Όλα ανοιχτά για τον ανασχηματισμό

Πυκνώνουν ημέρα με την ημέρα οι πληροφορίες που θέλουν τον πρωθυπουργό να προχωράει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης προκειμένου να διορθώσει τις αρρυθμίες που υπάρχουν στο κυβερνητικό σχήμα.

Από σήμερα και μετά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, λένε όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα στο κυβερνών κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι μόλις προχθές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδωσε μια απάντηση που θεωρήθηκε διφορούμενη από τους πολιτικούς συντάκτες όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.

«Ξέρω ότι δεν προαναγγέλλονται οι ανασχηματισμοί, αλλά

μήπως είναι καλό να μην κανονίσουμε τίποτα γι’ αυτή την Πέμπτη;» ήταν το ερώτημα που δέχθηκε στην ενημέρωση ο Γιάννης Οικονόμου. «Μην κανονίσετε, για να ενημερωθείτε για τις εργασίες του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή» απάντησε σιβυλλικά ο Γιάννης Οικονόμου βάζοντας φωτιά στις ήδη υπάρχουσες φήμες.

Τα σενάρια για ανασχηματισμό φούντωσαν μετά τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν συντονισμένα στα ΜΜΕ, σύμφωνα με τις οποίες ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες το φθινόπωρο.

Κομματικά στελέχη υποστηρίζουν λοιπόν ότι ο πρωθυπουργός έχει πειστεί πως τώρα είναι ο καλύτερος χρόνος για να κάνει αλλαγές στην κυβέρνησή του, δίνοντας ένα στίγμα ανανέωσης και στέλνοντας ένα μήνυμα στους πολίτες ότι γνωρίζει τα προβλήματα που υπάρχουν.

Επιμένουν δε ότι το καλοκαίρι είναι ο καλύτερος χρόνος για να «εκπαιδευτούν» οι νέοι υπουργοί βάζοντας στόχους που θα εκπληρώσουν λίγο πριν στηθούν οι κάλπες.

Τι είδους αλλαγές;

Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι τι είδους ανασχηματισμό θέλει να κάνει ο Μητσοτάκης και ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα του. Οι αλλαγές θα σηματοδοτούν επιστροφή στο κεντροδεξιό προφίλ, το οποίο οι δημοσκόποι θεωρούν ότι έχει εγκαταλείψει, με συνέπεια ένα σημαντικό κοινό που τον πίστεψε και τον στήριξε να αναζητά νέες λύσεις, ή οι άνθρωποι που θα μπουν στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα έχουν το σκληρό δεξιό προφίλ που εκφράζει ο Αντώνης Σαμαράς;

Όσο κι αν κάποιοι προσπάθησαν μετά το συνέδριο της Ν.Δ. να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την ομιλία Σαμαρά και το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε, λέγοντας ότι ήταν σε συνεννόηση με τον Μητσοτάκη προκειμένου να συσπειρωθεί όλη η Ν.Δ. ώστε τα μέλη της να μην απευθυνθούν σε άλλους πολιτικούς φορείς, η αλήθεια είναι πως στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι πρόκειται για δύο διαφορετικούς κόσμους. Για δύο διαφορετικές απόψεις, οι οποίες πλέον καταγράφονται έντονα μέσα στο κυβερνών κόμμα.

Η προσπάθεια του πρωθυπουργού να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα σε δύο συγκρουόμενες τάσεις – αυτή του… Αγίου Παϊσίου, που εκφράζει ο Αντ. Σαμαράς, και τη νεοφιλελεύθερη, την οποία εκφράζει ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τις συζητήσεις του για τον γάμο των ομοφυλοφίλων – έχει φέρει τρικυμία στα μέλη και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος.

Ακόμα, ο πάγκος που έχει σήμερα ο Μητσοτάκης για να επιλέξει τους νέους υπουργούς είναι περιορισμένος. Αναγκαστικά θα επιχειρήσει πάλι να ανακατέψει την ίδια σούπα, βάζοντας τους ίδιους ανθρώπους σε διαφορετικά πόστα.

Τα πρόσωπα

Οι πληροφορίες θέλουν τον Στέλιο Πέτσα να βρίσκεται σε δυσμένεια και άρα να συζητείται η έξοδός του από το κυβερνητικό σχήμα.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίζεται να μην παίρνει καλό βαθμό στην αξιολόγηση του πρωθυπουργού και για αυτό συζητείται η μετακίνησή του στο υπουργείο Πολιτισμού. Δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο ο υπουργός Ανάπτυξης να βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος, καθώς ο Μητσοτάκης δεν έχει κανένα περιθώριο να δυσαρεστήσει το κοινό που εκφράζει ο Γεωργιάδης.

Από τα πρόσωπα που αναμένεται να αναβαθμιστούν είναι ο Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Νίκος Παπαθανάσης, ενώ στη θέση τους θα μείνουν, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκος, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, καθώς βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τα οικονομικά υπουργεία και το Ανάπτυξης, αλλά και τα Υγείας και Περιβάλλοντος.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι οι συνεργάτες του πρωθυπουργού έχουν επεξεργαστεί ένα νέο οργανόγραμμα, με νέα υπουργεία και με νέα πρόσωπα. Για παράδειγμα λέγεται ότι ο Μητσοτάκης σκέπτεται να ορίσει συντονιστή υπουργό για τα τρία μεγάλα πρότζεκτ του επόμενου διαστήματος: τα έργα του ταμείου ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Υπάρχει μάλιστα η σκέψη να γίνει συγχώνευση υπηρεσιών του υπουργείου Εσωτερικών με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ εξετάζεται η δημιουργία υπουργείου Στεγαστικής Πολιτικής.
Φυσικά πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο ο Μητσοτάκης να εκτιμήσει ότι ένας σαρωτικός ανασχηματισμός μπορεί να του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα του λύσει. Στην περίπτωση αυτή θα αρκεστεί σε μερικές αλλαγές που προφανώς θα έχουν προεκλογικό χαρακτήρα και στην ενίσχυση χαρτοφυλακίων που θα σχετίζονται μόνο με τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Μετά τα εσωκομματικά επιστρέφει στο «σκληρό ροκ»

ΚΚΕ για τις τουρκικές προκλήσεις: Κατέρρευσαν ευρωατλαντικά παραμύθια και κλίμα εφησυχασμού

Ελπίδες για το καλύτερο, φόβοι για το χειρότερο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όλα,ola