Όταν αθλήθηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα ΑμεΑ το 1982 (Photos)

ΕΛΛAΔΑ

Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) σήμερα, όπως και κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η μέρα καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με την υιοθέτηση του Προγράμματος Δράσης για τα ΑμεΑ τον Δεκέμβριο του 1992.

Όπως δείχνουν στοιχεία του ΟΗΕ, περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποιας μορφής αναπηρία, το 80% των οποίων ζει

στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Περισσότερες από 168 χώρες έχουν υπογράψει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), που τέθηκε σε ισχύ πριν μια δεκαετία.

Στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, την αρχή έκανε ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού στο Υφυπουργείο Νέας Γενιάς και Αθλητισμού επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Κασιμάτης. Ήταν ο «πατέρας» του πρώτου στην Ελλάδα κρατικού προγράμματος άθλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες «ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΑΘΛΗΘΩ» - ειδικό πρόγραμμα άσκησης και ψυχαγωγίας, που ξεκίνησε το 1982.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η κόρη του και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή της: «Σήμερα που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία έχω χρέος να ανατρέξω στο αρχείο μου και να τιμήσω τη μνήμη του Γιώργου Κασιμάτη (1949-1993)». Το πρόγραμμα «ΜΠΟΡΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΑΘΛΗΘΩ»«ξεδιπλώθηκε στη χώρα μας την περίοδο 1981-1985 και έφερε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα στα γήπεδα και τα γυμναστήρια, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, εκτινάσσοντας σε συμμετοχή τη μαζική άθληση και το αθλητικό κίνημα, καθιστώντας την άθληση δημόσιο αγαθό με πολλαπλά οφέλη για την ποιότητα ζωής μιας κοινωνίας που έβγαινε από το γύψο και γνώριζε στην πράξη τα δημοκρατικά και κοινωνικά της δικαιώματα», σημειώνει.

Γιώργος ΚασιμάτηςΑμΕΑάθλησηπρόγραμμαΕλλάδαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα