Ουκρανία: Τα παιδιά του πολέμου περιμένουν τους γονείς τους…

Το Κέντρο Αναπαραγωγής με Παρένθετες Μητέρες της εταιρίας BioTexCom βρίσκεται στο Ιρπίν, περίπου 15 χιλιόμετρα από το Κίεβο, ένα προάστιο που σφυροκοπούν οι Ρώσοι.

Όταν άρχισε η εισβολή οι βασικές λειτουργίες του κέντρου μεταφέρθηκαν σε ένα ασφαλές καταφύγιο. Αλλά εξακολουθεί να λειτουργεί, χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού.

Η παρένθετη μητέρα Βικτόρια και ο Λόρενς

Το πρωί της περασμένης Δευτέρας μία 30χρονη παρένθετη μητέρα έφτασε στην αυτοσχέδια κλινική που λειτουργεί στο καταφύγιο του Κέντρου Αναπαραγωγής κρατώντας ένα αγοράκι που γεννήθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα σε μαιευτήριο

του Κιέβου. Κλαίγοντας παρέδωσε τον Λόρενς- έτσι ονομάζεται το νεογέννητο- στις νοσοκόμες.

Η Βικτόρια, η παρένθετη μητέρα, έκλαιγε γιατί έδινε το παιδί που έφερε στον κόσμο, αλλά και γιατί «αυτό γίνεται πιο σκληρό αφού το μέρος βομβαρδίζεται». Η Βικτόρια μεταφέρθηκε στο Κέντρο Αναπαραγωγής μαζί με το μωρό που είχε γεννήσει με ένα βαν που έτρεχε με 100 χιλιόμετρα στους δρόμους της πόλης. Το βρέφος έπρεπε να πάει στο καταφύγιο το ταχύτερο δυνατό.

Και πότε θα παραδοθεί ο Λόρενς στους βιολογικούς γονείς του; Κανένας δεν μπορεί να πει με σιγουριά. Οι άνθρωποι αυτοί ζουν στο εξωτερικό. Προσπαθούσαν 20 χρόνια να αποκτήσουν παιδί και κατέφυγαν στη λύση της παρένθετης μητέρας, της Βικτόριας. Ο Λόρενς γεννήθηκε, αλλά μέσα στις στάχτες του πολέμου.

«Λένε πως έρχονται. Αλλά είναι πολύ δύσκολα τώρα. Κανένας δεν ξέρει πόσο καιρό θα χρειαστούν», λέει η Βικτόρια.

Η Ουκρανία ως διεθνές κέντρο γεννήσεων με παρένθετες μητέρες

Τα τελευταία χρόνια στην Ουκρανία αναπτύχθηκε μια καινούρια «αγορά». Ζευγάρια από όλο τον κόσμο που δεν μπορούσαν να αποκτήσουν μόνοι τους παιδί, κατάφευγαν στην Ουκρανία όπου υπάρχουν αρκετές νεαρές πρόθυμες να γίνουν παρένθετες μητέρες, έναντι αμοιβής. Η Ουκρανία ήταν ελκυστικός προορισμός και διότι οι κλινικές προσφέρουν ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ο γιατρός Ιχόρ Πετσενόγα λέει πως οι παρένθετες μητέρες παίρνουν από 17.000 έως 25.000 δολάρια για να φέρουν στον κόσμο ένα μωρό.

Η εταιρία BioTexCom στην οποία ανήκει το Κέντρο Αναπαραγωγής με Παρένθετες Μητέρες στο Ιρπίν έχει περιορίσει την δραστηριότητά της, φροντίζοντας τις γυναίκες που εγκυμονούν και τα νεογέννητα που θα παραδοθούν στους βιολογικούς γονείς. Αλλά για τους ανθρώπους αυτούς είναι Γολγοθάς το πέρασμα στην Ουκρανία – είτε λόγω της γραφειοκρατίας, που αυτές τις μέρες έχει γίνει πιο περίπλοκη, είτε γιατί φοβούνται. «Όλα εξαρτώνται από την δύναμη που έχουν οι γονείς», λέει ο Ιχόρ Πετσενόγα.

Η αυτοθυσία των γυναικών που φροντίζουν τα νεογέννητα

Έξι όλες κι όλες και έχουν να φροντίσουν 21 νεογέννητα. Δουλεύουν νύχτα μέρα με τον φόβο των ρωσικών βομβαρδισμών, τον ίδιο φόβο που αισθάνονται και τα βρέφη.

Τα μωρά αισθάνονται φόβο, είναι ανήσυχα, λέει η 37χρονη Αντονίνα Γεφίμοβιτς, μία από τις νοσοκόμες. Η Αντονίνα έχει οικογένεια, αλλά δεν μπορεί ν΄ αφήσει και τα βρέφη μόνα τους. «Θα ήθελα να φύγω, να πάω στην οικογένειά μου. Αλλά δεν έχουμε που να αφήσουμε αυτά τα βρέφη», λέει. Ο σύζυγος και οι δύο κόρες της Αντονίνα έχουν ήδη φύγει από το Κίεβο και βρίσκονται κάπου 200 χιλιόμετρα μακριά, σε πιο ασφαλές μέρος.

«Αυτά εδώ τα μωρά δεν γίνεται να τα εγκαταλείψουμε. Είναι ανυπεράσπιστα. Χρειάζονται φροντίδα. Ελπίζουμε να έρθουν οι γονείς για να τα πάρουν όσο γίνεται πιο σύντομα», λέει η Αντονίνα, καθώς αλλάζει πάνες σε ένα από τα βρέφη.

Δίπλα της είναι η Οξάνα Μαρτινένκο, μια άλλη νοσοκόμα, που έχει κάνει σπίτι της το καταφύγιο-κλινική. Και η Οξάνα έχει την δική της οικογένεια. Η μητέρα της και τα παιδιά της ζουν στο Σούμι, 320 χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου, που επίσης έχει βομβαρδιστεί από τους Ρώσους. Είναι εξαιρετικά δύσκολο για την Οξάνα να ταξιδέψει ως εκεί . Σκέφτεται ότι τουλάχιστον τα παιδιά της έχουν την φροντίδα της γιαγιάς.

Η ίδια μένει στο καταφύγιο για να φροντίσει τα βρέφη. «Δεν είναι δικό τους λάθος αυτό που γίνεται. Δεν φταίνε αυτά που δεν μπορούν να έρθουν οι γονείς τους να τα πάρουν. Γι αυτό μένουμε εδώ. Για να τα βοηθήσουμε όπως μπορούμε», λέει η Οξάνα.

Από τη μέρα που ξέσπασε ο πόλεμος μόνο δυο ζευγάρια – ένα από την Γερμανία και άλλο ένα από την Αργεντινή – κατάφεραν να φθάσουν στο Κίεβο και να πάρουν τα παιδιά τους από τις παρένθετες μητέρας. Αλλά κανένας δεν ξέρει πότε θα καταφέρουν να φύγουν μακριά από την κόλαση για να χαρούν τα νεογέννητα μωρά τους.

Διαβάστε επίσης:

Πούτιν: Όλος ο πλανήτης πληρώνει τις φιλοδοξίες της Δύσης

Τσαβούσογλου σε Λαβρόφ: Ο Πούτιν να συναντηθεί με τον Ζελένσκι για διαρκή κατάπαυση του πυρός (Video)

Μητροπολίτης Ουκρανίας: «Το να σκοτώνεις Ρώσους εισβολείς δεν είναι αμαρτία»

Keywords
Τυχαία Θέματα