Παγκόσμια ανησυχία για ελλείψεις και πληθωριστικές πιέσεις από τα lockdown στην Κίνα
Λίγες ημέρες μετά την επέκταση του lockdown, η Σαγκάη δεν δείχνει σημάδια χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό.
Στις 20 Απριλίου, σχεδόν οι μισοί από τους 25 εκατομμύρια κατοίκους μπόρεσαν να βγουν σε εξωτερικούς χώρους, αν και με περιορισμένο τρόπο, καθώς οι αρχές δήλωσαν ότι ο κορωνοϊός ήταν υπό «αποτελεσματικό έλεγχο» σε ορισμένα μέρη της πιο πυκνοκατοικημένης πόλης της Κίνας. Όμως, στις 22 Απριλίου, πολλοί περιορισμοί στη μετακίνηση επανήλθαν, προκαλώντας σύγχυση και απογοήτευση στους κατοίκους.
Οι
Οι επίσημες ανακοινώσεις υπογραμμίζουν την αποφασιστικότητα της Κίνας να εμείνει στην πολιτική της για μηδενικό COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι οι πόλεις σε όλη τη χώρα θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς, καθώς οι αρχές αγωνίζονται να κρατήσουν τον έλεγχο σε όλο και πιο μεταδοτικές παραλλαγές του ιού.
Από τις 19 Απριλίου, περισσότερες από τις μισές μεγαλύτερες πόλεις της Κίνας βρίσκονταν υπό κάποια μορφή lockdown. Βιομηχανικές πόλεις και εμπορικά λιμάνια -συμπεριλαμβανομένων ζωτικών κόμβων όπως το Changchun, το Jilin, το Shenyang, το Tianjin, το Shenzhen και το Guangzhou- οι επιχειρήσεις είναι κλειστές κι έχουν επιβληθεί ταξιδιωτικοί περιορισμοί ή οι κάτοικοι έχουν σαφείς οδηγίες να παραμείνουν στο σπίτι.
Η κατάσταση, πέρα από τις ακραίες συνθήκες περιοριστικών μέτρων, προκαλεί ανησυχία για τον αντίκτυπο στην εγχώρια οικονομία της Κίνας αλλά και στην παγκόσμια.
«Οι ήδη εκτεταμένες διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού επιδεινώνονται από τα lockdown στην Κίνα, προσθέτοντας πληθωριστικές πιέσεις και δυσκολίες στην προμήθεια ενός ευρέος φάσματος καταναλωτικών αγαθών», λέει ο Eswar Prasad, καθηγητής οικονομικών και εμπορικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Cornell και πρώην επικεφαλής του τμήματος του ΔΝΤ για την Κίνα, στο Time.
Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 4,8% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η οποία όμως προειδοποιεί για οικονομική αβεβαιότητα.
«Πρέπει να γνωρίζουμε ότι με το εγχώριο και διεθνές περιβάλλον να γίνεται όλο και πιο περίπλοκο και αβέβαιο, η οικονομική ανάπτυξη αντιμετωπίζει σημαντικές δυσκολίες και προκλήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Σε μια ομιλία στις 21 Απριλίου, ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θέλησε να τονίσει την ανθεκτικότητα της οικονομίας της Κίνας. Είπε ότι η χώρα σημείωσε «ισχυρή ώθηση» για την ανάκαμψη από τον COVID-19 και ελαχιστοποίησε τις ανησυχίες σχετικά με τον οικονομικό αντίκτυπο των εκτεταμένων lockdown, ζητώντας καλύτερο συντονισμό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών για την αποφυγή «σοβαρών και αρνητικών» δευτερογενών επιπτώσεων.
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ έχει κάνει αρκετές προειδοποιήσεις σχετικά με τους κινδύνους για την οικονομική ανάπτυξη τις τελευταίες εβδομάδες. Το ποσοστό ανεργίας σε 31 μεγάλες κινεζικές πόλεις αυξήθηκε επίσης από 5,4% τον Φεβρουάριο σε 6% τον Μάρτιο —το υψηλότερο που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που χρονολογούνται από το 2018.
«Οι περιορισμοί της Κίνας για τον COVID επιβαρύνουν πολύ την εγχώρια ζήτηση, η οποία ήταν ήδη αδύναμη ακόμη και πριν από τα πρόσφατα ξεσπάσματα και τα lockdown της μετάλλαξης Omicron», λέει ο Tommy Wu, επικεφαλής οικονομολόγος από την Oxford Economics με έδρα το Χονγκ Κονγκ.
Αυτοί οι ίδιοι περιορισμοί, προσθέτει, «επηρεάζουν επίσης τη βιομηχανική παραγωγή και την εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας, γεγονός που θα ενισχύσει τις συνεχιζόμενες διακοπές του παγκόσμιου εφοδιασμού».
Ο Ρίτσαρντ Γιου, κορυφαίο στέλεχος της Huawei, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η πολιτική της Κίνας για μηδενικό COVID-19 μπορεί να προκαλέσει «τεράστιες απώλειες» και να πλήξει την παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού.
«Εάν η Σαγκάη δεν μπορέσει να ξαναρχίσει την παραγωγή μέχρι τον Μάιο, όλοι οι τεχνολογικοί και βιομηχανικοί παίκτες που έχουν αλυσίδες εφοδιασμού στην περιοχή θα σταματήσουν εντελώς, ειδικά η αυτοκινητοβιομηχανία», ανέφερε σε ανάρτηση στο WeChat. «Αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες και τεράστιες απώλειες για ολόκληρο τον κλάδο».
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, «ορισμένα συγκεκριμένα προϊόντα θα συνεχίσουν να έχουν αυξήσεις τιμών», λέει, αλλά «οι Αμερικανοί καταναλωτές μπορούν να προσβλέπουν στη σταδιακή μείωση του πληθωρισμού καθώς η Fed συσφίγγει τη νομισματική πολιτική».
Ωστόσο, ο οικονομολόγος Wu προειδοποιεί ότι πιθανότατα θα υπάρξουν ελλείψεις σε ορισμένα καταναλωτικά αγαθά στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες: «Ιδιαίτερα ηλεκτρονικά είδη, οικιακές συσκευές, καθώς και ένδυση σε κάποιο βαθμό».
Σε μια έκθεση που κυκλοφόρησε αυτόν τον μήνα, το ΔΝΤ αναφέρει επίσης ότι «τα πρόσφατα lockdown σε βασικούς κόμβους παραγωγής και εμπορίου στην Κίνα θα προκαλέσουν διαταραχές του εφοδιασμού προϊόντων αλλού», προσθέτοντας δυνητικά τις ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις.
Διαβάστε επίσης:
Twitter: Κοντά σε συμφωνία με τον Έλον Μασκ
Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς – Υπάρχουν θύματα, λέει το Κίεβο
Κορωνοϊός: Ανησυχία στο Πεκίνο για το ενδεχόμενο ενός lockdown
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άκουγαν ροχαλητά κάτω από το πάτωμα του σπιτιού, βρήκαν πέντε αρκούδες σε χειμερία νάρκη
- Συμβόλαιο θανάτου στη Βοιωτία: Εκτέλεσαν γνωστό άνθρωπο της νύχτας - Δύο τραυματίες
- Αθηνά Ευμορφιάδη: Όταν ήρθε ο Άρης Σοϊλέδης στο παιχνίδι με έκανε να θυμηθώ για ποιον λόγο μπήκα
- Δέσποινα Βανδή - Βασίλης Μπισμπίκης: Το ξεχωριστό Πάσχα στο Πήλιο με τους διάσημους φίλους τους
- «Νταής» σύζυγος έκανε Ανάσταση στα κρατητήρια στα Χανιά
- Αθηνών – Κορίνθου: Οδηγός ταξί δέχτηκε σφαίρα ενώ ήταν στην εθνική οδό
- Κλείδωσε η ημερομηνία για το νέο ΕΝΦΙΑ
- Αυτά είναι τα ζώδια που ξοδεύουν περισσότερα απ' όσα βγάζουν
- Μόσιαλος σε ΣΚΑΪ: Σε ποιες χώρες αναμένεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά
- Γιατί η Ρωσία έχει χάσει τόσα πολλά τανκ στην Ουκρανία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Το Ποντικι
- Δέσποινα Βανδή-Βασίλης Μπισμπίκης: Νέες φωτογραφίες από τις διακοπές τους το Πάσχα (Photo)
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς – Υπάρχουν θύματα, λέει το Κίεβο
- «Βουτιά» 5% στις αγορές της Κίνας υπό τον φόβο ενός ακόμη αυστηρού lockdown
- Παγκόσμια ανησυχία για ελλείψεις και πληθωριστικές πιέσεις από τα lockdown στην Κίνα
- Μάρκος Σεφερλής: Το πιθανό τέλος του «Super Mammy» και το μέλλον του στον ΑΝΤ1 (Video)
- Twitter: Κοντά σε συμφωνία με τον Έλον Μασκ
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς κινούνται σήμερα Δευτέρα του Πάσχα
- Τελευταία Νέα Το Ποντικι
- Παγκόσμια ανησυχία για ελλείψεις και πληθωριστικές πιέσεις από τα lockdown στην Κίνα
- Δέσποινα Βανδή-Βασίλης Μπισμπίκης: Νέες φωτογραφίες από τις διακοπές τους το Πάσχα (Photo)
- Twitter: Κοντά σε συμφωνία με τον Έλον Μασκ
- «Βουτιά» 5% στις αγορές της Κίνας υπό τον φόβο ενός ακόμη αυστηρού lockdown
- Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: Πώς κινούνται σήμερα Δευτέρα του Πάσχα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Επιθέσεις σε πέντε σιδηροδρομικούς σταθμούς – Υπάρχουν θύματα, λέει το Κίεβο
- Μάρκος Σεφερλής: Το πιθανό τέλος του «Super Mammy» και το μέλλον του στον ΑΝΤ1 (Video)
- Πανελλαδικές 2022: Αντίστροφη μέτρηση – Τι αλλάζει στους συντελεστές βαρύτητας των μαθημάτων
- Πέγκυ Σταθακοπούλου: Ατύχημα για την ηθοποιό στην Φλωρεντία (Photo)
- Disney+: Οι ζωές του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μάλκολμ Χ στη σειρά «Genius»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Νταής» σύζυγος έκανε Ανάσταση στα κρατητήρια στα Χανιά
- Ο Πούτιν συνεχάρη τον Μακρόν για την επανεκλογή του
- Β. Κικίλιας στη Le Figaro: Περισσότεροι Γάλλοι φέτος στην Ελλάδα
- Εκλογές στη Γαλλία: Πώς υποδέχτηκε ο Τύπος της χώρας τη νίκη Μακρόν
- Τσάβι: Να βρούμε το κίνητρο… της δεύτερης θέσης
- Θεία Λειτουργία: «Αλλ’ όμως, διά την άφατον και αμέτρητόν σου φιλανθρωπίαν»
- Ο Ε. Μακρόν επανεκλέχθηκε πρόεδρος της Γαλλίας