Παγώνη-Κορωνοϊός: Το 10% όσων νόσησαν θα έχει προβλήματα για μια ζωή

Την εκτίμηση ότι ένας στους δέκα πολίτες που νόσησαν ή θα νοσήσουν με κορωνοϊό θα έχει προβλήματα υγείας για μια ζωή έκανε η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά Ματίνα Παγώνη.

«Από τους ανθρώπους όλων των ηλικιών που έχουν νοσήσει, ένα ποσοστό άνω του 10% έχει προβλήματα που θα τα έχει για μία ζωή. Θα πρέπει να παρακολουθούνται αυτοί οι άνθρωποι από γιατρούς συνεχώς. Πολλοί έχουν χάσει γεύση και όσφρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν και μελέτες που αναφέρουν ότι επηρεάζεται η μνήμη. Η νόσος κάνει πολλές

επιπλοκές σε πνεύμονες, καρδιά, εγκέφαλο, σε όλα τα όργανα. Υπάρχουν πάρα πολλές επιπλοκές που μπορεί να συμβούν. Κάθε άρρωστος είναι μια ειδική περίπτωση. Βλέπουμε πράγματα που δεν περιμέναμε. Κάθε μέρα βλέπουμε κάτι καινούργιο», εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Mega.

Παράλληλα, η Ματίνα Παγώνη εξέφρασε την ανησυχία της επίσης για την πίεση που ήδη έχουν αρχίσει να δέχονται τα νοσοκομεία λόγω και της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αθήνα-Πειραιά κάλεσε όσους ταξιδεύουν για διακοπές να είναι υπέρ του δέοντος προσεκτικοί.

«Να φορούν μάσκες, να κάνουν τεστ. Είναι καλό για τους ίδιους και τους γύρω τους. Στα νησιά οι μάσκες δεν υπάρχουν. Είναι πιο ελεύθερος ο κόσμος και έχει χαλαρώσει. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή», σημείωσε.

«Όσοι γυρίζουν από διακοπές και δεν έχουν εμβολιαστεί, να το κάνουν, για να πάμε σε ένα διαφορετικό φθινόπωρο. Οι ΜΕΘ αρχίζουν και πιέζονται, αυξάνεται ο αριθμός των εισαγωγών, και έχουμε και διψήφιο αριθμό θανάτων. Αυτό δεν είναι καλό σημάδι, τα πράγματα είναι δύσκολα», πρόσθεσε

Σχετικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος τόνισε ότι «είμαστε γύρω στο 55-57%».

Εστιάζοντας σε όσους νοσηλεύονται στα νοσοκομεία η Ματίνα Παγώνη είπε πως το 97% από αυτούς δεν έχει εμβολιαστεί.

«Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι αυτοί που προβληματίζονται και φοβούνται να πάνε στο ραντεβού που έχουν κλείσει. Αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πειστούν ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα. Εμβολιαζόμαστε για να είμαστε έτοιμοι», ξεκαθάρισε.

 «Οι άνθρωποι που θα νοσήσουν, δεν ξέρουν αν θα περάσουν τη νόσο με απλά συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι μεγάλες ηλικίες, είναι αυτοί που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ στα νοσοκομεία», προειδοποίησε.

Τέλος, απαντώντας για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown ή επαναφοράς απαγορεύσεων, η M. Παγώνη είπε ότι είναι μια εξέλιξη που πρέπει να αποφύγουμε.

«Δεν πρέπει να πάμε σε lockdown. Το ποσοστό αυτών που έχουν εμβολιαστεί βοηθάει. Αν τα κρούσματα φτάσουν στα επίπεδα που είχε προβλεφθεί, τότε η κυβέρνηση θα μπορούσε να πάρει κάποια τοπικά μέτρα. Πρέπει να τρέξουμε τους εμβολιασμούς για να πετύχουμε. Ο εμβολιασμός όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν ξεκίνησε τώρα, ενώ έπρεπε να αρχίσει πιο νωρίς. Αυτοί οι άνθρωποι είναι ένα 10% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι αρνητές είναι γύρω στο 7% όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Οι περισσότεροι είναι αυτοί που έχουν αμφιβολίες. Αυτοί είναι που πρέπει να πειστούν», εξήγησε.

Διαβάστε επίσης:

Αυξημένη η κίνηση στα λιμάνια για την έξοδο του Δεκαπενταύγουστου

Φωτιές: Σε ύφεση τα πύρινα μέτωπα σε Γορτυνία και Ανατολική Μάνη (Video)

Καιρός σήμερα: Νέα πτώση της θερμοκρασίας – Που θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες (Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα