Οξεία ηπατίτιδα: «Φως» από τις βιοψίες ήπατος στα παιδιά που έκαναν μεταμόσχευση (Video)

«Καμία από τις γνωστές ηπατίτιδες A,B,C,D,E, δεν συνδέεται με τις οξείες ηπατίτιδες στα παιδιά με άσχημη κλινική εικόνα» σημείωσε η πρόεδρος Ελλήνων Γιατρών στο Ηνωμένο Βασιλείο, Κική Σονίδου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, η κ. Σονίδου απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων – πιθανότατα – στην ύπαρξη του αδενοϊού 41.

«Περισσότερα δεδομένα θα έχουμε από τις βιοψίες ήπατος, στα μεταμοσχευθέντα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο», εκτίμησε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου.

Η κα Σονίδου ανέφερε πως στο Ηνωμένο Βασίλειο «από τα 160

περιστατικά οξείας ηπατίτιδας, 10 παιδιά χρειάστηκαν μεταμόσχευση. Όλα είναι καλά στην υγεία τους δεν κινδύνευσαν και δεν σημειώθηκε ανθρώπινη απώλεια».

«Τα παιδιά που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι μόλις στο 16%», ανέφερε, οπότε «δεν μπορούμε να αποδώσουμε σε αυτό την αύξηση κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας, από τον Ιανουάριο του -22».

Όπως είπε «το 75% των παιδιών που νοσηλεύτηκαν με σοβαρή ηπατίτιδα είχαν τον αδενοϊό 41, εκεί έχουμε αποδώσει την αύξηση των κρουσμάτων» αλλά όπως διευκρίνισε «δεν είμαστε σίγουροι ακόμη» και συμπλήρωσε πως «δεν έχει ταυτοποιηθεί καμία από τις γνωστές ηπατίτιδες A,B,C,D,E οπότε και δεν συνδέονται με τις οξείες ηπατίτιδες που παρατηρήσαμε στα παιδιά με την άσχημη κλινική εικόνα».

Στο κατά πόσο μπορεί να επεκταθεί και ηλικιακά το πρόβλημα της οξείας ηπατίτιδας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Ιωάννα Παυλοπούλου ξεκαθάρισε πως «μιλάμε για ηλικίες από μερικών μηνών μέχρι 16 ετών. Το καλό νέο είναι πως οι περιπτώσεις αυτές της οξείας ηπατίτιδας είναι σπάνιες. Μέχρι προχθές σύμφωνα με τις καταγραφές του ΠΟΥ είναι 200, με τις περισσότερες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Το ανησυχητικό είναι πως ένα ασυνήθιστα μεγάλο ποσοστό χρειάζεται μεταμόσχευση ήπατος».

Όπως υπογράμμισε «πρέπει να εξεταστεί στα παιδιά που νοσούν βαρύτερα εάν υπάρχει ένας υποκείμενος παράγοντας, ανοσολογικός ή άλλος που να τα προδιαθέτει στο να έχουν αυτή τη σοβαρή εξέλιξη» ενώ εκτίμησε πως «περισσότερα δεδομένα θα έχουμε τις επόμενες ημέρες από τη Βρετανία, σχετικά και με τις βιοψίες ήπατος».

Στους γονείς συνέστησε: «εάν ένα παιδί έχει συμπτώματα στο γαστρεντερικό (εμέτους, διάρροιες, πόνους στην κοιλία,) που δεν βελτιώνονται, είτε πυρετό και ίκτερο θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρό τους».

Πρόεδρος ΕΟΜ: Εάν χρειαστεί παιδί μεταμόσχευση ήπατος θα πάει στην Ιταλία

«Εάν ο μη γένοιτο χρειαστεί ένα παιδί να κάνει μεταμόσχευση ήπατος (που όλοι το απευχόμαστε) θα πάει στην Ιταλία», δήλωσε στο Πρακτορείο FM, ο πρόεδρος του ΕΟΜ καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

Όπως διευκρίνισε, στην Ελλάδα υπάρχει ήδη μέσω του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων μία διακρατική συμφωνία με τον αντίστοιχο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων της Ιταλίας.

«Τα παιδιά από την Ελλάδα που χρειάζονται μεταμοσχεύσεις πηγαίνουν εκεί. Κατά κύριο λόγο διοχετεύονται στο νοσοκομείο της Ρώμης Bambino Gesu, ή στο Ismet Hospital που είναι μεγάλο παράρτημα Αμερικανικού Πανεπιστημίου και βρίσκεται στο Παλέρμο».

Στην Ελλάδα, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΟΜ, έχουν γίνει πολύ λίγες μεταμοσχεύσεις ήπατος παιδιών, στη δεκαετία του 2000 στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

«Ποτέ δεν είχαμε ένα καλό πρόγραμμα μεταμόσχευσης ήπατος παιδιών. Η μεταμόσχευση ήπατος είναι μία πολύπλοκη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πάρα πολλοί φορείς, πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες, θέλει πολύ μεγάλη οργάνωση και σίγουρα αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να στηθεί ένα πρόγραμμα σε επείγουσα βάση και να λειτουργήσει με επιτυχία», σημείωσε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Αυτό τον καιρό γίνεται προσπάθεια γενικά συνολικής αναδιοργάνωσης των μεταμοσχεύσεων των συμπαγών οργάνων στη χώρα μας. Υπάρχει ένα πολύ καλό Εθνικό Σχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις, το οποίο έχει παρουσιαστεί από το περσινό καλοκαίρι στον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Υγείας, στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Υπάρχει κοινή αποδοχή και ήδη δουλεύονται με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες υλοποίησης. Χρειάζονται νέοι νόμοι και κάποιες διαδικασίες, οπότε δεν είμαστε έτοιμοι σε αυτή τη φάση να προλάβουμε το επείγον του πράγματος, αν χρειαστεί», είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης.

Οι μεταμοσχεύσεις ήπατος γίνονται και από πτωματικούς και από ζώντες δότες (συνήθως από γονείς αυτών των παιδιών) όπως είπε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται μεταμοσχεύσεις από ζώντες δότες.

Διαβάστε επίσης:

RSV: Ο ιός που προκαλεί περισσότερες νοσηλείες σε παιδιά από την COVID-19

Κορωνοϊός: Επιστροφή στην …κανονικότητα – Τι ισχύει από 1η Μαΐου

Tριχόπτωση: 3 αιθέρια έλαια που δυναμώνουν τα μαλλιά (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα