Ουκρανία: Σενάρια διαδοχής του Ζελένσκι μελετούν οι Αμερικανοί

Σενάρια για την επόμενη μέρα επεξεργάζονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι Ρώσοι σφίγγουν τον στρατιωτικό κλοιό στην Ουκρανία και σύμφωνα με τους στρατιωτικούς αναλυτές είναι θέμα χρόνου να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Με δεδομένη την άρνηση- μέχρι τώρα – του προέδρου Ζελένσκι να εγκαταλείψει το Κίεβο, οι Αμερικανοί φοβούνται για την ζωή του Ουκρανού προέδρου και για ένα πιθανό κενό εξουσίας σε μία διαλυμένη χώρα, κάτι που θα επέτρεπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν να επιβάλει μια κυβέρνηση-μαριονέτα.

Ο επικεφαλής

της αμερικανικής διπλωματίας, Μπλίνκεν δήλωσε σαφέστατα ότι «οι Ουκρανοί έχουν σχέδια» που επιτρέπουν «τη συνέχεια της διακυβέρνησης με τον έναν ή άλλον τρόπο». Η δήλωση έγινε στο CBS και στη γλώσσα της διπλωματίας σημαίνει ότι υπάρχουν ήδη στο τραπέζι τα σενάρια για την επόμενη μέρα, μετά τον Ζελένσκι.

Η βρετανική ταμπλόιντ Sun έγραψε προ ημερών ότι μονάδες των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας σχεδιάζουν επιχείρηση για την απομάκρυνση του Ουκρανού προέδρου. Δημοσίευμα το οποίο διέψευσε ο σύμβουλος του Ζελέντσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ.

Οι Αμερικανοί δεν αφήνουν την Ουκρανία στην τύχη της

Όμως δύσκολα μπορεί να πιστέψει κάποιος ότι οι δυτικές κυβερνήσεις θα αφήσουν στην τύχη της την Ουκρανία, αφού ο Βλαντίμιρ Πούτιν δείχνει αμετακίνητος από έναν από τους βασικούς στόχους του, που είναι η ανατροπή της κυβέρνησης Ζελένσκι, την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τις διώξεις ρωσόφωνων του Ντονμπάς μετά το 2014. Αν η Ουάσινγκτον δεν έχει ήδη καταστρώσει σχέδια για την επόμενη μέρα θα είναι σα να δέχεται τα τετελεσμένα που δημιουργεί ο Πούτιν με την στρατιωτική εισβολή.

Εκείνο που φαίνεται πως τώρα απασχολεί τη Δύση είναι να υπάρχει έτοιμη μία διάδοχη κατάσταση, που θα έχει κάποια διεθνή νομιμοποίηση ως κυβέρνηση της Ουκρανίας, ώστε να λειτουργήσει ως πολιτικό κέντρο αναφοράς είτε σε κάποια πόλη στα δυτικά της χώρας, είτε στο εξωτερικό. Σε περίπτωση που οι ρωσικές δυνάμεις καταλάβουν το Κίεβο και τοποθετήσουν μια κυβέρνηση-μαριονέτα, όποια και αν είναι η τύχη του Ζελένσκι, θα πρέπει να υπάρχει έτοιμη η διάδοχη κατάσταση που θα έχει αναγνώριση από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με το βλέμμα στη μεθεπόμενη μέρα

Οι δυτικές κυβερνήσεις ενθαρρύνουν δημοσίως την αποφασιστικότητα που δείχνει ο Ζελένσκι για να μείνει στο Κίεβο και να συνεχίσει την αντίσταση στους Ρώσους, αλλά τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει εντατικές προετοιμασίες στον Λευκό Οίκο και σε κλειστές συναντήσεις στο Καπιτώλιο για την διασφάλιση μίας λειτουργικής διακυβέρνησης της Ουκρανίας, με το βλέμμα στην μεθεπόμενη μέρα. Γιατί η επόμενη μέρα θα είναι σκοτεινή.

Εφόσον θεωρήσουμε ακριβείς τις σχετικές πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αμερικανικά και βρετανικά Μέσα οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι στρατιωτικά η Ουκρανία θεωρείται «χαμένη υπόθεση» για τους Αμερικανούς, σε αυτή την φάση και το βάρος πέφτει πλέον στις κινήσεις που θα γίνουν για να μην παγιωθεί η ρωσική κυριαρχία, τουλάχιστον δυτικότερα του Ντονμπάς.

Κλειδί η λειτουργικότητα του ουκρανικού κοινοβουλίου

Μία εξόριστη ουκρανική κυβέρνηση θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην Πολωνία ή στην Ρουμανία, αν σταθεί αδύνατο να λειτουργεί στο δυτικό τμήμα της Ουκρανίας.

Το πρόβλημα για τους Αμερικανούς επιτελείς είναι ότι το ουκρανικό Σύνταγμα δεν ορίζει με σαφήνεια την γραμμή διαδοχής του προέδρου. Σύμφωνα με τα αμερικανικά σενάρια πίσω από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο υπάρχει μία γραμμή διαδοχής με 17 ηγετικά στελέχη από το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση.

Γι΄ αυτό θεωρείται σημαντικό να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα του εκλεγμένου Κοινοβουλίου της Ουκρανίας, το οποίο που μπορούσε να νομιμοποιήσει τον διάδοχο του Ζελένσκι. Για τον λόγο αυτό έχει μελετηθεί σενάριο μετεγκατάστασης της ουκρανικής Βουλής στα σύνορα με την Πολωνία.

Εάν δεν υπάρξει διάδοχη πολιτική εξουσία και ο Ζελένσκι συλληφθεί σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στο Κίεβο, τότε θα είναι πιο δύσκολη η συντήρηση ενός οργανωμένου αντάρτικου για την εκδίωξη των ρωσικών κατοχικών δυνάμεων.

Διαβάστε επίσης:

Η Ζαχάροβα «κουνάει το δάχτυλο» στην Ελλάδα – «Ο χρόνος θα δείξει ποιος έκανε λάθος επιλογή»

Πούτιν σε Μακρόν: «Θα επιτύχω τους στόχους στην Ουκρανία είτε με διάλογο, είτε με πόλεμο»

Μόσχα: Χώρες που προσφέρουν αεροδρόμια στην Ουκρανία θα θεωρηθεί ότι εμπλέκονται στον πόλεμο

Keywords
Τυχαία Θέματα