Ουκρανία: Πιέσεις στον Πούτιν για επίδειξη δύναμης λιγο πριν τη μάχη της Χερσώνας (Videos)

Αντιμέτωπος με ανθρώπους του στενού περιβάλλοντός του βρίσκεται ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές τους οποίους επικαλείται το SkyNews, καθώς θεωρούν ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία δεν έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Μελετών Πολέμου εκτιμά ότι η δυσφορία εκδηλώνεται από άτομα του κύκλου του Πούτιν και μάλιστα τουλάχιστον ένας «μίλησε ανοιχτά» έχοντας απέναντί του τον ισχυρό άνδρα του Κρεμλίνου.

Πριγκόζιν – Καντίροφ πιέζουν για πιο σκληρή στάση

Όπως γράφει

η Washington Post, επικαλούμενη πηγές των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ο χρηματοδότης της Ομάδας Βάγκνερ, Γεβγένι Πριγκόζιν, άσκησε κριτική στο υπουργείο Άμυνας για την τακτική στην Ουκρανία, σε ιδιωτική συζήτηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν λέγεται ότι κατηγόρησε τον στρατό ότι εξαρτάται από τους μισθοφόρους της Ομάδας Βάγκνερ, ενώ δεν τους παρέχει όσα χρειάζονται για να εκτελέσουν την αποστολή τους.

Πιο σκληρή στάση έχει τηρήσει ο Τσετσένος πολέμαρχος, Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος εκτίμησε ότι η ρωσική απάντηση στις ουκρανικές αντεπιθέσεις είναι «ισχνή» και πρόσθεσε ότι η Μόσχα «πρέπει να εξαφανίσει από προσώπου γης ουκρανικές πόλεις».

Που αποβλέπει η φημολογία για τη «βρώμικη βόμβα»

Οι πιέσεις που δέχεται ο Πούτιν εκδηλώνονται καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για την χρησιμοποίηση της λεγόμενης «βρώμικης βόμβας» στα πεδία

Η Μόσχα επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι η Ουκρανία ετοιμάζει μία τέτοια βόμβα, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Ντμίτρι Πολιάνσκι ισχυρίστηκε ότι η ρωσική πλευρά έχει παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της σε δυτικούς διπλωμάτες. Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, σε δύο εγκαταστάσεις εντοπίζονται ύποπτες κινήσεις των Ουκρανών- στο Eastern Mineral Enrichment Plant, που βρίσκεται στο Ντνιπροπετρόβσκ και στο Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών, στο Κίεβο.

Η Ουκρανία από την πλευρά της προσκάλεσε επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας να επισκεφθούν πυρηνικές εγκαταστάσεις στο ουκρανικό έδαφος για να πιστοποιήσουν ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί είναι αβάσιμοι.

Η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας ανακοίνωσε ότι έλαβε πρόσκληση από την ουκρανική κυβέρνηση για να διενεργήσει έρευνα σε δύο εγκαταστάσεις, όπου έχουν γίνει επιθεωρήσεις και κατά το παρελθόν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Ρωσία τις τελευταίες μέρες άνοιξε ένα ασυνήθιστο κανάλι επικοινωνίας με τις τρεις δυτικές πυρηνικές δυνάμεις, για το θέμα της «βρώμικης βόμβας».

Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου επικοινώνησε με τους ομολόγους του των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας, ενώ παράλληλα ο στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ είχε επαφές με Αμερικανούς και Βρετανούς αξιωματικούς. Οι επαφές αυτές έγιναν με ρωσική πρωτοβουλία.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν ήδη σπεύσει να απορρίψουν τους ρωσικούς ισχυρισμούς και να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία. Κατά την αμερικανική άποψη η Μόσχα προετοιμάζει το έδαφος ώστε να χρησιμοποιήσει η ίδια μία «βρώμικη βόμβα» και να επιρρίψει τις ευθύνες στους Ουκρανούς.

Εντούτοις δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν έχει σχέδια να χρησιμοποιήσει «βρώμικη βόμβα», αλλά συντηρώντας την συζήτηση θέλει να προκαλέσει φόβο στην Ουκρανία και στους συμμάχους της.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές η Μόσχα με το μπαράζ επαφών που έκανε με τη Δύση ίσως θέλει να στείλει το μήνυμα ότι χρειάζεται να αποκατασταθεί εκ νέου κάποιος διάλογος, που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Η αμερικανική τακτική για πίεση στη Ρωσία από τα βόρεια

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, από την πλευρά του, προειδοποίησε την Ρωσία να μην κάνει «ένα απίστευτα σοβαρό λάθος» χρησιμοποιώντας τακτικό πυρηνικό όπλο.

Η δήλωση Μπάιντεν έγινε την ώρα που αμερικανικά F18 απονηώνονται από το αεροπλανοφόρο USS George Bush και πετούν πάνω από τη Λιθουανία και την Πολωνία, στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και εκτελούν ασκήσεις με άλλες αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις από τα κράτη – μέλη της συμμαχίας.

Ο πλοίαρχος αεροπλανοφόρου, δήλωσε στο Sky News ότι τα μέλη του πληρώματος «είναι έτοιμα για οποιαδήποτε αποστολή».

«Θέλουμε την ειρήνη- αυτό θέλουν όλοι. Θέλουμε να σταματήσει ο πόλεμος και να επανέλθει η σταθερότητα στην περιοχή και να έχουμε μία ειρηνική και σταθερή Ευρώπη, αλλά εμείς από την πλευρά μας είμαστε έτοιμοι», δήλωσε ο ναύαρχος Ντένις Βέλεζ. Ερωτηθείς αν αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμοι και για πόλεμο, ο Αμερικανός απάντησε:

«Αυτό το σκάφος, αυτή η ομάδα κρούσης, οι σύμμαχοί μας, είμαστε έτοιμοι για τα πάντα. Το αποδεικνύουμε κάθε μέρα».

Στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο βρίσκονται περισσότερα από 70 μαχητικά, ελικόπτερα και άλλα αεροσκάφη. Την ΝΑΤΟϊκή άσκηση παρακολουθούν από απόσταση τουλάχιστον δύο ρωσικά πολεμικά πλοία.

Οι κινήσεις πριν από τη μάχη της Χερσώνας

Οι ρωσικές δυνάμεις την ίδια ώρα ετοιμάζονται για την μεγάλη μάχη στην περιοχή της Χερσώνας. Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε πως οι Ρώσοι έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους και περιμένουν την αντεπίθεση.

Η Μόσχα εκτιμά ότι οι Ουκρανοί θα εξαπολύσουν μεγάλης κλίμακας αντεπίθεση και οι ρωσικές δυνάμεις αναπτύσσονται για να υπερασπιστούν την μεγαλύτερη πόλη που έχουν καταλάβει στην περιοχή από τις πρώτες μέρες του πολέμου.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας οι τοπικές αρχές εκκένωσαν την πόλη από τους αμάχους, αλλά ζήτησαν από τους άνδρες να μείνουν πίσω για να συγκροτήσουν μία τοπική πολιτοφυλακή.

«Στη Χερσώνα θα γίνει η πιο σφοδρή μάχη», δήλωσε ο Ολεξίι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η Χερσώνα έχει στρατηγική σημασία για τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς λόγω της θέσης της στον ποταμό Δνείπερο, είναι η πύλη που οδηγεί στην χερσόνησο της Κριμαίας.

Διαβάστε επίσης

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Μελόνι για την Ουκρανία

Ρίσι Σούνακ: Ο βαθύπλουτος πεθερός του που θεωρείται «ο Μπιλ Γκέιτς της Ινδίας» πλένει μόνος του… τα πιάτα (Videos)

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο Ακάρ: Η Ελλάδα είναι επεκτατική χώρα – Η Τουρκία θα προστατεύσει τα δικαιώματά της στο Αιγαίο (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα