Ολάντ προς Τερέσα Μέι: Όσο πιο σύντομα φύγει η Βρετανία από την ΕΕ τόσο το καλύτερο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όσο πιο νωρίς φύγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή ένωση τόσο το καλύτερο είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ στην Τερέσα Μέι στην συνάντησή τους στο Παρίσι.

«Η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος» προειδοποίησε ο κ. Ολάντ, ενώ τόνισε ότι η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 όσο το δυνατόν πιο σύντομα θα είναι στο καλύτερο συμφέρον της Ευρώπης.

Την πρωθυπουργό της Βρετανίας υποδέχτηκε ο Γάλλος ομόλογός της στο Προεδρικό Μέγαρο στο Παρίσι.

Η Τερέσα Μέι παρουσίασε

το σχέδιό της για την ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Νίκαια.

Δήλωσε πως οι Γάλλοι πολίτες είναι ακόμα ευπρόσδεκτοι στο Η.Β. και έχουν ακόμα την δυνατότητα να εργαστούν εκεί.

Το Brexit δεν σήμαινε ότι χάνουμε «βαθιά φιλία» μεταξύ των δυο χωρών μας, δήλωσε.

Ο Φρανσουά Ολάντ είπε στην κ. Μέι πως δεν μπορεί να υπάρξει πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, χωρίς να επιτρέπεται η ελεύθερη μετακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών.

Στην πρώτη συνάντηση των δυο ηγετών, ο κ. Ολάντ δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρος στο ζήτημα που θα καθορίσει τις περίπλοκες διαπραγματεύσεις που θα πραγματοποιηθούν μεταξύ Η.Β. και Ευρωπαϊκής Ένωσης τα επόμενα χρόνια.

«[Η ελεύθερη μετακίνηση] είναι το πιο κρίσιμο σημείο», δήλωσε ο κ. Ολάντ.

«Αυτό είναι το ζήτημα, το οποίο θα είναι και το θέμα της διαπραγμάτευσης. Το Η.Β. σήμερα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά γιατί σέβεται τις τέσσερις ελευθερίες. Αν επιθυμεί να παραμείνει στην ενιαία αγορά θα πρέπει να παραμείνει πιστό στις τέσσερις ελευθερίες. Δεν μπορεί να υπάρξει ελευθερία στην μετακίνηση αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών αν δεν υπάρχει ελευθερία στην μετακίνηση των πολιτών.

Οι «τέσσερις ελευθερίες» της ΕΕ στην μετακίνηση αγαθών, κεφαλαίων, υπηρεσιών και ανθρώπων συμφωνήθηκαν το 1993. Η πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά προϋποθέτει την αποδοχή και των τεσσάρων. Χώρες που δε ανήκουν στην ΕΕ με πρόσβαση στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, όπως η Νορβηγία, πρέπει και αυτές να δέχονται και να παραμένουν πιστές σε αυτές τις ελευθερίες

«Με τον Ντέιβιντ Κάμερον υπήρξε ένας αριθμός περιορισμένων εξαιρέσεων που σε καμία περίπτωση δεν εμπόδισε την ελεύθερη μετακίνηση των ανθρώπων.[…] Θα είναι μια επιλογή που θα αντιμετωπίσει το Η.Β. Να παραμείνει στην ενιαία αγορά και να αποδεχτεί την ελεύθερη μετακίνηση που πάει πακέτο με αυτήν, η να αποδεχτεί μια άλλη θέση».

Οι δυο ηγέτες μίλησαν για τους «ιδιαίτερους δεσμούς» μεταξύ των δυο χωρών - αλλά είναι ξεκάθαρο πως αυτός ο δεσμός θα υποστεί μια μικρή - τουλάχιστον - τριβή στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις.

Η κ . Μέι επανέλαβε πως το «Brexit σημαίνει Brexit» και αυτό σημαίνει να μειωθεί η μετανάστευση.

«Ο Βρετανικός λαός έδωσε ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι πρέπει να εισάγουμε ελέγχους στην μετακίνηση ατόμων από την Ευρώπη προς Η.Β.», δήλωσε.

«Θα το πραγματοποιήσουμε αυτό, αλλά θέλουμε να πάρουμε την σωστή συμφωνία για το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών».

Η εξαγωγή οικονομικών υπηρεσιών προς την ΕΕ έχει θεμελιώδη σημασία για την Βρετανική οικονομία. Μέχρι σήμερα, καμία χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ έχει καταφέρει να διασφαλίσει μια συμφωνία με πρόσβαση στην ενιαία αγορά που να συμπεριλαμβάνει και οικονομικές υπηρεσίες.

Την Τετάρτη, η καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είπε στην κ. Μέι ότι η Βρετανία θα πρέπει «να πάρει τον χρόνο της» για να αποφασίσει το πότε θα επικαλεστεί το Άρθρο 50 και, επομένως, για το πότε θα αρχίσει επίσημα η διετή διαδικασία για να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά ο πρόεδρος Ολάντ διαφώνησε.

«Το “όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο” είναι για το κοινό συμφέρον. Μπορούμε να προετοιμαστούμε για συζητήσεις αλλά δεν μπορούν να υπάρξουν συζητήσεις και διαπραγματεύσεις [πριν επικαλεστεί το Άρθρο 50]. Η αβεβαιότητα είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Η νέα κυβέρνηση χρειάζεται χρόνο, αλλά αφήστε με να είμαι ξεκάθαρος: Το “όσο πιο σύντομα τόσο το καλύτερο, είναι για το κοινό συμφέρον».

Αλλά η κ. Μέι παρέμεινε σταθερή στην θέση της: «θα χρειαστεί χρόνος για να προετοιμαστούν οι διαπραγματεύσεις. Καταλαβαίνω την ανάγκη για σιγουριά και εμπιστοσύνη στις αγορές. Αλλά το Η.Β. δεν θα επικαλεστεί το Άρθρο 50 πριν το τέλος του χρόνου».

ΌσοσύντομακαλύτεροΟλάντΤερέσα ΜέιΠαρίσιδιαπραγματεύσειςBrexitHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα