Τάκης Οικονομόπουλος: Πέταξε το «πουλί», έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού – Η πορεία προς τη δόξα, το Γουέμπλεϊ και ο Δομάζος

Μετά τον Μίμη Δομάζο, το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο Παναθηναϊκός θρηνούν μια ακόμα μεγάλη απώλεια, καθώς τη Δευτέρα έφυγε από τη ζωή ο παλαίμαχος τερματοφύλακας, Τάκης Οικονομόπουλος, σε ηλικία 82 ετών.

Ο Τάκης Οικονομόπουλος είχε διακομιστεί στη ΜΕΘ του Ερυθρού Σταυρού στις αρχές του μήνα. Εμφανίστηκε δημόσια για τελευταία φορά στις 27 Ιανουαρίου,

κατά το λαϊκό προσκύνημα της σορού του συμπαίκτη του στο “τριφύλλι” Μίμη Δομάζου στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ο Τάκης Οικονομόπουλος, γνωστός ως «Το Πουλί», λόγω των εντυπωσιακών του εκτινάξεων, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του με την παρουσία του στον Παναθηναϊκό. Ήταν ο τερματοφύλακας της χρυσής ομάδας του Παναθηναϊκού που έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ στις 2 Ιουνίου 1971 με αντίπαλο τον θρυλικό Άγιαξ.

Η Διεθνής Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) τον επέλεξε στην καλύτερη 11άδα όλων των εποχών του ελληνικού ποδοσφαίρου το 2021.

Από το 1963 αγωνιζόταν στον Παναθηναϊκό, όπου επί 13 συνεχή έτη υπήρξε ο βασικός του τερματοφύλακας. Το 1965 έκανε ένα μεγάλο ρεκόρ, διατηρώντας την εστία του ανέπαφη για 1.088 αγωνιστικά λεπτά, από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι και τις 27 Μαΐου.

Με την Εθνική αγωνίστηκε συνολικά 25 φορές, από το 1965 έως το 1974.

Η πορεία προς τη δόξα

Γεννημένος το 1943, ο Οικονομόπουλος ξεκίνησε το ποδόσφαιρο από τις αλάνες και το 1959 εντάχθηκε στην Αθλητική Ένωση Καλλιθέας. Εκεί παρέμεινε μερικούς μόλις μήνες, όταν στην ηλικία των 16 ετών πήρε μεταγραφή στον Απόλλων Αθηνών, όπου τον απέκτησε με το ποσό των 5.000 δραχμών, μετά από προτροπή του Αριστείδη Καμάρα.

Το 1962 πήγε στην Προοδευτική ως έμψυχο αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του Γιάννη Βαραμέντη στον Απόλλωνα Αθηνών και το 1963 στον Παναθηναϊκό, όπου επί 13 συνεχή έτη υπήρξε ο βασικός του τερματοφύλακας. Το 1965 έκανε ένα μεγάλο ρεκόρ, διατηρώντας την εστία του ανέπαφη για 1.088 αγωνιστικά λεπτά, από τις 17 Ιανουαρίου μέχρι και τις 27 Μαΐου.

Το 1976 μετακόμισε στην Πάτρα για την Παναχαϊκή, με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε έναν χρόνο, σημειώνοντας 25 συμμετοχές.

Το 1977 επέστρεψε στον Απόλλωνα Αθηνών, με τη φανέλα του οποίου έκλεισε την καριέρα του το 1979.

Η ιστορία με τον Μίμη Δομάζο

Ο Τάκης Οικονομόπουλος, σε μια από τις συνεντεύξεις του, είχε μοιραστεί μια ξεχωριστή στιγμή με τον αξέχαστο Μίμη Δομάζο, ο οποίος έφυγε απρόσμενα από τη ζωή.

«Ο Μίμης ήταν ένας ποδοσφαιριστής που μπορούσε να κάνει τα πάντα. Θυμάμαι μια φορά που είχαμε πάει να παίξουμε μπάσκετ, και με ένα τακουνάκι έστειλε την μπάλα κατευθείαν στο καλάθι!

Τότε γύρισε στον Πούσκας και του είπε: “Το έβαλα με τακουνάκι, πάμε στοίχημα ότι δεν μπορείς να το κάνεις κι εσύ;” Ο Πούσκας, χωρίς δεύτερη σκέψη, πήγε στη μέση του γηπέδου και έβαλε καλάθι. Ο Δομάζος γέλασε και του είπε: “Στοίχημα ότι δεν το ξανακάνεις”, κι όμως, ο Πούσκας το έκανε ξανά!»

Γουέμπλεϊ

Η πιο ιστορική στιγμή της καριέρας του ήρθε το 1971, όταν υπήρξε βασικός συντελεστής στην πορεία του Παναθηναϊκού μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ απέναντι στον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ. Παρότι οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να σηκώσουν το τρόπαιο, η παρουσία του Παναθηναϊκού στον τελικό αποτελεί μέχρι σήμερα τη μεγαλύτερη επιτυχία ελληνικού συλλόγου σε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Ο Οικονομόπουλος κατέκτησε:

5 Πρωταθλήματα Ελλάδος: 1964, 1965, 1969, 1970, 19722 Κύπελλα Ελλάδος: 1967, 1969Φιναλίστ Κυπέλλου Πρωταθλητριών: 1971Φιναλίστ Διηπειρωτικού Κυπέλλου: 1971

Υπήρξε επίσης βασικό στέλεχος της Εθνικής Ελλάδας, με την οποία αγωνίστηκε σε 25 αναμετρήσεις από το 1965 έως το 1974, συμμετέχοντας στην προσπάθεια της χώρας να εδραιωθεί στο διεθνές ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Το ντεμπούτο του με την Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 1965 στην εντός έδρας αναμέτρηση εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1966.

Η ζωή μετά το ποδόσφαιρο

Με την αποχώρησή του από την ενεργό δράση ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων στον Παναθηναϊκό από το 1979 μέχρι το 2006. Το 2002 ανέλαβε προσωρινά για λίγους αγώνες προπονητής του Παναθηναϊκού, αντικαθιστώντας τον Σέρχιο Μαρκαριάν. Το 2017, ανέλαβε πρόεδρος του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ως επικεφαλής της διοίκησης που όρισε το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Ο Τάκης Οικονομόπουλος έφυγε από τη ζωή στις (…) αφήνοντας πίσω του μια σπουδαία ποδοσφαιρική κληρονομιά. Η συμβολή του στον Παναθηναϊκό και το ελληνικό ποδόσφαιρο θα μείνει αξέχαστη, με το όνομά του να συγκαταλέγεται στους κορυφαίους τερματοφύλακες όλων των εποχών.

Το αντίο του Παναθηναϊκού

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός σε επίσημη ανακοίνωσή της αποχαιρέτισε με οδύνη τον Τάκη Οικονομόπουλο, ο οποίος «έφυγε» το βράδυ της Δευτέρας (10/2) απ’ τη ζωή σε ηλικία 81 ετών, «βυθίζοντας» στο πένθος την οικογένεια του «τριφυλλιού», μόλις 17 ημέρες μετά την απώλεια του επίσης σπουδαίου Μίμη Δομάζου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της «πράσινης» ΠΑΕ:

«Η οικογένεια του Παναθηναϊκού αποχαιρετά σήμερα με οδύνη τον Τάκη Οικονομόπουλο, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών.

Ο Τάκης Οικονομόπουλος αφιέρωσε σχεδόν όλη τη ζωή του στον Παναθηναϊκό, αγάπησε τον σύλλογο όσο λίγοι και έγραψε «χρυσές» σελίδες στην ιστορία του Τριφυλλιού. Με την πράσινη φανέλα αγωνίστηκε επί 13 συναπτά έτη, από το 1963 έως το 1976, σημαδεύοντας κορυφαία χρόνια του συλλόγου μας. Ήταν βασικός τερματοφύλακας του Τριφυλλιού στη μεγαλειώδη πορεία έως τον τελικό του Wembley το 1971, ενώ με τον Παναθηναϊκό πανηγύρισε 5 Πρωταθλήματα, 2 Κύπελλα και 1 Σούπερ Καπ. Ανήκει στο Top 10 όλων των εποχών σε συμμετοχές, παίζοντας σε 303 αγώνες σε επίπεδο Α’ Εθνικής.

Στον αγαπημένο του Παναθηναϊκού επέστρεψε όταν «κρέμασε» τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του, το 1979, οπότε και ανέλαβε προπονητής τερματοφυλάκων. Στη θέση αυτή διατηρήθηκε επί 27 χρόνια, έως το 2006! Υπό την καθοδήγησή του αναδείχθηκαν κορυφαίοι Έλληνες τερματοφύλακες καθώς υπήρξε ένας μεγάλος δάσκαλος.

Ο Τάκης Οικονομόπουλος δεν ήταν απλά ένας τερματοφύλακας, ήταν ο κορυφαίος Έλληνας τερματοφύλακας, σύμφωνα με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) που τον επέλεξε στην κορυφαία 11άδα Ελλήνων ποδοσφαιριστών όλων των εποχών. Του αποδόθηκε σε αρκετά νεαρή ηλικία το προσωνύμιο «Πουλί», χάρη στα αντανακλαστικά και τις εκτινάξεις του, με τον ίδιο να αποκαλύπτει ότι… νονός του ήταν ο αείμνηστος Μίμης Δομάζος.

Το 1965 ο Τάκης Οικονομόπουλος πέτυχε ένα ακατάρριπτο έως σήμερα ρεκόρ καθώς από τα μέσα Ιανουαρίου έως τα μέσα Μαΐου, για 1.088 αγωνιστικά λεπτά, κράτησε ανέπαφη την εστία του, την εστία του Παναθηναϊκού!

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους οικείους του».

Διαβάστε επίσης:

Super League: Η ΑΕΚ εκμεταλλεύτηκε τα «δώρα» του πρωτοπόρου Ολυμπιακού και του ΠΑΟ και πέρασε στην 2η θέση και στο -2 από την κορυφή

ΑΕΚ – Πανσερραϊκός 5-0: Περίπατος στην Opap Arena και στο -2 από τον Ολυμπιακό

Εκτός All Star Game ο Αντετοκούνμπο λόγω τραυματισμού

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παναθηναϊκός, Έφυγε, Τάκης Οικονομόπουλος,panathinaikos, efyge, takis oikonomopoulos