Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων: Υιοθετείστε ένα αδέσποτο – Αλλάξτε τη ζωή σας!

Τα τελευταία χρόνια, έχουν αλλάξει πολλά πράγματα στη ζωή μας. Οι πολίτες ευαισθητοποιούνται σε θέματα που αφορούν την κοινωνία, σε θέματα που αφορούν τον Άλλο ή αν θέλετε, τα άλλα πλάσματα γύρω μας. Τα πλάσματα που κρύβονται κάτω από τα αυτοκίνητα, μέσα στους θάμνους και κυκλοφορούν στους πολυσύχναστους και επικίνδυνους δρόμους μας. Το επίσημο κράτος δεν είχε ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με το θέμα των αδέσποτων ζώων, ενώ το να είναι κανείς φιλόζωος στην Ελλάδα, ήταν ένας συνεχής αγώνας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις

απαρτίζονται κυρίως από εθελοντές οι οποίοι διατηρούν τα καταφύγια με νύχια και με δόντια – και φυσικά καλύπτοντας μεγάλο μέρος των εξόδων από την τσέπη τους. Οι υπηρεσίες των δήμων για τα ζώα, σπάνια απαντούσαν στο τηλεφωνήματα πολιτών και εάν απαντούσαν, συνήθως δεν γινόταν τίποτα…

Σήμερα, 4 Απριλίου, το πλανητικό μας χωριό θυμάται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Αδέσποτων Ζώων που καθιερώθηκε μετά από πρωτοβουλία ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010, τη συλλογική μας ευθύνη απέναντι στα 600 εκατομμύρια αδέσποτα ζώα που διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες σε όλον τον κόσμο και βασίζουν την τύχη τους στις κρατικές και ατομικές παρεμβάσεις για την σωτηρία και ευζωία τους.

Όλοι μας πλέον πρέπει να παραδεχθούμε ότι η κατάσταση με τα αδέσποτα ζώα έχει ξεφύγει και στη χώρα μας καθώς οι αριθμοί τους συνεχώς αυξάνονται και οι πληθυσμοί τους είναι ανεξέλεγκτοι. Τα προγράμματα στείρωσης αδέσποτων στους δήμους δεν ήταν αποτελεσματικά. Πολλοί πάλι δεν προβαίνουν σε στειρώσεις των ζώων τους συνειδητά, παρότι σχεδόν το 90% των αδέσποτων στη χώρα προέρχεται από ανεπιθύμητες γέννες δεσποζόμενων ζώων. Οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες αναγκάζονται να στειρώνουν αδέσποτα και να τα ταΐζουν καθημερινά με δικά τους έξοδα. Το πρόβλημα διογκώνεται και στην επαρχία όπου υπάρχουν πολλοί ασυνείδητοι κυνηγοί και βοσκοί, οι οποίοι εγκαταλείπουν τα σκυλιά που δεν τους … «εξυπηρετούν» πλέον.

Ο Φιντέλ του Γιάννη

Τα τελευταία χρόνια όμως, κάτι πάει να αλλάξει. Το πρόσφατο νομοσχέδιο της πολιτείας με πολλές εκσυγχρονιστικές παρεμβάσεις με βασική την ανάθεση της αστικής πανίδας στο Υπουργείο Εσωτερικών, βρίσκει σύμφωνες τις μεγαλύτερες φιλοζωικές οργανώσεις της χώρας.

Οι δήμοι σε όλη την Ελλάδα, αν και αργά, αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν επιτέλους το τεράστιο πρόβλημα, διεκδικώντας τα αυτονόητα από το κράτος για τη στήριξη και την ευζωία των αδέσποτων ζώων. Μεταξύ αυτών, και ο μεγαλύτερος δήμος της Ελλάδας, ο Δήμος Αθηναίων, που όχι μόνο …σηκώνει επιτέλους το τηλέφωνο αλλά έχει δημιουργήσει κι ένα ολόκληρο σύστημα προστασίας και φροντίδας για τα αδέσποτα, ενώ τα φιλοξενούμενα ζώα του έχουν τη δική τους σελίδα στο Facebook (Αστική Πανίδα Δήμου Αθηναίων- Animal Welfare Department city of Athens).

Η Μοίρα που έζησε 14 ευτυχισμένα χρόνια με την Έλενα

Έστω και καθυστερημένα, η Αθήνα θα αποκτήσει σε λίγο καιρό το πρώτο σύγχρονο και ασφαλές καταφύγιο για αδέσποτα. Θα μπορεί να φιλοξενεί 90 σκύλους και γάτες, σε εγκαταστάσεις που θα προσφέρουν φροντίδα και περίθαλψη, ενώ ταυτόχρονα θα βοηθήσει στην κοινωνικοποίηση των μικρών μας φίλων. Η χωρητικότητα του καταφυγίου είναι μικρή μπροστά στον μεγάλο αριθμό των αδέσποτων στους δρόμους. Δεν παύει όμως να είναι μια αρχή, καθώς δημιουργείται, επιτέλους, ένα οργανωμένο σύστημα προστασίας με προοπτική να μεγαλώσει το δίκτυο παρόμοιας ποιότητας εγκαταστάσεων. Το καταφύγιο θα πάρει το όνομα του διάσημου αδέσποτου Αθηναίου σκύλου Σωκράτη που έφυγε πριν λίγο καιρό από τη ζωή. Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης αναφέρει στον λογαριασμό του στο Facebook: «Είναι η συνέχεια της προσπάθειας που κάνουμε με τη Διεύθυνση Αστικής Πανίδας και δεκάδες εθελοντές που βρίσκονται καθημερινά σε όλη την πόλη για να στειρώνουν και να περιθάλπουν τα αδέσποτά μας. Με τις υιοθεσίες που γίνονται, μέχρι σήμερα, έχουν βρει οικογένειες 420 σκύλοι και 70 γάτες». Στην Αθήνα και σε άλλους δήμους της χώρας τοποθετούνται συνεχώς σπιτάκια, ταΐστρες και ποτίστρες βοηθώντας το έργο πολλών εθελοντών που δρουν κατά ομάδες ή κατά μόνας.

Ο Τόμπυ που έχει τρελάνει τον Θεοδόση

Σε προσωπικό επίπεδο, η υιοθεσία ενός ταλαιπωρημένου ζώου είναι ευλογία. Τα ζωάκια μας συνήθως υιοθετούν εμάς κι όχι το αντίθετο. Είναι τα πλάσματα που αν τους ανοίξεις το σπίτι σου, θα σου ανοίξουν έναν κόσμο γεμάτο αθωότητα, αγάπη, τρυφερότητα και κατανόηση. Θα σου σταθούν στις πιο δύσκολες στιγμές και θα κάνουν την κάθε σου μέρα ευχάριστη. Αν θέλετε να στηρίξετε μία από τις πολλές δράσεις που γίνονται για τους μικρούς μας φίλους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, μπορείτε σήμερα, Κυριακή, 4 Απριλίου, στις 4 μμ, να παρακολουθήσετε την διαδικτυακή συναυλία του συγκροτήματος «Μέλισσες» που διοργανώνει μια από τις πολλές δυναμικές φιλοζωικές οργανώσεις, το Save a Greek Stray, και την οποία θα παρουσιάσουν η Μαίρη Συνατσάκη και ο Διονύσης Σατζαράκης (εισιτήρια στο viva.gr).

Για τις ιστορίες αδέσποτων ζώων που βρέθηκαν σε μια φιλόξενη γειτονιά ή ακόμα καλύτερα, υιοθετήθηκαν, μιλούν εύγλωττα οι φωτογραφίες των χαρούμενων κουνιστών ουρών! Υιοθετείστε ένα αδέσποτο και θα αλλάξει η ζωή σας!

Keywords
Τυχαία Θέματα