Όψεις της βουλγαρικής κατοχής στην Ελλάδα
Αυτές τις μέρες ξαναδιάβασα ύστερα από πολλά χρόνια «Τα Σιλό», ένα νεανικό βιβλίο του Βασίλη Βασιλικού, στο οποίο η υπόθεση, τουλάχιστον στο πρώτο μέρος του βιβλίου, διαδραματίζεται στην Καβάλα στα χρόνια της βουλγαρικής κατοχής (1941-1944). Πρόκειται για μια κατοχή που τρόπον τινά επισκιάστηκε από τη γερμανική.
Γράφει σχετικά ο Βασιλικός: «Για να γράψει κάποιος, πρέπει να έχει ένα έλλειμμα ή ένα τραύμα που προσπαθεί να το αντιμετωπίσει δια της γραφής. Για μένα ήταν η Κατοχή. Μικρό παιδί είχαμε
Έξοδος στο Αιγαίο
Όπως είναι γνωστό, η Βουλγαρία στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε σύμμαχος των δυνάμεων του Άξονα. Η βουλγαρική κυβέρνηση υπέγραψε την 1η Μαρτίου 1941 το Τριμερές Σύμφωνο με τη Γερμανία και την Ιταλία, έχοντας φροντίσει προηγουμένως να εξασφαλίσει ότι θα της παραχωρείτο η πολυπόθητη «έξοδος στο Αιγαίο»... Σε συνεργασία με τα γερμανικά στρατεύματα, ο βουλγαρικός στρατός εισέβαλε στη χώρα μας στις 20 Απριλίου 1941. Αρχικά κατελήφθησαν οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και η ελληνική Θράκη, εκτός από μία έκταση στα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία στον νομό Έβρου, που παρέμεινε υπό τον έλεγχο των Γερμανών. Μετά τη συνθηκολόγηση με την Ιταλία, η σφαίρα επιρροής της Βουλγαρίας στα ελληνικά εδάφη μεγεθύνθηκε και ο βουλγαρικός στρατός προωθήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία μέχρι τον Αξιό, εξαιρουμένης της Θεσσαλονίκης και μιας έκτασης 20 μιλίων γύρω από αυτήν.
Ένας ακήρυχτος πόλεμος
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βουλγαρία εισέβαλε στα ελληνικά εδάφη δίχως να έχει κηρύξει επίσημα πόλεμο εναντίον της χώρας μας και δίχως να έχουν πρώτα διακοπεί οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι οι εισβολείς είχαν διαφορετικές βλέψεις για… την εισβολή. Οι μεν Γερμανοί θεωρούσαν ότι ο σκοπός και η αποστολή των βουλγαρικών στρατευμάτων ήταν σε πρώτη φάση η διαφύλαξη της τάξης, έτσι ώστε να απεμπλακούν τα γερμανικά στρατεύματα και να είναι χρήσιμα σε άλλες εμπόλεμες περιοχές. Σε δεύτερη φάση, θα αποφασιζόταν με το πέρας του πολέμου, σύμφωνα με τη γερμανική πλευρά, οποιαδήποτε αναθεώρηση των συνόρων και εφαρμογή άμεσου πολιτικού ελέγχου προς όφελος των Βουλγάρων. Από τη μεριά τους, ωστόσο, οι Βούλγαροι αντέδρασαν με σφοδρότητα απέναντι στη γερμανική εκδοχή και με την έναρξη της διοίκησης (de facto κατοχής) της περιοχής ξεκίνησαν τις διαδικασίες ενσωμάτωσής της στον κύριο κορμό του βουλγαρικού κράτους.
Βουλγαροποίηση εκ θεμελίων
Οι περιοχές που αποδόθηκαν στον βουλγαρικό έλεγχο ονομάστηκαν «Μπελομόριε» («Αιγαιΐδα») ενώ ταυτόχρονα οι Βούλγαροι άρχισαν να αντικαθιστούν τις πολιτικές και αστυνομικές υπηρεσίες με αντίστοιχες βουλγαρικές. Την ίδια στιγμή, χάρασσαν νέες επαρχίες και άλλες τις ενσωμάτωναν σε διαφορές υπάρχουσες βουλγαρικές, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης του πολιτικού χάρτη των υπό κατοχή περιοχών. Σε αυτή την προσπάθεια βουλγαροποίησης έγινε απόπειρα ένταξης του πληθυσμού στο βουλγαρικό εκπαιδευτικό σύστημα, δίχως ουσιαστικά κανένα αποτέλεσμα. Στο ίδιο πνεύμα, προχώρησαν στην απαγόρευση χρήσης της ελληνικής γλώσσας επιβάλλοντας τη χρήση της βουλγαρικής στη δημόσια ζωή Η ελληνική εκκλησιαστική δομή αναιρέθηκε για να ενταχθούν οι εκκλησίες στη βουλγαρική εξαρχία.
Η συνεπαγόμενη κατάρρευση κάθε οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τον μεγάλο λιμό του χειμώνα του 1942 - 43, είχε τραγικά αποτελέσματα για τον ελληνικό πληθυσμό. Οι αρχές κατοχής προώθησαν ένα συστηματικό σχέδιο υποσιτισμού των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής, που τρέφονταν με δελτία σίτισης. Τα βασικά προϊόντα σίτισης διατίθεντο αποκλειστικά για τους Βούλγαρους και για εκείνους που δέχονταν να λάβουν τη βουλγαρική υπηκοότητα. Στην ουσία, για τον ελληνικό πληθυσμό δεν έμεναν παρά ελάχιστα γραμμάρια της θρυλικής «μπομπότας». Το 90% της παραγωγής σιταριού αγοραζόταν από τις αρχές κατοχής σε εξευτελιστικές τιμές ή δεσμευόταν για τις ανάγκες των βουλγαρικών στρατιωτικών μονάδων που έδρευαν στην περιοχή. Το ίδιο συνέβαινε και με κάθε είδους αγροτικό προϊόν που ήταν απαραίτητο για τη διαβίωση του πληθυσμού...
Οι βουλγαρικές κατοχικές αρχές σαμπόταραν κάθε προσπάθεια οικονομικής δραστηριότητας. Στην ουσία επρόκειτο για έναν «οικονομικό διωγμό», του οποίου οι ζημιές ανήλθαν, σύμφωνα με υπολογισμούς, στα 985.000.000 δολάρια, ενώ σημειώθηκε τραγική μείωση των δασικών περιοχών που καταστράφηκαν. Η ύπαιθρος ερήμωσε.
Και κατεχόμενοι και μετανάστες
Γράφει ο Βασιλικός στον πρόλογο της πρόσφατης έκδοσης του βιβλίου του «Τα Σιλό» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Gutenberg:
«Ώσπου μια μέρα μπούκαραν οι Βούλγαροι κι από τον φόβο μήπως επαναλάβουν εκείνο που είχαν κάνει στην πρώτη κατοχή της πόλης (το 1913), ο πατέρας μου, για ν’ αποφύγει την ομηρία, αποφάσισε να προτιμήσει τη ναζιστική κατοχή στη Θεσσαλονίκη.
Έτσι προσφυγέψαμε οικογενειακώς. Για να επιστρέψουμε στη γενέθλια πόλη το1945, με την απελευθέρωση».
Κατά την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής, ο ελληνικός πληθυσμός της περιοχής παρουσίασε τρομερή μείωση καθώς πολλοί αναγκάστηκαν σε έξοδο προς τη γερμανοκρατούμενη Μακεδονία, την Αθήνα και τον Πειραιά. Υπολογίζεται ότι άφησαν τις εστίες τους περίπου 170.000 άνθρωποι. Σε αυτούς να προστεθούν και πολλοί μουσουλμάνοι της περιοχής (μάλιστα τους ακολούθησαν και αρκετοί χριστιανοί) που διέφυγαν προς την Τουρκία. Τη χειρότεροι μοίρα είχαν 4.000 Εβραίοι, οι οποίοι εκτοπίστηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Κεντρικής Ευρώπης.
Την ίδια στιγμή που ερήμωναν οι περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και η ελληνική Θράκη, οι βουλγαρικές αρχές προσπάθησαν να προσελκύσουν κατοίκους της Βουλγαρίας με σκοπό τον εποικισμό των κατεχομένων περιοχών. Μέσα στα τρία χρόνια κατοχής υπολογίζεται ότι εγκαταστάθηκαν περί τους 120.000 εποίκους. Όπως γίνεται φανερό, η βασική επιδίωξη της Βουλγαρίας ήταν να ανατρέψει τη συντριπτική υπέρ του ελληνικού στοιχείου πληθυσμιακή αναλογία των περιοχών. Στην προσπάθειά της, λοιπόν, να εκβουλγαρίσει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη δημιούργησε ακραίες συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα επίπεδα, προκειμένου να ξεκαθαρίσει τις περιοχές από το ελληνικό στοιχείο κατά το δυνατόν.
Γενικά, η Βουλγαρία, στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, προσπάθησε να αναθεωρήσει τις συνθήκες που είχαν καθορίσει τα βαλκανικά σύνορα, φέρνοντας στο προσκήνιο τον βουλγαρικό μεγαλοϊδεατισμό. Αίφνης, ο Βούλγαρος βασιλιάς Βόρι Γ΄ θεώρησε ότι μπορεί να αναστήσει το όραμα της Μεγάλης Βουλγαρίας όπως αυτό είχε προκύψει το 1878 με τη συνθήκη του Αγίου Στεφάνου και μάλιστα… δωρεάν, με ξένα (γερμανικά) κόλλυβα χωρίς να ανοίξει βουλγαρική μύτη.
ΒουλγαρίαΒουλγαρικη κατοχήIssue: 2020Issue date: 10-5-2018Has video: Exclude from popular: 0- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Eurovision: «Εμπλοκή» για το Ισραήλ -Νίκησε αλλά… -Δείτε τι συνέβη
- Σε δύσκολη θέση στον αέρα η παρουσιάστρια - Αποκάλυψε πως συζητά τη μεταγραφή της
- Τι αποφάσισαν κυβέρνηση και δανειστές για ΕΝΦΙΑ και νέες αντικειμενικές αξίες
- Έτοιμοι για καυγά Διάσημοι και Μαχητές στο Survivor 2 με επίκεντρο τον Νάσο Παπαργυρόπουλο
- Φθιώτιδα: Θρήνος στα Καμένα Βούρλα για τον χαμό του 20χρονου φοιτητή
- Χειρονομία από Καμμένου και τραυματισμός της από αντικείμενα
- 1 στους 4 ανθρώπους δεν γνωρίζει ότι έχει πίεση
- Μασούτης: Ο “Μακεδονάρχης” των σούπερ μάρκετ κατέβηκε Αθήνα
- Τι να διδάξετε στα αγόρια σας για να σας ευγνωμονούν στο μέλλον
- Έγινε πράξη η δωρεά Λεμπιδάκη στην Ελληνική Αστυνομία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Όψεις της βουλγαρικής κατοχής στην Ελλάδα
- SZ: Μέχρι το επόμενο Eurogroup η απόφαση για συμμετοχή του ΔΝΤ
- SZ: Μέχρι το επόμενο Eurogroup η απόφαση για συμμετοχή ΔΝΤ
- Τέλος στο ανοδικό σερί για τον Dow Jones
- Ανακαλύφθηκε άγνωστος πίνακας του Ρέμπραντ – Πόσο αγοράστηκε σε δημοπρασία
- Αιφνιδιασμένη η Ουάσινγκτον με Κιμ: Δεν έχουμε ενημερωθεί για ακύρωση της συνάντησης
- Λέγκα και Πέντε Αστέρια: Είναι ξεπερασμένο και δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση το ευρώ – Αποκάλυψη για προσχέδιο συνεργασίας
- Στους 29 βαθμούς η θερμοκρασία την Τετάρτη - Η πρόγνωση της ΕΜΥ
- Δεν βλεπόταν η Εθνική, ήττα 2-0 από Σαουδική Αραβία
- Ροντέο το Ολυμπιακός-Βουλιαγμένη: Τραυμάτισαν με αντικείμενα από την εξέδρα την Καμμένου, που είχε κάνει νωρίτερα άσεμνη χειρονομία! (Photo, Video)
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Naomi Campbell: Έκανε πασαρέλα στα 47!
- Argentina football federation hands out flirting manual for Russian women to reporters!
- Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τον καταγραφέα του μοιραίου Mirage -Τι σκότωσε τον σμηναγό Μπαλταδώρο
- Ο Τσουκαλάς αποκαλεί... βλαμμένο τον Λάζαρο Χριστοδουλόπουλο (vid)
- Θλίψη στην Πάτρα για το θάνατο του 58χρονου Σπύρου Πανταζή
- Κασιδιάρης: Βάλτε την Τασία για σκιάχτρο σε νησίδες
- Facebook: Διέγραψε 837 εκατ. «spam» αναρτήσεις και 583 εκατ. «fake» λογαριασμούς σε ένα τρίμηνο
- Άρης στον Υδροχόο από 16 Μαΐου - Προβλέψεις για τα ζώδια
- Πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο ΙΧ τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη
- Διπλωματικός πόλεμος Ερντογάν - Νετανιάχου: Ανταλλάσσουν σκληρές κουβέντες και διώχνουν πρέσβεις