Ομοβροντία αρνητικών και ειρωνικών δημοσιευμάτων– Με την Πομπηία και τη Ζιμπάμπουε παρομοιάζει την Ελλάδα ο διεθνής Τύπος

ΠΟΛΙΤΙΚΗMEDIA

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται για ακόμη μία ημέρα η Ελλάδα. Τα επικριτικά δημοσιεύματα ανταγωνίζονται τα ειρωνικά σχόλια διαμορφώνοντας αρνητικό κλίμα για τη χώρα. Ειρωνικό άρθρο στους Financial Times συγκρίνει την Ελλάδα με την Πομπηία.

«O ήλιος λάμπει, τα εστιατόρια είναι

γεμάτα και η Αθήνα απέχει πολύ από το να είναι σε πανικό» γράφει στους Financial Times o Tony Barber.

«Βυθισμένος σε σκέψεις για το αν η Ελλάδα θα φτάσει σε συμφωνία της τελευταίας στιγμής με τους πιστωτές της για να αποφύγει τη χρεοκοπία, βρέθηκα την Τρίτη το απόγευμα σε ένα μαγαζάκι για σουβενίρ που πουλούσε μπλουζάκια με σλόγκαν:

To be is to do - Πλάτων

To do is to be - Αριστοτέλης

Do be do be do - Sinatra

Οι μαγαζάτορες στην Πομπηία το 79 μ.Χ. θα πρέπει να πωλούσαν αντικείμενα σαν κι αυτό λίγο πριν εκραγεί ο Βεζούβιος» συμπληρώνει ο αρθρογράφος.

«Αυτό που κάνει εντύπωση στην Αθήνα είναι η εξαιρετική της ηρεμία. Έχει λιακάδα κι οι Αθηναίοι επέστρεψαν από ένα αναζωογονητικό, πασχαλιάτικο διάλειμμα. Ένας γνωστός μου μου είπε ότι τα εστιατόρια είναι τόσο γεμάτα – όχι μόνο από ξένους τουρίστες, αλλά κι από Έλληνες – που λίγα βράδια πριν δεν μπορούσε να κλείσει τραπέζι πουθενά» επισημαίνει χρησιμοποιώντας ένα από τα πιο διαδεδομένα στερεότυπα για την ελληνική κρίση.

Bloomberg: Η Ελλάδα όπως η Ζιμπάμπουε

«Η Ελλάδα όπως όλοι ξέρουν ξεμένει από χρήματα» γράφει ο Mark Gilbert στο Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν θα μπορεί να πληρώνει τα χρέη της και αυτό προκαλεί ανησυχία στην Ευρώπη. Ο αρθρογράφος επικαλείται άρθρο των Financial Times για τα 2,5 δισ. ευρώ που πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα το Μάιο και το άρθρο της Die Zeit που αναφέρεται σε σχέδιο της γερμανικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ελληνικής χρεοκοπίας.

Στη συνέχεια προχωράει σε ανάλυση τι του θα συμβεί εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει τα δάνεια προς το ΔΝΤ και βάζει την Ελλάδα στην ίδια κατηγορία με τις χώρες που δεν έχουν αποπληρώσει τα αντίστοιχα δάνεια όπως το Σουδάν, η Σομαλία και η Ζιμπάμπουε.

Μπορεί να μην φτάσει στην αποτυχία της Ζιμπάμπουε αλλά η χρεοκοπία θα ενισχύσει την αντίληψη ότι η Ελλάδα είναι ένα αποτυχημένο κράτος.

DW: Το φάντασμα της Λατινικής Αμερικής

«Η κρίση χρέους των χωρών της Λατινικής Αμερικής και οι μέθοδοι αντιμετώπισής της μπορούν να λειτουργήσουν ως πυξίδα για τους χειρισμούς στο μέτωπο της ελληνικής κρίσης, εκτιμά ο οικονομολόγος Ρολφ Λανγκχάμερ» αναφέρει σε δημοσίευμά της η DW.

“Η κρίση χρέους που αντιμετώπισαν οι χώρες της Λατινικής Αμερικής τη δεκαετία του 1980 έχει χαραχθεί στη μνήμη του Ρολφ Λανγκχάμερ. Ο Γερμανός οικονομολόγος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου, που εργάστηκε ως σύμβουλος σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμικά όργανα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα και η ΕΕ, επισήμανε, μιλώντας στη DW, ότι παρόμοιας φύσης προβλήματα αντιμετωπίζουν σήμερα κράτη της Ευρώπης.

Όπως επισήμανε ο Ρολφ Λανγκχάμερ, «στη Λατινική Αμερική, στα μέσα της δεκαετίας του '80 είχε θεωρηθεί αρχικά ότι επρόκειτο μόνο για κρίση ρευστότητας και ως εκ τούτου υπήρχε η πεποίθηση ότι αυτή μπορούσε να επιλυθεί με βραχυπρόθεσμα μέτρα σταθεροποίησης -όπως λέγονται- δηλαδή με περικοπή δαπανών, αύξηση εσόδων, υποτίμηση του νομίσματος κ.ο.κ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, στο τέλος της δεκαετίας του '80, έγινε αντιληπτό ότι δεν επρόκειτο για κρίση ρευστότητας, για κάτι παροδικό, αλλά για βαθιά θεσμικά προβλήματα στις χώρες και τότε έγιναν εντελώς διαφορετικές ενέργειες» και τονίζει ότι «το πρόβλημα της Ελλάδας είναι παρόμοια βαθύ, δηλαδή εντοπίζεται σε θεσμικό επίπεδο, όπως και το πρόβλημα της Λατινικής Αμερικής».

Guardian: Αυξάνεται η ανησυχία για την Ελλάδα

Τα ελληνικά ομόλογα χάνουν την αξία τους σήμερα καθώς αυξάνουν οι ανησυχίες ότι η Αθήνα και οι πιστωτές δεν είναι κοντά σε συμφωνία.

Η χθεσινή υποβάθμιση από τον S&P συνέβαλε ακόμη περισσότερο στην άνοδο των spread των ελληνικών ομολόγων.

FAZ: Απομακρύνεται η λύση για την Ελλάδα

Η εξεύρεση λύσης για το ελληνικό πρόβλημα «απομακρύνεται πολύ», σημειώνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung, παραθέτοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τις οποίες «κανείς δεν αναμένει ότι θα υπάρξει λύση» στο Γιούρογκρουπ της Ρίγας στις 24 Απριλίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «στην ΕΚΤ και σε κύκλους της τρόικας εξετάζεται στο μεταξύ προφανώς εάν και πως μπορούν να διατηρηθούν ‘ζωντανές' οι τράπεζες της χώρας σε περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας. Από κύκλους της ΕΚΤ ελέχθη ότι εδώ και κάποιο διάστημα συζητούνται από κύκλους της τρόικας διάφορα ‘γκρίζα σενάρια' που κινούνται μεταξύ χρεοκοπίας και ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ. Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αντίθετα διαψεύστηκε ότι υπάρχουν σενάρια για το διάστημα μετά από μία χρεοκοπία. Από το περιβάλλον της ΕΚΤ ειπώθηκε ότι ούτε η ελληνική κυβέρνηση ούτε οι δανειστές επιθυμούν η χώρα να εγκαταλείψει τη νομισματική ένωση σε περίπτωση χρεοκοπίας. Επιπλέον, δεν υπάρχουν διατάξεις στις (σ.σ. ευρωπαϊκές) συνθήκες που να προβλέπουν κάτι τέτοιο. ‘Γι' αυτό πρέπει να εξετάσει κανείς πως θα επιβιώσουν οι τράπεζες σε περίπτωση που το κράτος περιέλθει σε αδυναμία πληρωμών', ελέχθη στη Φραγκφούρτη. Μία στάση πληρωμών του ελληνικού κράτους θα απειλούσε σοβαρά τις τράπεζες της χώρας», επισημαίνει η FAZ.

Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα

Σε άρθρο του στην οικονομική ιστοσελίδα The Street ο Τζον Μέισον, επιχειρηματίας, αρθρογράφος και πρώην κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ, επιτίθεται στον Αλέξη Τσίπρα και καλεί τους ευρωπαίους εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνήσει να προχωρήσουν στο σχέδιο για το πώς θα διαχειριστούν την αποτυχία. «Αν στον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αρέσουν οι κανόνες της Ευρωζώνης, τότε ας τους αφήσουν να φύγουν και ας συνεχίσει η νομισματική ένωση σε πιο σημαντικά πράγματα» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πηγές: Dw.de / euro2day.gr / Guardian / Bloomberg

διεθνής τύποςFinancial TimesBloombergGuardian
Keywords
Τυχαία Θέματα