Παιδί και οθόνες: Τα επικίνδυνα όρια για τον εγκέφαλο

ΥΓΕΙΑ

Τις επιπτώσεις της πολύωρης ενασχόλησης με ηλεκτρονικές συσκευές, tablets και video games στους παιδικούς εγκεφάλους, μελέτησαν Αμερικανοί επιστήμονες.

Σε εγκεφαλογραφήματα που πραγματοποιήθηκαν σε παιδιά που αφιερώνουν πολύ χρόνο σε τέτοιες συσκευές, οι επιστήμονες εντόπισαν «διαφορετικά μοτίβα».

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιστούτα Υγείας, τα παιδιά 9 και 10 ετών που περνούν περισσότερες από επτά ώρες

ημερησίως χρησιμοποιώντας τέτοιες συσκευές, εμφανίζουν σημάδια πρόωρης αραίωσης του εγκεφαλικού φλοιού, δηλαδή της εξωτερικής στιβάδας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για την επεξεργασία των πληροφοριών.

«Δεν γνωρίζουμε αν προκαλείται από τον χρόνο παρακολούθησης. Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν είναι κάτι κακό», είπε η Γκάγια Ντάουλινγκ, γιατρός που συμμετέχει στην έρευνα, αναλύοντας τα πρώτα συμπεράσματα.

«Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι αυτή είναι η εικόνα των εγκεφάλων παιδιών που περνούν πολλή ώρα μπροστά από τις οθόνες. Και δεν είναι ένα μόνο μοτίβο», είπε η Ντάουλινγκ.

Τα στοιχεία των Eθνικών Ινστιτούτων Υγείας που παρουσιάστηκαν από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS έδειξαν ακόμη ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερες από δύο ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες, είχαν χειρότερες επιδόσεις στις γλώσσες και σε νοητικές ασκήσεις.

Πάνω από 4.500 παιδιά υποβλήθηκαν σε εγκεφαλογράφημα προκειμένου να διερευνηθεί αν η πολύωρη παραμονή μπροστά από οθόνη προκαλεί εθισμό. Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι χρειάζονται και άλλες μελέτες για την κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.

Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας θα αρχίσουν να δίνονται στη δημοσιότητα στις αρχές του 2019.

Σήμερα η Ακαδημία συστήνει στους γονείς να «αποφεύγουν την χρήση ψηφιακών μέσων σε παιδιά μικρότερα των 18-24 μηνών».

Πηγή: onmed.gr

εγκέφαλοςvideo gamesΣυσκευέςΥγείαοθόνεςπαιδιάHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα