Ουκρανία: Η ΕΕ παρέχει βασικές προμήθειες – Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί τους Γερμανούς να εγκαταλείψουν άμεσα την χώρα (Video)

Μετά από αίτημα της κυβέρνησης της Ουκρανίας για επείγουσα βοήθεια λόγω της απειλής περαιτέρω κλιμάκωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συντονίζει την παράδοση βασικών προμηθειών για την υποστήριξη του άμαχου πληθυσμού μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Αυτό γίνεται για να υποστηρίξει τις προσπάθειες ετοιμότητας της Ουκρανίας για όλα τα πιθανά σενάρια.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε ότι «η ΕΕ είναι σε πλήρη αλληλεγγύη με τον ουκρανικό λαό, με συγκεκριμένη υποστήριξη. Μόλις η Ουκρανία ζήτησε τη βοήθειά μας, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε

όλο το εικοσιτετράωρο για να βοηθήσουμε τις αρχές. Η άμεση βοήθεια πολιτικής προστασίας είναι καθ’ οδόν. Ήδη η Σλοβενία, η Ρουμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και η Αυστρία έχουν κάνει τις πρώτες προσφορές και αναμένω περισσότερη βοήθεια τις επόμενες ημέρες από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ».

Μεταξύ αυτών που προσφέρει η Σλοβενία είναι 1.000.000 μη ιατρικές μάσκες μιας χρήσης, 125.000 ζεύγη γάντια λατέξ, 125.000 ζεύγη γάντια νιτριλίου, 200 ζεύγη λαστιχένιες μπότες και 10 γεννήτριες ντίζελ (6 kW). Παράλληλα, η Ρουμανία αποστέλλει 5.000 πακέτα αναλγητικών, 5.000 συσκευασίες αντιφλεγμονωδών, 5.000 συσκευασίες αντιβιοτικών και 840 λίτρα απολυμαντικών για τα χέρια.

Από την πλευρά της Γαλλία, μεταξύ των ειδών που προσφέρει είναι 15 σκηνές, 300 οικογενειακές σκηνές, 2.100 κουβέρτες και 300 υπνόσακοι, 500 κιτ υγιεινής, γάντια, μάσκες, και ένα προηγμένο ιατρείο ικανό να περιθάλψει 500 τραυματίες.

Επίσης, η Ιρλανδία στέλνει 10.000 προστατευτικές στολές, 50.000 χειρουργικές μάσκες, 2.583 λίτρα απολυμαντικού χεριών, ενώ η Αυστρία προσφέρει 50.000 λίτρα απολυμαντικό χεριών, 9.000 λίτρα απολυμαντικό επιφανειών, 50.000 προστατευτικά γυαλιά, 50.000 μάσκες προσώπου και 20.000 μη αποστειρωμένα γάντια.

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις ουκρανικές αρχές για περαιτέρω βοήθεια.

Αποχωρούν οι Γερμανοί

Το υπουργείο Εξωτερικών καλεί όλους του Γερμανούς που βρίσκονται στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν άμεσα τη χώρα.

Με επικαιροποίηση της ταξιδιωτικής οδηγίας της, η γερμανική κυβέρνηση επισημαίνει ότι η ένταση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας εξακολουθεί να αυξάνεται, λόγω και της μαζικής παρουσίας και μετακίνησης ρωσικών στρατιωτικών μονάδων κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.

«Μια στρατιωτική σύγκρουση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, με την οποία συμβουλεύονται οι Γερμανοί που βρίσκονται στη χώρα να παρακολουθούν τις εξελίξεις στα ΜΜΕ και να εγγραφούν στους καταλόγους πρόληψης κρίσεων του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Φύγετε εγκαίρως! Σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, οι επιλογές για υποστήριξη των γερμανών πολιτών θα είναι πολύ περιορισμένες», προειδοποιεί το υπουργείο και καλεί ειδικά όσους βρίσκονται στην περιφέρεια του Ντόνετσκ να επικοινωνήσουν, είτε με τη γερμανική πρεσβεία στο Κίεβο, είτε με το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο.

Κακό παράδειγμα για Ταϊβάν

Οι δυτικές δυνάμεις έχουν επανειλημμένως διαβεβαιώσει την Ουκρανία ότι θα στηρίξουν την ανεξαρτησία της, είπε στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

“Πόσο κενές, πόσο ανούσιες και πόσο προσβλητικές θα ακούγονται αυτές οι λέξεις αν την ίδια στιγμή που κινδυνεύει η εθνική τους κυριαρχία και η ανεξαρτησία τους εμείς απλώς κοιτάζουμε από την άλλη;“.

Αν οι χώρες της Δύσης δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους να στηρίξουν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας αυτό θα έχει καταστροφικές συνέπειες παγκοσμίως, περιλαμβανομένης και της Ταϊβάν, σημείωσε.

“Δεν γνωρίζουμε απολύτως τις προθέσεις του Προέδρου Πούτιν, αλλά οι ενδείξεις είναι δυσοίωνες. Γι αυτό και πρέπει να στεκόμαστε ισχυροί και ενωμένοι. Πρέπει να προετοιμαστούμε για την πιθανότητα μιας παρατεταμένης κρίσης. Πρέπει μαζί να αρνηθουμε να φθαρούμε“.

“Κάθε φορά που δυτικοί υπουργοί επισκέπτονται το Κίεβο διαβεβαιώνουμε τον λαό της Ουκρανίας και τους ηγέτες του ότι στηρίζουμε απολύτως την εθνική κυριαρχία τους και την ανεξαρτησία τους. Αν η Ουκρανία κινδυνεύει το σοκ θα έχει αντίκτυπο σε όλο τον κόσμο. Και αυτός θα φτάσει μέχρι την ανατολική Ασία, μέχρι την Ταϊβάν. Ο κόσμος θα βγάλει το συμπέρασμα ότι η επιθετικότητα βγαίνει σε καλό και ότι η ισχύς είναι σωστή“, είπε ο Τζόνσον.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν τμήμα του εδάφους της και δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει βία για να ανακτήσει τον έλεγχο της νήσου, η οποία είναι ανεξάρτητη από το 1949.

Οι ρωσικές απειλές κατά της Ουκρανίας το μόνο που κάνουν είναι να ενισχύουν τη δέσμευση των συμμάχων του ΝΑΤΟ στο να είναι έτοιμοι να στηρίξουν αλλήλους, σημείωσε ο Τζόνσον.

“Αν ο (ρώσος) Πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν θεωρεί ότι με αυτές τις ενέργειες μπορεί να απωθήσει το ΝΑΤΟ, θα ανακαλύψει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Αυτή η εμπειρία, όσο φρικτή και αν είναι, μπορεί να κάνει ακόμη περισσότερα για να ενώσει την ήπειρο“, πρόσθεσε ο Τζόνσον και υποστήριξε ότι πιθανή επίθεση στην Ουκρανία θα έχει ως αποτέλεσμα σκληρές κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας και ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί την ανατολική πλευρά της Συμμαχίας.

Την Τρίτη η Βρετανία δήλωσε ότι μπορεί να μπλοκάρει την δυνατότητα ρωσικών εταιρειών να αυξάνουν το κεφάλαιό τους στο Λονδίνο και ψήφισε νομοθεσία για την διεύρυνση των κυρώσεων εις βάρος ρωσικών επιχειρήσεων και προσώπων σε περίπτωση που η Μόσχα εισβάλλει στη Ουκρανία.

“Θα επιβάλουμε κυρώσεις εις βάρος Ρώσων και ρωσικών εταιρειών στρατηγικής σημασίας για το ρωσικό κράτος και θα καταστήσουμε αδύνατον για αυτούς να αυξάνουν το κεφάλαιό τους στις χρηματαγορές του Λονδίνου“.

Η Ευρώπη θα πρέπει επίσης να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες πετρελαίου και φυσικού αερίου, ώστε να σταματήσει να κινδυνεύει να εκβιάζεται, πρότεινε ο Τζόνσον και προέβλεψε ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία θα πληρώσει βαρύ στρατιωτικό τίμημα.

“Φοβάμαι ότι ένας ‘κεραυνοβόλος πόλεμος’ θα έχει ως αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια μακρά και φρικτή περίοδος αντιποίνων, εκδίκησης και εξέγερσης. Και οι ρώσοι γονείς θα θρηνήσουν την απώλεια νεαρών ρώσων στρατιωτών“.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε πλοίο στην Κέρκυρα: Τρεις συλλήψεις – Προσπάθεια να μην βυθιστεί

Ελληνοτουρκικά: Νέος γύρος διερυνητικών επαφών, την Τρίτη, στην Αθήνα

Ουκρανία: Γενική επιστράτευση σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ – Μπαράζ παραβιάσεων εκεχειρίας

Keywords
Τυχαία Θέματα