Όταν χτύπησε το «κόκκινο τηλέφωνο» του Ερντογάν και ήταν ο Πούτιν…

Το κόκκινο τηλέφωνο χτύπησε και το σήκωσε ο Ρετσέζ Ταγίπ Ερντογάν. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στο γραφείο του Ερντογάν ήταν ελάχιστοι άνθρωποι, μεταξύ αυτών ο σύμβουλός του, ο Ιμπραχίμ Καλίν.

Μισή ώρα αφότου τελείωσε η συνομιλία Πούτιν- Ερντογάν ο Τζον Σίμπσον του BBC τηλεφώνησε στον Καλίν, ο οποίος κωδικοποίησε τους όρους του Βλαντίμιρ Πούτιν για να τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Οι αξιώσεις της Ρωσίας μπορούν να διαχωριστούν σε

δύο κατηγορίες:

Η πρώτη, με τέσσερα ρωσικά αιτήματα, που σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλίν, δεν είναι δύσκολο για τους Ουκρανούς να τα αποδεχτούν.

Η δεύτερη κατηγορία είναι η δύσκολη και όπως είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι θέματα που πρέπει να συζητηθούν στο ανώτατο επίπεδο με την ουκρανική πλευρά πριν οριστικοποιηθεί η όποια συμφωνία. Το μόνο αισιόδοξο είναι πως –τουλάχιστον στα λόγια- ο Πούτιν και ο Ζελένσκι δηλώνουν έτοιμοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι.

Τα «εύκολα» …

Ποια είναι τα «εύκολα» θέματα, που η Ουκρανία μπορεί να δεχτεί:

Το πρώτο είναι η δέσμευση του Κιέβου ότι δεν θα κάνει καμία ενέργεια για ένταξη στο ΝΑΤΟ και η Ουκρανία θα είναι μία ουδέτερη χώρα. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι είναι έτοιμος να πει σε αυτό το ρωσικό αίτημα.

Σε αυτή την πρώτη κατηγορία με τα ρωσικά αιτήματα, υπάρχουν κάποια που φαίνεται πως μπαίνουν στο τραπέζι για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός της Μόσχας:

– η αποστρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας για να μην θεωρείται απειλή για την Ρωσία,

– η προστασία της ρωσικής γλώσσας και

– η λεγόμενη αποναζιστικοποίηση.

Το τελευταίο ρωσικό αίτημα ίσως προκαλέσει κάποιες αντιδράσεις από την πλευρά Ζελένσκι, ο οποίος έχει εβραϊκή καταγωγή, αλλά ο Καλίν πιστεύει ότι η λύση θα μπορούσε να βρεθεί αν η ουκρανική ηγεσία καταδίκαζε όλες τις μορφές του νεοναζισμού και υποσχόταν όταν θα εξαρθρώσει όλες τις ακραίες οργανώσεις.

Τα δύσκολα…

Για την δεύτερη κατηγορία, με τα «δύσκολα» θέματα, ο σύμβουλος του Ερντογάν φρόντισε να είναι πολύ προσεκτικός, μιλώντας με τον δημοσιογράφο του BBC. Είπε πάντως ότι σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν τα θέματα του καθεστώτος του Ντονμπάς και της Κριμαίας.

Η γενική εκτίμηση είναι ότι η ρωσική πλευρά θα αξιώσει από τους Ουκρανούς να αποδεχτούν ως τετελεσμένο την απώλεια εδαφών στην ανατολική Ουκρανία. Κάτι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό από το Κίεβο.

Η Ρωσία είναι ανυποχώρητη και στο θέμα της Κριμαίας, της περιοχής που προσάρτησε το 2014. Η de facto αλλαγή των συνόρων στην περιοχή αυτή ίσως να είναι το «πικρό χάπι» που πρέπει να πάρει η Ουκρανία για να σταματήσει ο πόλεμος.

Και ο κίνδυνος

Ο Τζον Σίμπσον του BBC μετά την συνομιλία του με τον Ιμπραχίμ Καλίν λέει πως οι αξιώσεις του Πούτιν δεν μπορούν να δικαιολογήσουν την αιματοχυσία και την καταστροφή στην Ουκρανία. ΟΕνώ παράλληλα ο Πούτιν θα είναι δύσκολο να πείσει τους Ρώσους ότι η εισβολή οδήγησε στην απόλυτη νίκη.

Η οριστικοποίηση μίας ειρηνευτικής συμφωνίας θα απαιτήσει πολύ δουλειά και αν δεν είναι απολύτως ξεκάθαρες οι δεσμεύσεις όλων των πλευρών, μπορεί να αφήσει ανοιχτό παράθυρο για επανάληψη της αιματοχυσίας. Γι’ αυτό η μόνη εφικτή λύση, τουλάχιστον άμεσα είναι μία συμφωνία εκεχειρίας για να δοθεί χρόνος για την επικράτηση της κοινής λογικής.

Διαβάστε επίσης:

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ συμπεριφέρονται σαν παγκόσμιος σερίφης – Θέλουν να κάνουν τον κόσμο «αμερικάνικο σαλούν»

Εισβολή στην Ουκρανία: Ακυρώνονται οι δημοπρασίες έργων ρωσικής τέχνης – Πώς απαντά ο Πούτιν

Ενεργειακή κρίση: Τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με Ντράγκι, Σάντσεθ και Κόστα

Keywords
Τυχαία Θέματα