Που βγάζει τον Ανδρουλάκη μπροστά και την Διαμαντοπούλου να πιέζει τόσο τον Δούκα για τη δεύτερη θέση, που φαίνεται αυτή η μάχη να γίνεται ντέρμπι.

Αλλά ασυναίσθητα θυμήθηκα τι έλεγε αυτή η εταιρεία στη μάχη του 2021.

Μετρούσε τότε τρία κοινά – το γενικότερο, αυτό που θα πάει να ψηφίσει και πέρα του ΠΑΣΟΚ και αυτό που θα πάει να ψηφίσει από ΠΑΣΟΚ.

Στα δύο έβγαζε τον… Λοβέρδο νικητή, στο τρίτο τον… Ανδρουλάκη. Μηδέν στα τρία δηλαδή.

Είναι… φως… φανάρι ότι η εταιρεία θέλει σώνει και καλά την Διαμαντοπούλου στο β’ γύρο.

Διαβάστε επίσης:

Ο Παππάς στη ΔΕΘ, ο Κασσελάκης τράβηξε την τρίτη επιλογή και έξι συμπεράσματα για το ΠΑΣΟΚ

Οι εξηγήσεις των υπουργών, οι διάδοχοι του Τζιτζικώστα, μία ναυμαχία στο… Μαγγανάρι, το πολεμικό κλίμα στον ΣΥΡΙΖΑ και ο Κατρίνης

Ο Χατζηδάκης ως Τσακαλώτος της ΝΔ, ο στάσιμος Παπαθανάσης, η θλιβερή «σπιρτζιάδα», οι ανίερες συμμαχίες στον ΣΥΡΙΖΑ και οι ουρές στο ΠΑΣΟΚ

Keywords
Τυχαία Θέματα