Πάνω από 800.000 τα θύμα τεράστιας κινέζικης διαδικτυακής απάτης – Ψεύτικα e-shops και πασίγνωστες μάρκες

Θύματα μιας από τις μεγαλύτερες διαδικτυακές απάτες, με έδρα την Κίνα, έπεσαν περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Αποτέλεσμα, να έχουν δώσει πληροφορίες πιστωτικών καρτών και άλλων προσωπικών δεδομένων σε ένα τεράστιο δίκτυο εικονικών διαδικτυακών καταστημάτων, σύμφωνα με τον Guardian.

Τον τρόπο λειτουργίας της απάτης έφερε στο φως διεθνής έρευνα από τον Guardian,

τη γερμανική «Die Zeit» και τη γαλλική «Le Monde», με το βρετανικό Chartered Trading Standards Institute να τη θεωρεί ως «από τις μεγαλύτερες του είδους της», καθώς φαίνεται πως έχουν στηθεί έως και 76.000 ψεύτικες ιστοσελίδες.

Η απάτη, που συνεχίζεται ακόμη, είναι οργανωμένη και τεχνολογικά «έξυπνη», όπως προκύπτει από τα δεδομένα που εξέτασαν ειδικοί τεχνικοί και δημοσιογράφοι.

Ειδικότερα, οι απατεώνες δημιούργησαν δεκάδες χιλιάδες ψεύτικα διαδικτυακά καταστήματα που προσφέρουν προϊόντα με εκπτώσεις από μάρκες όπως οι Dior, Nike, Lacoste, Hugo Boss, Versace και Prada, καθώς και πολλές άλλες.

Οι ιστοσελίδες μάλιστα εμφανίζονται σε πολλές γλώσσες, από τα αγγλικά έως τα γερμανικά, τα γαλλικά, τα ισπανικά, τα σουηδικά και τα ιταλικά, με στόχο να «καταφέρουν» τους χρήστες να πληρώσουν και να δώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Στην πραγματικότητα, οι ιστοσελίδες δεν έχουν καμία σχέση με τις μάρκες που αναφέρουν και οι περισσότεροι καταναλωτές που ανέφεραν την εμπειρία τους είπαν ότι ποτέ δεν παρέλαβαν παραγγελία.

Τα πρώτα ψεύτικα e-shops φαίνεται να δημιουργήθηκαν το 2015, ενώ μόνο τα τελευταία τρία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο «παραγγελίες».

Οι εγκέφαλοι της απάτης φαίνεται ότι επιχείρησαν να πάρουν έως και 50 εκατομμύρια ευρώ, και, αν και πολλά από τα ψεύτικα e-shop έχουν κλείσει, πάνω από 22.500 συνεχίζουν τη λειτουργία τους.

Μέχρι στιγμής, εκτιμάται ότι 800.000 άνθρωποι, κυρίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, έχουν κοινοποιήσει το e-mail τους, ενώ 476.000 εξ αυτών έχουν δώσει στοιχεία της χρεωστικής ή πιστωτικής τους κάρτας, συμπεριλαμβανομένου του τριψήφιου κωδικού ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης

Τραμπ: Επ’ αόριστον αναβολή της δίκης του για τα απόρρητα έγγραφα που είχε στην κατοχή του

Ουκρανία: Ποιο ήταν το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι

Μέση Ανατολή: Σφοδροί βομβαρδισμοί στη Γάζα, θρίλερ με τις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία

Keywords
Τυχαία Θέματα