Παιδάκια με μεγαλύτερα αδέλφια κινδυνεύουν περισσότερο από σοβαρή γρίπη

ΥΓΕΙΑ

Τα παιδιά έως δύο ετών που έχουν μεγαλύτερο αδελφό ή αδελφή, είναι πιθανότερο να χρειασθεί να εισαχθούν σε νοσοκομείο, λόγω σοβαρής γρίπης, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή για τα μικρά παιδιά, επειδή είναι πιθανό να τους προκαλέσει λοιμώξεις στους πνεύμονες και αναπνευστικές δυσκολίες, καθώς επίσης υψηλό πυρετό και σπασμούς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη λέκτορα επιδημιολογίας δρα Πία Χάρντελιντ του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), που έκαναν

τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας "European Respiratory Journal", ανέφεραν ότι τα μωρά και τα μικρά παιδιά θα είναι καλύτερα προστατευμένα, αν οι γονείς τους εμβολιάσουν έγκαιρα τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιο εγκεκριμένο εμβόλιο για μωρά κάτω των έξι μηνών. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναζητήσουμε άλλους τρόπους για να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο λοίμωξης» δήλωσε η Χάρντελιντ.

«Τα παιδιά είναι πολύ αποτελεσματικοί φορείς εξάπλωσης των αναπνευστικών ιών, όπως της γρίπης. Η μελέτη μας δείχνει ότι τα μεγαλύτερα αδέλφια αποτελούν σοβαρό κίνδυνο λοίμωξης για τα μικρότερα αδέλφια» πρόσθεσε.

Οι Bρετανοί επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 400.000 μικρά παιδιά. Η μελέτη έδειξε ότι τα βρέφη έως έξι μηνών, που έχουν μεγαλύτερα αδέλφια, αντιμετωπίζουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο να εισαχθούν σε νοσοκομείο λόγω γρίπης, από ό,τι βρέφη χωρίς μεγαλύτερα αδέλφια. Σχεδόν οι μισές εισαγωγές στο νοσοκομείο βρεφών έως έξι μηνών, λόγω γρίπης, μπορούν να αποδοθούν στο ότι κόλλησαν τη γρίπη από τα μεγαλύτερα αδέλφια τους.

Ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα μωρά που γεννήθηκαν μεταξύ Ιουλίου - Δεκεμβρίου, τα οποία είναι πολύ μικρά, όταν ξεκινά η νέα περίοδος γρίπης. Σπάνιες χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιοπάθειες ή νόσοι των πνευμόνων, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εισαγωγής ενός βρέφους στο νοσοκομείο λόγω γρίπης.

γρίπηΕυρωπαϊκή Πνευμονολογική ΕταιρείαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα