Ουκρανία: Τα όπλα του πολέμου

Η Ουκρανία βιώνει εδώ και 15 μέρες τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής. Μία επιχείρηση για την οποία έχουν γίνει δεκάδες αναλύσεις. Οι πληροφορίες που έχουμε για το στρατιωτικό σκέλος είναι συχνά αντικρουόμενες και σίγουρα ελεγχόμενες.

Για να αντιληφθούμε τον τρόπο ανάπτυξης της ρωσικής επιχείρησης είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε κάθε στάδιο στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Στάδιο Πρώτο: Στοχευμένες πυραυλικές επιθέσεις

Στις πρώτες ώρες της εισβολής χρησιμοποιήθηκαν ευρέως πύραυλοι κρουζ και πιο συγκεκριμένα οι μικρού βεληνεκούς βαλλιστικοί πύραυλοι

(SRBM). Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται σε πόλεμο τόσο μαζικά αυτοί οι πύραυλοι. Σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις οι Ρώσοι εκτόξευσαν περισσότερους από 100 πυραύλους από ξηρά και θάλασσα, με στόχο κυρίως τις υποδομές και στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Η Ρωσία πιθανότατα χρησιμοποίησε τους πυραύλους Iskander-M, σύμφωνα με τον Τίμοθι Ράιτ, ο οποίος είναι αναλυτής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (IISS).

Οι πύραυλοι 9K720 Iskander έχουν βεληνεκές 500 χιλιομέτρων και εκτοξεύονται  από ειδικά οχήματα που διαθέτουν δύο εκτοξευτήρες. Έχουν ενταχθεί στο ρωσικό οπλοστάσιο από το 2006. Οι πύραυλοι αυτοί θεωρούνται ακριβείας και το περιθώριο σφάλματος είναι μία ακτίνα 5-7 μέτρων.

Минобороны России прокомментировало заявление Пашиняна об "Искандерах"https://t.co/1wMbKp5AYU pic.twitter.com/KOVOiiTBcX

— РИА Новости (@rianru) February 25, 2021

Η Ουκρανία διέθετε ελάχιστους και παλαιότερης τεχνολογίας βαλλιστικούς πυραύλους OTR-21 Tochka και τις πρώτες μέρες του πολέμου κατάφερε τουλάχιστον ένα χτύπημα σε ρωσική αεροπορική βάση μέσα στη Ρωσία.

Στις 25 Φεβρουαρίου η διοίκηση του ουκρανικού στρατού ανακοίνωσε ότι στόχοι κοντά στη Σούμι, την Πολτάβα και τη Μαριούπολη επλήγησαν από ρωσικούς πυραύλους κρουζ  3M14 Kalibr, που εκτοξεύτηκαν από την Μαύρη Θάλασσα.

In the midst of the drama with Pashinyan, Russian Defense Ministry published a video of Iskander missile launches in Syria, some hits also shown.

9K728 Iskander-K cruise missile variant seen on the beginning. pic.twitter.com/qpcSS0z4Kb

— Status-6 (@Archer83Able) February 25, 2021

Οι πύραυλοι αυτοί έχουν βεληνεκές 1500-2500 χιλιομέτρων και θεωρούνται όπλα ακριβείας, αφού έχουν περιθώριο σφάλματος έναν κύκλο με διάμετρο μικρότερη των 5 μέτρων. Οι πύραυλοι 3M14 Kalibr είναι τα πλέον εξελιγμένα όπλα του ρωσικού πολεμικού ναυτικού για επιθέσεις εναντίον χερσαίων στόχων.

Για να αντιμετωπίσει τις πυραυλικές επιθέσεις η Ουκρανία διέθετε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-300v, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εξουδετέρωση βαλλιστικών πυραύλων. Όμως είναι αδιευκρίνιστο κατά πόσο οι Ουκρανοί κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν αυτή την αντιπυραυλική ασπίδα, αφού οι Ρώσοι κατάφεραν να καταστρέψουν από την πρώτη μέρα της επίθεσης πολλούς εκτοξευτήρες.

Στάδιο δεύτερο: Εμπλοκή αρμάτων μάχης/ η απάντηση της Δύσης

Ακολούθησε η δεύτερη φάση της ρωσικής εισβολής, με την προέλαση αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων, η οποία σύμφωνα με τις αμερικανικές εκτιμήσεις έχει βαλτώσει ή εξελίσσεται με πολύ αργό ρυθμό.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι έχουν στο μεταξύ εφοδιάσει την Ουκρανία με προηγμένης τεχνολογίας όπλα που χρησιμοποιούνται σε αντιαρματικές επιχειρήσεις. Πρόκειται για πυραύλους που είναι αποτελεσματικοί σε συνθήκες ανταρτοπόλεμου και επιχειρήσεων παγίδευσης του αντιπάλου.

Μεταξύ αυτών των όπλων είναι τα αντιαρματικά πυραυλικά συστήματα NLAW, που έχουν αναπτυχθεί από κοινού από Βρετανία και Σουηδία και τα οποία η κατασκευάστρια SAAB διαφημίζει ως τον «απόλυτο φονιά αρμάτων μάχης».

Και τα αμερικανικά αντιαρματικά FGM-148 Javelin, που έχουν τη δυνατότητα καταστροφής αρμάτων μάχης από απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.. Πρόκειται για ένα φορητό υπερσύγχρονο όπλο των εταιριών Raytheon- Lockheed Martin. Έχει βεληνεκές από 65 μέτρα μέχρι 4 χιλιόμετρα, κάτω από οποιεσδήποτε επιχειρησιακές συνθήκες και μπορεί να πλήξει ένα άρμα από τα πλάγια, ή απευθείας στον πυργίσκο.

Τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar TB2 αποδείχτηκαν εξαιρετικά ευάλωτα και ο ρωσικός στρατός φρόντισε να τα εξουδετερώσει πολύ γρήγορα.

Στάδιο τρίτο: ο κλοιός στις πόλεις

Τις τελευταίες μέρες ο ρωσικός στρατός έχει πλήξει στόχους στα αστικά κέντρα με πυραύλους Γκραντ. Το BM-21 είναι ένα σύστημα πολλαπλών εκτοξευτήρων ρουκετών που χρησιμοποιεί ο ρωσικός στρατός. Ένα τάγμα με 18 εκτοξευτήρες μπορεί να ρίξει 720 ρουκέτες συγχρόνως. Το μειονέκτημα είναι πως δεν έχουν την ίδια ακρίβεια όπως οι τυπικές συστοιχίες πυροβολικού και η καταστροφή του στόχου εξαρτάται κυρίως από την μαζικότητα του πλήγματος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή η τρίτη φάση της εισβολής, με τη δημιουργία ασφυκτικού κλοιού γύρω από πόλεις, την αποκοπή κάθε δυνατότητας ανεφοδιασμού και τον έλεγχο των οδών διαφυγής.

Εφόσον δοθεί εντολή για εισβολή στις πόλεις θα χρησιμοποιηθούν χερσαίες δυνάμεις, μονάδες του μηχανικού, τεθωρακισμένα και άρματα μάχης και οι Ουκρανοί είναι έτοιμοι να απαντήσουν με τακτικές ανταρτοπόλεμου. Αυτή η φάση, αν δεν αποτραπεί, θα είναι και η πλέον οδυνηρή με εκατόμβες θυμάτων.

Διαβάστε επίσης

Κακοκαιρία «Φίλιππος»: Χιόνια και στο κέντρο της Αθήνας – Τι αναμένεται τις επόμενες ώρες (Video)

Μην χάσετε το «ΠΟΝΤΙΚΙ» που κυκλοφορεί την Πέμπτη 10 Μαρτίου

Στα θέρετρα του Περσικού καταφεύγουν οι Ρώσοι ολιγάρχες – Πώς αλλάζουν οι ισορροπίες στον αραβικό κόσμο (Photos)

Keywords
Τυχαία Θέματα