Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού: Προσοχή στα πρώιμα σημάδια – Τι πρέπει να είστε έτοιμοι να κάνετε!

ΥΓΕΙΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού είναι κάθε χρόνο στις 29 Οκτωβρίου. Σκοπός της είναι να υπογραμμιστεί η σοβαρή φύση και τα υψηλά ποσοστά του εγκεφαλικού επεισοδίου, να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάστασης και να εξασφαλιστεί καλύτερη φροντίδα και υποστήριξη των επιζώντων.

Κάθε Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού, οργανώσεις σε όλο τον κόσμο διοργανώνουν δράσεις και εκδηλώσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού ξεκίνησε το 2006 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό

Εγκεφαλικού (World Stroke Organization – WSO). Το 2010 ο WSO κήρυξε το εγκεφαλικό ως κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία.

Εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια οξεία νευρολογική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας που προκαλείται όταν η παροχή του αίματος σε μία περιοχή του εγκεφάλου σταματήσει, οπότε τα εγκεφαλικά κύτταρα που δεν παίρνουν οξυγόνο πεθαίνουν. Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι ελαφρύ ή πολύ σοβαρό και τα αποτελέσματά του προσωρινά ή μόνιμα.

Ένα εγκεφαλικό επεισόδιο ταξινομείται ως ισχαιμικό ή αιμορραγικό. Το 80% των εγεκφαλικών είναι ισχαιμικά και το 15% είναι αιμορραγικά. Ορισμένα άτομα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο:

Άτομα προχωρημένης ηλικίαςΆνδρεςΔιαβητικοίΆτομα με ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού: Πως εκδηλώνεται ένα εγκεφαλικό επεισόδιο - Συμπτώματα

Αδυναμία, μουδιάσματα, παράλυση σε ένα μέρος του σώματος (πρόσωπο, χέρια, πόδια)Δυσκολίες ομιλίας, κατανόησης, σύγχυσηΔυσκολίες όρασης (απώλεια ή μείωση της όρασης στο ένα ή και στα δύο μάτια)Ζαλάδες, απώλεια ισορροπίας, δυσκολίες βαδίσματος, απώλεια συντονισμού των κινήσεωνΈντονος επίπονος πονοκέφαλος που εμφανίζεται ξαφνικά χωρίς να υπάρχει γνωστή αιτίαΣπασμοί - ΠυρετόςΗμιπληγία (όταν παραλύει η μία μεριά το σώματος)Δυσκολία στην κίνηση της γλώσσαςΈντονη όσφρηση καμένου

Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού: Πώς να προφυλαχτείτε από το εγκεφαλικό

Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την τρίτη αιτία θανάτου μετά τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, ως εκ τούτου είναι απόλυτα αναγκαίο να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου και να ληφθούν μέτρα προστασίας. Η πρόληψη του εγκεφαλικού επιτυγχάνεται μέσα από την αντιμετώπιση των παραγόντων που συντελούν στην εμφάνισή του.

Οι παράγοντες που δεν τροποποιούνται είναι:

Η ηλικία: Η πλειοψηφία των εγκεφαλικών επεισοδίων συμβαίνουν σε άτομα άνω των 65 ετών.Το φύλο: Συχνότερα στους άνδρες.Η φυλή: Μεγαλύτερος κίνδυνος για τους μαύρους και Ασιάτες

Υπάρχουν όμως παράγοντες οι οποίοι τροποποιούνται και σε αυτούς πρέπει να δοθεί η μεγαλύτερη σημασία. Αυτοί είναι:

ΥπέρτασηKάπνισμαΥψηλές τιμές λιπιδίων (χοληστερόλη/τριγλυκερίδια)Σακχαρώδης διαβήτηςΚαρδιοπάθεια όπως κολπική μαρμαρυγή (συχνό είδος αρρυθμίας), στένωση μιτροειδούς βαλβίδας, στεφανιαία νόσος κ.αΚαθιστική ζωή, όχι φυσική άσκησηΥπερβολικό βάρος σώματος, κυρίως κεντρικού τύπου παχυσαρκία (συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή)Αντισυλληπτικά με υψηλή δόση σε οιστρογόνα αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε γυναίκες άνω των 35 ετών, καπνίστριες, υπερτασικές. Χαμηλή δόση σε οιστρογόνα δε συνιστά παράγοντα κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.Προηγούμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, ή παροδικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για να προφυλαχτείτε από το εγκεφαλικό επεισόδιο θα πρέπει να:

Παρακολουθείτε τακτικά την αρτηριακή πίεση. Η υψηλή πίεση αντίθετα με αυτό που πολλοί πιστεύουν μπορεί να μη δώσει κανένα σύμπτωμα όπως πχ πονοκέφαλος. Συνεχείς τιμές άνω των 150/90mmHg ανεξάρτητα ηλικίας ή φύλου χρειάζονται ρύθμιση. Πολύ σημαντική η τακτική σωματική άσκηση γύρω στα 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της βδομάδας καθώς και η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.Διακόψετε το κάπνισμαΤρώτε υγιεινά π.χ. χωρίς αλάτι και λιπαράΟι διαβητικοί πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας σχετικά με την άριστη ρύθμιση του σακχάρου αίματος.Υπάρχει συχνός έλεγχος για τυχόν ύπαρξη κολπικής μαρμαρυγής, η οποία ευθύνεται για το σχηματισμό θρόμβων που μπορούν να προκαλέσουν απόφραξη εγκεφαλικών αρτηριών και εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι εμφανίζεται κάποιο από τα συμπτώματα, όπως ξαφνική αδυναμία σε κάποιο άκρο, ή σε μια πλευρά σώματος, αιφνίδια απώλεια όρασης, ή ζάλη, ή πονοκέφαλος επικοινωνήστε άμεσα με το γιατρό σας, ή ζητήστε από κάποιον να σας πάει σε ένα νοσοκομείο.

Πηγή: iatropedia.gr

Παγκόσμια Ημέρα ΕγκεφαλικούσυμπτώματαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα