Ουκρανία: «Ψηφιακοί ντετέκτιβ» συγκεντρώνουν στοιχεία για να στείλουν τον Πούτιν στο δικαστήριο

Ψηφιακοί ντετέκτιβ σαρώνουν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης στην Ουκρανία, αναζητώντας στοιχεία για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου από τους Ρώσους.

Είναι ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, ερευνητές και αναλυτές που προσπαθούν να συγκεντρώσουν οποιαδήποτε πληροφορία, φωτογραφία και βίντεο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και να κατηγορηθεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν. Αυτή είναι η αθέατη όψη του πολέμου.

Καθώς κλιμακώνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανοίγει ο φάκελος

για τις ρωσικές τακτικές, μετά από αίτημα που υπέβαλαν 39 χώρες, μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Γαλλία, η Ιταλία και ο Καναδάς.

Η Δύση υποστηρίζει ότι η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς, παραβιάζοντας την Συνθήκη της Γενεύης. Επίσης οι Ρώσοι κατηγορούνται επίσης ότι έπληξαν ένα νηπιαγωγείο, ένα συγκρότημα κατοικιών και το μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Κίεβο.

Για να στοιχειοθετηθούν αυτές οι κατηγορίες χρειάζονται αποδείξεις, τις οποίες αναζητούν στην κυβερνοχώρο οι ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, δικηγόροι και αναλυτές, που σαρώνουν το Facebook, το TikTok και το Twitter.

Το υλικό που χρειάζονται το παίρνουν από τις αναρτήσεις Ουκρανών χρηστών των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, οι οποίοι καταγράφουν και ανεβάζουν στους λογαριασμούς τους βίντεο και φωτογραφίες από τα πολεμικά μέτωπα.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να συλλέξουμε όσο περισσότερο υλικό γίνεται και να το αρχειοθετήσουμε, ώστε αν αργότερα διαγραφεί, αυτό να μην επηρεάσει μελλοντικές προσπάθειες για τον καταλογισμό ευθυνών», δήλωσε ο Έλιοτ Χίγκινς, ιδρυτής της Bellingcat, μίας οργάνωσης που κάνει έρευνα με βάση το περιεχόμενο που δημοσιοποιείται στον κυβερνοχώρο.

Αλλάζει ο τρόπος που ερευνώνται καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου

Οι εικόνες που έχουν δημοσιοποιηθεί στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίον γίνονται έρευνες από τις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στη Γερμανία, την Φινλανδία, την Ολλανδία και την Σουηδία έχουν ήδη καταδικαστεί τουλάχιστον 10 άτομα για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο Ιράκ και στη Συρία, αφού οι κατηγορίες εναντίον τους στοιχειοθετήθηκαν με υλικό από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.  Περιεχόμενο από το διαδίκτυο χρησιμοποιήθηκε και σε διώξεις υπόπτων για δολοφονίες στη Λιβύη στο πλαίσιο διαδικασίας στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Οι ντετέκτιβ του διαδικτύου είναι αντιμέτωποι με τον χρόνο, καθώς έχουν να ψάξουν εκατοντάδες ώρες βίντεο και χιλιάδες φωτογραφίες, που αναρτώνται συνεχώς. Επίσης ελπίζουν ότι οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούν τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δεν αφαιρούν περιεχόμενο πριν αρχειοθετηθεί από τους ερευνητές.

Η αφαίρεση περιεχομένου γίνεται στο πλαίσιο των προσπαθειών των εταιριών υψηλής τεχνολογίας να εμποδίζουν τη διάδοση τρομοκρατικού και βίαιου περιεχομένου. Μάλιστα από τον Ιούνιο τίθεται σε ισχύ νέος νόμος στην Ευρωπαϊκή Ένωση που υποχρεώνει τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να καταργούν τέτοιο περιεχόμενο εντός 24 ωρών.

Για να μην χαθεί πολύτιμο υλικό οι ακτιβιστές ζήτησαν από τις εταιρίες να δημιουργήσουν αποθετήρια εικόνων, όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση οι δικαστικές αρχές και οι νομικοί, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την άσκηση διώξεων.  

Κάτι που όμως έρχεται σε αντίθεση με τον διακηρυγμένο ρόλο των Μέσων, που φαίνεται πως αισθάνονται άβολα να αναδεικνύονται σε καθοριστικοί παράγοντες σε μια διαδικασία που σε τελική ανάλυση δεν τις αφορά. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σχετικό σχόλιο από τις εταιρίες που έχουν την ευθύνη για το Facebook, το Instagram, το Twitter, το TikTok και το YouTube.

Διαβάστε επίσης

Νίκαια: Οπαδική επίθεση σε ανήλικο μετά τον αγώνα Ιωνικού-Παναιτωλικού, τέσσερις συλλήψεις από την ΕΛΑΣ

Καιρός: Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης – Έρχεται η κακοκαιρία «Φίλιππος» – Πού θα χιονίσει

Σερβία: Το Δημόσιο μπορεί να εξαγοράσει το μερίδιο της ρωσικής Gazprom λόγω των κυρώσεων στη Μόσχα

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ουκρανία, Ψηφιακοί, Πούτιν,oukrania, psifiakoi, poutin