Παιδιά στη «Χώρα του Ποτέ»: Οι εξαφανίσεις το 2019, το προφίλ και οι ανευρέσεις

ΕΛΛAΔΑΈντυπη Έκδοση

 

Στην εφηβεία εντοπίζονται οι περισσότερες περιπτώσεις

«Κάθε παιδί αποφασίζει να φύγει για τους δικούς του λόγους. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων εξαφανίσεων παιδιών αφορά φυγή εφήβων, όχι μόνο σε επίπεδο εθνικό, αλλά και σε πανευρωπαϊκό». Κάθε χρόνο καταγράφονται αρκετές εξαφανίσεις παιδιών. Το 2019 έφυγε και άφησε πίσω του παιδιά που δεν εντοπίστηκαν ποτέ και οι ιστορίες τους φαίνεται να έχουν μπει στο «συρτάρι» χωρίς αρκετοί από εμάς να έχουμε ιδέα γι’ αυτές.

Σύμφωνα με στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο

του 2019, το «Χαμόγελο του Παιδιού» κατέγραψε 59 εξαφανίσεις παιδιών, εκ των οποίων τα 51 βρέθηκαν. Ωστόσο, αγνοείται η τύχη 8 παιδιών στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 δέχτηκε 4.495 τηλεφωνικές κλήσεις. Επιπλέον δέχτηκε 59 αιτήματα για υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών. Από το σύνολο βρέθηκαν τα 51 (83,5%) παιδιά.

Η δύσκολη ηλικία

Η Σία Κακαρούμπα, συντονίστρια των γραμμών βοήθειας για το «Χαμογέλο του Παιδιού», μίλησε στο «Ποντίκι» για το φαινόμενο των εξαφανίσεων των παιδιών, τους παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια εξαφάνιση, αλλά και για τον εντοπισμό τους. Τόνισε ότι οι περισσότερες περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών έχουν αίσιο τέλος, καθώς τα περισσότερα παιδιά έχουν βρεθεί.

Όπως επισήμανε η ίδια, τα στοιχεία που συλλέγονται κάθε χρόνο δείχνουν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων εξαφανίσεων παιδιών αφορά εξαφανίσεις παιδιών που βρίσκονται στην εφηβεία.

Οι περιπτώσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Ένα παιδί μπορεί να πάρει την απόφαση να φύγει από το σπίτι του και να εγκαταλείψει την επικοινωνία με τους δικούς του ανθρώπους λόγω των σχέσεων στην οικογένεια, είτε λόγω κακοποίησης που μπορεί να δέχεται, είτε επειδή αντιμετωπίζει προβλήματα στη διαχείριση των σχέσεων, όπως στη φιλία ή στις σχέσεις του με το άλλο φύλο. Οι λόγοι είναι πολλοί.

«Η εφηβεία είναι μια ιδιαίτερη ηλικία, οι συγκρούσεις με τους γονείς και η επιδίωξη της ανεξαρτησίας, ένας καβγάς από μια προσπάθεια οριοθέτησης του παιδιού από τους γονείς μπορεί να το οδηγήσουν στο να πάρει αυτή την απόφαση» υπογράμμισε η Σία Κακαρούμπα. Για τη χειρότερη κατηγορία των περιπτώσεων, στις οποίες τα παιδιά που εξαφανίστηκαν εντοπίστηκαν νεκρά, υποστήριξε ότι είναι το μικρότερο ποσοστό.

«Τα παιδιά που δεν έχουν βρεθεί είναι συνήθως ασυνόδευτοι πρόσφυγες ή μετανάστες, που μπορεί να έχουν φύγει και να είναι εκτός Ελλάδας, μπορεί και όχι» ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σε κάθε περίπτωση κινητοποιούμαστε με τον ίδιο τρόπο».

Στη συνέχεια μίλησε και για τους τρόπους με τους οποίους εντοπίστηκαν παιδιά που είχαν εξαφανιστεί, υποστηρίζοντας ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και τα διαθέσιμα στοιχεία που υπάρχουν για κάθε περίπτωση. Όταν πρόκειται για ανησυχητικές εξαφανίσεις, δηλαδή όταν η ζωή του παιδιού που εξαφανίζεται διατρέχει κίνδυνο, τότε ενεργοποιείται ο συναγερμός Amber Alert. Βέβαια, για να ενεργοποιηθεί ο συναγερμός πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένα κριτήρια, όπως το παιδί να είναι μικρό σε ηλικία είτε να πάσχει από κάποια ψυχική νόσο.

Σύμφωνα με την ίδια, αρκετοί πολίτες επικοινωνούν με το «Χαμόγελο του Παιδιού» και δίνουν πληροφορίες για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, είτε επικοινωνούν επειδή τα έχουν εντοπίσει, και με αυτούς τους τρόπους βοηθούν στον εντοπισμό τους. Επιπλέον, σε αρκετές περιπτώσεις έχουν βοηθήσει οι έρευνες διάσωσης. «Η μία πληροφορία φέρνει την άλλη και εντοπίζονται τα παιδιά» συμπλήρωσε

Αγνοούνται ακόμη

Τα παιδιά που εξαφανίζονται πηγαίνουν στη «Χώρα του Ποτέ», όπως περιγράφει το κλασικό παιδικό παραμύθι «Πίτερ Παν». Αλλά η πραγματική «Χώρα του Ποτέ» είναι για παιδιά που δεν βρέθηκαν ποτέ στην Ελλάδα το 2019:

● Στις 3.2.2019, και ώρα 2.30 μ.μ., εξαφανίστηκε από την περιοχή των Πατησίων στην Αθήνα η Αχμέντ Ναστέχα, 16 ετών, σομαλικής καταγωγής.

● Στις 10.4.2019, και ώρα 2.00 μ.μ., εξαφανίστηκε από την περιοχή των Αμπελοκήπων στην Αθήνα η Ανέλια Ν., 14 ετών.

● Στις 20.4.2019, και ώρα 6.00 μ.μ., εξαφανίστηκε από την περιοχή της Ομόνοιας στην Αθήνα ο Μουκτάρ Ταμπίς, 15 ετών, πακιστανικής καταγωγής.

● Στις 2.7.2019, κατά τις απογευματινές ώρες, εξαφανίστηκε από την περιοχή της Αθήνας η Μοχίσα Χορμάτ, 16 ετών, αφγανικής καταγωγής.

● Στις 5.8.2019, και ώρα 12.30 μ.μ., εξαφανίστηκε από τη Σίνδο Θεσσαλονίκης ο Hashemi Shokrollah, 17 ετών, αφγανικής καταγωγής.

● Στις 18.8.2019, βραδινές ώρες, εξαφανίστηκαν από την περιοχή του Πειραιά τα αδέρφια Χαϊντάρ και Σαφντάρ Αχμάντι, 15 και 13 ετών αντίστοιχα.

● Στις 29.8.2019, εξαφανίστηκε από την περιοχή της Θεσσαλονίκης ο Αλά Ελσαζλί, 14 ετών.

● Στις 9.12.2019, και ώρα 9.00 π.μ., εξαφανίστηκε από την πόλη της Θεσσαλονίκης ο Bahrouz Khoshnaw, 12 ετών.

● Στις 23.12.2019, και ώρα 3.00 μ.μ., εξαφανίστηκε από την περιοχή της Νέας Μάκρης, στην Αθήνα, ο Νιαζί Σαμίρ, 13 ετών, αφγανικής καταγωγής.

● Στις 23.12.2019, στις 4.00 μ.μ., εξαφανίστηκε από το Παγκράτι Αττικής η Valentine Ablavykaka, 7 ετών, με καταγωγή από το Κονγκό.

 

Χαμόγελο του ΠαιδιούεξαφανίσειςπαιδιάπροφίλέφηβοιIssue: 2108Issue date: 16-1-2020Has video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα