Όσκαρ: Διεθνώς «ρεζίλι» μετά το φιάσκο του υπουργείου Πολιτισμού με την ελληνική επιλογή – Εκτενές ρεπορτάζ στο Variety

Χάος χαρακτηρίζει τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την ελληνική επιλογή για τα βραβεία Όσκαρ και τις παλινωδίες του υπουργείου Πολιτισμού το γνωστό περιοδικό για την κινηματογραφική βιομηχανία Variety, σε εκτενές ρεπορτάζ του για το φιάσκο.

Ως γνωστόςν, οι κακοί χειρισμοί του υπουργείου Πολιτισμού, οδήγησαν στην απόσυρση

από τη διαδικασία των περισσότερων από τις 23 ταινίες που πληρούν τις προϋποθέσεις.


«Το ελληνικό χάος των Όσκαρ βαθαίνει καθώς η κυβέρνηση και η κινηματογραφική βιομηχανία αναζητούν δρόμο προς τα εμπρός μετά το “απαράδεκτο και θλιβερό” φιάσκο της επιλογής» τιτλοφορείται το ρεπορτάζ, στο οποίο μιλούν στελέχη της ελληνικής κινηματογραφικής βιομηχανίας. Μεταξύ τους, η Μαρία Δρανδάκη, παραγωγός του βραβευμένου στο φεστιβάλ Λοκάρνο 2023 «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, η οποία χαρακτηρίζει «κορυφή του παγόβουνου» το φιάσκο με την επιλογή για τα Όσκαρ.

Το Variety περιγράφει αναλυτικά τις απαράδεκτες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το υπουργείο Πολιτισμού: Τον ορισμό στις αρχές Αυγούστου επιτροπής για την επιλογή της ελληνικής συμμετοχής με πρόεδρο τον σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτο και μέλη τους Λήδα Γαλανού, κριτικό κινηματογράφου, ηθοποιό Κόρα Καρβούνη και σεναριογράφο Κάλλια Παπαδάκη. Την ενημέρωσή τους στις 13 Αυγούστου ότι «εκ παραδρομής» τους ανακοινώθηκε η συμμετοχή τους στην επιτροπή. Την αντικατάστασή τους με συνοπτικές διαδικασίες και την ανακοίνωση νέας επιτροπής επιλογής.

Παράλληλα, το περιοδικό αναφέρεται στην έντονη αντίδραση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που ζήτησε να ακυρωθεί συνολικά η φετινή ελληνική συμμετοχή στα Όσκαρ, επιρρίπτοντας ευθύνες στο υπουργείο Πολιτισμού.

«Τα Όσκαρ είναι κάτι πολύ μικρό σε σύγκριση με το τι συμβαίνει γενικά στην Ελλάδα», εξηγεί χαρακτηριστικά η Μαρία Δρανδάκη, αναφερόμενη στο γεγονός που έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της κινηματογραφικής κοινότητας. Ο νέος ενιαίος φορέας Creative Greece παραμένει στα χαρτιά από τις 29 Απριλίου που ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος.

Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτισμού Ιάσονα Φωτήλα, που φαίνεται να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει το πρόβλημα που δημιούργησε το υπουργείο Πολιτισμού. «Δεν έχω πρόβλημα με την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου ή τους παραγωγούς. Το πρόβλημα μου ήταν με την διαδικασία» υποστήριξε στο Variety, επιρρίπτοντας για άλλη μια φορά την ευθύνη για το χάος σε υπάλληλο του υπουργείου. Κάλεσε δε τους δημιουργούς να φέρουν πίσω τις ταινίες τους προς αξιολόγηση στην επιτροπή. «Ελπίζω οι δεσμεύσεις μου είναι αρκετές ώστε να το ξανασκεφτούν. Αλλιώς, φοβάμαι ότι θα σκοτώσουμε το ελληνικό σινεμά» δήλωσε, ρίχνοντας το «μπαλάκι» στους κινηματογραφιστές.


Μάλιστα, το άρθρο του «Variety» κλείνει με αναφορά στη συγκλονιστική ομιλία του Γιώργου Ζώη, που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας για την ταινία του «Arcadia» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο. Όπως σημειώνει, ο σκηνοθέτης συνέδεσε το ελληνικό φιάσκο των Όσκαρ με πρόσφατες τραγωδίες – συμπεριλαμβανομένου του θανατηφόρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς – στο οποίο κυβερνητικοί αξιωματούχοι απέφυγαν τη λογοδοσία, ενώ κατηγορούσαν τους χαμηλόβαθμους υπαλλήλους.


Μερικές φορές μπορώ να καταλάβω την άγνοια τους, αλλά η αλαζονεία τους απέναντι σε εργαζόμενους δεν είναι αποδεκτή. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να υπηρετεί τους ανθρώπους και όχι να τους εξουσιάζει. Από τη στιγμή που είναι βίαιοι, θρασείς και αλαζονικοί απέναντι μας, θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε ενωμένοι σε όλα τα μέτωπα» είναι μάλιστα το απόσπασμα από την ομιλία του σκηνοθέτη που δημοσιεύει το περιοδικό.

ΕΔΕ κατά υπαλλήλου από την ηγεσία του υπουργείου για να της «φορτώσουν» το φταίξιμο για το φιάσκο με τα Όσκαρ


Εντύπωση προκαλί το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και Ιάσονας Φωτήλας, στην προσπάθειά τους να αποποιηθούν των ευθυνών τους για το φιάσκο με την επιλογή της ελληνικής ταινίας που θα σταλεί στα Όσκαρ, παρήγγειλαν ΕΔΕ κατά υπαλλήλου χρεώνοντάς της το φιάσκο.


Όπως κατήγγειλαν ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, αλλά και η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση, υπήρξε συστηματική προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας να φορτώσει όλο το φιάσκο με την επταμελή επιτροπή επιλογής της ταινίας σε μία υπάλληλο του Υπουργείου.
Μάλιστα, διατάχθηκε και Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) σε βάρος της υπαλλήλου. Μια διαδικασία «προκάτ», όπως καταγγέλλεται από τις ενώσεις εργαζομένων «για να αποσείσει τις ευθύνες της η πολιτική ηγεσία».


Όπως περιγράφει η ΕΑΚ σε σχετική ανακοίνωση, «το θέμα ορισμού της Επιτροπής που θα γνωμοδοτήσει για την ελληνική συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής για τα βραβεία Όσκαρ στην κατηγορία ‘Διεθνής ταινία’, εξελίχτηκε σε μία αυγουστιάτικη φαρσοκωμωδία που θα ήταν για Όσκαρ (σεναρίου μάλλον;), αν δεν ήταν πλέον επικίνδυνη για όλους εμάς, τους υπαλλήλους του ΥΠΠΟ, έτσι όπως εξελίσσεται. Μπροστά στην αντίδραση του κινηματογραφικού κόσμου της χώρας, η πολιτική ηγεσία αποφάσισε να ξεκινήσει ΕΔΕ κατά υπαλλήλου, ‘καρφώνοντάς’ την ως υπεύθυνη για το ‘φιάσκο’!»

Διαβάστε επίσης:

Χρυσές Σφαίρες 2025: Η stand-up κωμικός Nikki Glaser θα είναι η παρουσιάστρια των βραβείων

«Poor Things»: Κορυφαία ταινία της χρονιάς για την Παγκόσμια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου

«Emilia Perez»: Το εντυπωσιακό τρέιλερ για το βραβευμένο στις Κάννες queer μιούζικαλ (photos/video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Όσκαρ, Διεθνώς, Πολιτισμού, – Εκτενές, Variety,oskar, diethnos, politismou, – ektenes, Variety