Ουρές στις εφορίες για να κλείσουν τα «μπλοκάκια»

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην εφορία σπεύδουν χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με ανενεργά «μπλοκάκια», προκειμένου να κλείσουν τα βιβλία τους ή να μετασχηματίσουν τις εταιρείες τους ώστε να αποφύγουν τις επιβαρύνσεις του νέου ασφαλιστικού.

Οπως αναφέρουν μεγάλα λογιστικά γραφεία, έχει αυξηθεί ο όγκος της εργασίας τους, κυρίως από τέτοιες υποθέσεις. Αυτό που τους προκαλεί εντύπωση είναι ότι χιλιάδες επαγγελματίες διατηρούσαν ανοιχτά τα βιβλία τους πληρώνοντας κάθε χρόνο το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, το οποίο θα χάσει πλέον το ελληνικό Δημόσιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας

Καθημερινή, στην ερώτησή τους γιατί δεν είχαν κλείσει τα βιβλία τους τόσα χρόνια, απαντούν ότι περίμεναν μήπως βρουν εργασία ή κάποια περιστασιακή απασχόληση.

Οι λογιστές εκτιμούν ότι την προσεχή εβδομάδα οι ουρές που θα σχηματιστούν στην εφορία θα είναι τεράστιες και δεν αποκλείουν να δοθεί παράταση για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος.

Σημειώνεται ότι η δήλωση διακοπής δραστηριοτήτων θεωρείται εμπρόθεσμη εφόσον υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ εντός 30 ημερών από την ημέρα πραγματικής παύσης των δραστηριοτήτων. Δηλαδή, όσοι διέκοψαν τις εργασίες τους στις 31 Δεκεμβρίου 2016 θα έχουν προθεσμία μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017 για να κλείσουν τα βιβλία τους, χωρίς να τους επιβληθεί πρόστιμο. Εάν η δήλωση υποβληθεί μετά την πάροδο των 30 ημερών, θεωρείται εκπρόθεσμη και ο φορολογούμενος θα επιβαρύνεται με πρόστιμο 100 ευρώ.

Οι εφορίες προς τις οποίες υποβάλλονται οι δηλώσεις διακοπής εργασιών δεν ζητούν την ακύρωση τυχόν θεωρημένων φορολογικών στοιχείων, ενώ ελέγχουν τον πραγματικό χρόνο διακοπής των εργασιών παρακολουθώντας στο σύστημα TAXIS εάν μετά την ημερομηνία διακοπής που δηλώνει ο αιτών φορολογούμενος έχουν δηλωθεί άλλου είδους μεταβολές στο σύστημα αυτό (αλλαγή δραστηριοτήτων, έδρας, μελών κ.λπ.) καθώς και αν μετά τη δηλωθείσα ημερομηνία διακοπής έχουν εκδοθεί ή ληφθεί φορολογικά στοιχεία.

Ειδικότερα, για τη διαπίστωση του πραγματικού χρόνου παύσης των εργασιών, λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

• Η άσκηση ή μη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατά το κρινόμενο διάστημα, η οποία αποδεικνύεται από την έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων, όπως προκύπτει από τα υποβληθέντα αρχεία μέσω των καταστάσεων πελατών και προμηθευτών, καθώς και τα αρχεία που δημιουργούν οι ΦΗΜ.

• Η μη διενέργεια ενδοκοινοτικών συναλλαγών, ειδικότερα:

– Διερευνάται αν έχουν δηλωθεί από κοινοτικές επιχειρήσεις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών (πληροφορία από το σύστημα VIES) προς τον φορολογούμενο (φυσικά, νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες) και οι οποίες ανάγονται σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.

– Διερευνάται εάν ο φορολογούμενος έχει δηλώσει ενδοκοινοτικές συναλλαγές σε ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων αγαθών και λήψεων υπηρεσιών ή ενδοκοινοτικών παραδόσεων αγαθών και παρεχομένων υπηρεσιών σε μεταγενέστερο χρόνο της αιτούμενης ημερομηνίας διακοπής εργασιών.

Πηγή:Καθημερινή

εφορίαμπλοκάκιαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα