Παπαδημούλης: Η νησιωτική πολιτική βασικός πυλώνας της αναπτυξιακής στρατηγικής μας

Πολιτική

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, στο 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών Νήσων, που ξεκίνησε χθες 11 Μαΐου, και θα διαρκέσει για δύο ακόμη ημέρες,στην Τήλο, και διοργανώνεται από το Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών. Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των ελληνικών μικρών νησιών τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό

επίπεδο.

Ο Δημ. Παπαδημούλης επεσήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει τη νησιωτική πολιτική ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής της», κάνοντας λόγο για μια «εθνική στρατηγική για την περιφερειακή συνοχή».

«Κεντρικό ζήτημα στην όλη προσπάθεια αποτελούν οι πολιτικές συνοχής, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και η ενεργητική πολιτική μας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου προωθούμε μια αναπτυξιακή, κοινωνική και φιλο-περιβαλλοντική ατζέντα», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με την ιδιότητά του ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και ως μέλος της επιτροπής περιφερειακής πολιτικής.

«Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, και πρέπει οι τοπικές αρχές να βρίσκονται σε πνεύμα συνεργασίας με την κυβέρνηση, και να συμβάλλουν με προτάσεις», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί η πλήρης ομιλία του Δημήτρη Παπαδημούλη:

«H πατρίδα μας, ως κατεξοχήν νησιωτική χώρα, οφείλει να εμβαθύνει διαρκώς στις προκλήσεις και τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη νησιωτικότητα, τη διασύνδεση με την ηπειρωτική χώρα, την περιφερειακή ανάπτυξη και τον τουρισμό, τις μεταφορές, την αλιεία και το περιβάλλον.

Όλα τα παραπάνω εντάσσονται σε μια εθνική στρατηγική για την περιφερειακή συνοχή και αφορούν στην υγιή επιχειρηματικότητα, στην ευρυζωνική σύνδεση των μόνιμων κατοίκων στα νησιά, στο κόστος της μεταφοράς προϊόντων και αγαθών, στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη και στον ελλιμενισμό, στη φορολογία, στην εκπαίδευση και στο σύστημα υγείας.

Με λίγα λόγια, η νησιωτική πολιτική πρέπει να είναι πάντοτε στον πυρήνα της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο οφείλουμε να διεκδικούμε ορθότερη κατανομή των διαθέσιμων χρηματοδοτικών πόρων, αλλά και περισσότερους πόρους για την περιφερειακή ανάπτυξη και την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου των νησιών.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει τη νησιωτική πολιτική ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της αναπτυξιακής στρατηγικής της, αναγνωρίζοντας και τα βήματα που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ζητήματα που έχουν να κάνουν με το μόνιμο πληθυσμό, την κοινωνικοοικονομική λειτουργία του κάθε νησιού, και ιδιαίτερα των μικρότερων νησιών, την σταδιακή ανάπτυξη κινήτρων που θα καταπολεμούν τα δυσμενή δημογραφικά χαρακτηριστικά, και πολιτικών που θα ενδυναμώνουν την περιφερειακότητα.

Ως Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αλλά και ως μέλος της επιτροπής περιφερειακής πολιτικής, παρακολουθώ στενά τα ιδιαίτερα ζητήματα που προκύπτουν και τις πολιτικές που επεξεργάζονται τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.

Γνωρίζω ότι υπάρχουν σημαντικές αναπτυξιακές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την ηπειρωτική χώρα, μεταξύ μεγάλων και μικρών νησιών που ανήκουν σε ένα διοικητικό νησιωτικό σύμπλεγμα, αλλά και εντός των νησιών, στις εσωτερικές τους ζώνες, λόγω και της προβληματικής προσπελασιμότητάς τους, αλλά και του γεγονότος ότι η νησιωτική πολιτική της ΕΕ χρίζει σημαντικών βελτιώσεων.

Κεντρικό ζήτημα στην όλη προσπάθεια αποτελούν οι πολιτικές συνοχής, για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, αλλά και η ενεργητική πολιτική μας στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου προωθούμε μια αναπτυξιακή, κοινωνική και φιλο-περιβαλλοντική ατζέντα.

Υπάρχουν αρκετά ζητήματα και τομείς στα οποία πρέπει να εντατικοποιηθεί η προσπάθεια, και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητήματα που έχουν να κάνουν επίσης με τον ενεργειακό σχεδιασμό, τη ναυσιπλοΐα, την ποιοτική αναβάθμιση και διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα σημαντικός, και πρέπει οι τοπικές αρχές να βρίσκονται σε πνεύμα συνεργασίας με την κυβέρνηση, και να συμβάλλουν με προτάσεις. Έχουμε περάσει πολύ δύσκολα χρόνια, η κοινωνία μας έχει υποφέρει, και πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για να ενισχύσουμε τις πολιτικές κοινωνικής συνοχής και βιώσιμης ανάπτυξης.

Είμαι βέβαιος ότι στο συνέδριό σας θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις και προτάσεις, και πως θα βγουν χρήσιμα συμπεράσματα. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα συνεχίζω να στηρίζω τις προσπάθειές σας, και θα χαρώ να λάβω γνώση των όσων θα συζητηθούν αυτό το τριήμερο στην Τήλο.

Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια».

ΠαπαδημούληςΝησιωτική πολιτικήΕΕνησιά10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μικρών ΝησιώνHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα