«Πάγωμα» της Σένγκεν για 2 χρόνια προωθεί η Κομισιόν – Απειλές από Ευρωπαίους υπουργούς για έξοδο της Ελλάδας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ορατό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο μοιάζει το τέλος της συνθήκης Σένγκεν από την πίεση της προσφυγικής κρίσης που φέρνει στην επιφάνεια για άλλη μία φορά την αδυναμία συγκρότησης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα.

Στο μπαράζ απειλητικών δηλώσεων ευρωπαίων υπουργών περί εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν αν δεν περιορίσει και ελέγξει τις προσφυγικές ροές, απάντησε η Κομισιόν, αντιπροτίνοντας το ουσιαστικό πάγωμα

της συνθήκης με την επιβολή συνοριακών ελέγχων για 2 χρόνια.

Σημειώνεται ότι τον Μάιο ολοκληρώνεται το μέγιστο διάστημα διατήρησης των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα για κάποιες χώρες, μεταξύ των οποίων και τη Γερμανία.

«Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο να αποπεμφθεί η Ελλάδα ούτε να καταργηθεί για δύο χρόνια η Συνθήκη Σένγκεν. Δεν υφίστανται τέτοιοι κανόνες», δήλωσε η εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Νατάσα Μπερτό.

Αυτό που υπάρχει, επανέλαβε η Ν. Μπερτό, είναι η ενεργοποίηση των άρθρων 19 και 26, σύμφωνα με τα οποία είναι δυνατή η παράταση των εσωτερικών ελέγχων μέχρι και δύο χρόνια σε περίπτωση που δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία θα βασίζεται, όπως ορίζουν οι διαδικασίες, η πρόταση της Επιτροπής για την ενεργοποίηση των δύο άρθρων θα είναι έτοιμη σε δύο εβδομάδες, καθώς όπως προβλέπεται πρέπει να δοθεί τρίμηνη διορία στην Ελλάδα για να διορθώσει τις «συνεχιζόμενες ελλείψεις». Η Νατάσα Μπερτό υπογράμμισε επίσης πως τυχόν ενεργοποίηση των εν λόγω άρθρων θα γίνει για να σωθεί η Σένγκεν, ενώ αναφέρθηκε και στις σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Θα σώσουμε τη Σένγκεν, εφαρμόζοντάς την».

Οι απειλές των εταίρων…

Υπουργοί Εσωτερικών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης απείλησαν ευθέως την Αθήνα με αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας του Σένγκεν, καθώς η προσφυγική κρίση διχάζει τις χώρες μέλη της Ενωσης.

Επισημαίνοντας ότι επτά χώρες έχουν ήδη εγκαταστήσει ελέγχους στα σύνορά τους, ο υπουργός Εσωτερικών της Σουηδίας Αντερς Ιγκεμαν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών στο Αμστερνταμ με θέματα την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, δήλωσε ότι "εν τέλει, εάν μία χώρα δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να περιορίσουμε τις σχέσεις της με τη ζώνη Σένγκεν. Εάν δεν ελέγχεις τα σύνορά σου, θα υπάρξουν συνέπειες για την ελεύθερη κυκλοφορία".

Τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης "θα μετακινηθούν προς την κεντρική Ευρώπη", εάν η Ελλάδα δεν βελτιώσει τον έλεγχο των συνόρων της με την Τουρκία, προειδοποίησε νωρίτερα η υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο που είναι αφιερωμένη στην τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση.

Αφού απείλησε το Σάββατο την Αθήνα με "προσωρινό αποκλεισμό" από τη ζώνη Σένγκεν, η Αυστρία συνέχισε να επιτίθεται κατά μέτωπον στην Ελλάδα για τα κενά στη φύλαξη των συνόρων της με την Τουρκία, κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Είναι μύθος ότι τα ελληνο-τουρκικά σύνορα δεν μπορούν να προστατευθούν, το ελληνικό ναυτικό έχει αρκετές ικανότητες για να διασφαλίσει αυτά τα σύνορα", δήλωσε στους δημοσιογράφους η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών.

"Εάν δεν κατορθώσουμε να διασφαλίσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, το εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης θα μετακινηθεί προς την κεντρική Ευρώπη", απείλησε προσερχόμενη στη σύνοδο, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πρόθεση της Βιέννης να θέσει ανώτατο όριο εισδοχής αιτούντων άσυλο "διότι οι πόροι είναι και αυτοί περιορισμένοι".

Ο Γερμανός ομόλογός της Τόμας ντε Μεζιέρ κάλεσε επίσης την Ελλάδα "να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της" , αλλά χωρίς να χρησιμοποιήσει τον απειλητικό τόνο της αυστριακής ομολόγου του και χωρίς να επαναλάβει τις απειλές για τον αποκλεισμό από τη ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας.

"Το γεγονός παραμένει ότι θέλουμε να διαφυλάξουμε τη Σένγκεν, θέλουμε κοινές ευρωπαϊκές λύσεις, αλλά ο χρόνος είναι μετρημένος", επέμεινε ο Τόμας ντε Μεζιέρ εκτιμώντας ότι το σημείο κλειδί είναι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνία με της ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

"Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους και να καταστήσουμε πραγματικά ασφαλείς τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, κάνοντας αυτό θα διασώσουμε την ελεύθερη κυκλοφορία" στο πλαίσιο της ζώνης Σένγκεν, δήλωσε από την πλευρά του ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Αντζελίνο Αλφάνο.

Σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση του αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Σένγκεν, δήλωσε ότι "δεν πρέπει να υπάρχουν μικρά κομμάτια της Ευρώπης στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό" διότι "θα ήταν η αρχή της διάλυσης".

ΣένγκενΚομισιόνπροσφυγική κρίσησυνθήκηέλεγχοιHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα