Παππάς: Ανάπτυξη και αξιοποίηση των δικτύων πέμπτης γενιάς κινητής επικοινωνίας πάνω στους αυτοκινητοδρόμους

Πολιτική

"Να κάνουμε την περιοχή μας, περιοχή συνεργασίας και συνανάπτυξης" είπε σε συναδέλφους του, υπουργούς και υφυπουργούς από τα Βαλκάνια, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς, στη διάρκεια γεύματος εργασίας, μαζί τους, το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη.

"Μπαίνουμε σε μια εποχή, που μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για καλύτερες προσδοκίες για τις οικονομίες μας και τις κοινωνίες μας" πρόσθεσε ο κ. Παππάς.

Στη

συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, από ελληνικής πλευράς και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, καθώς και αξιωματούχοι των ΗΠΑ.

Ο κ. Παππάς, σε δηλώσεις του, μετά τη σύσκεψη, υπογράμμισε ότι "υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες συνανάπτυξης και ευημερίας, σε όλη την περιοχή, οι οποίες περνούν μέσα και από τη γρήγορη ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών" και πρόσθεσε ότι "η συνεργασία μπορεί και πρέπει να πυκνώσει".

"Είχαμε μια πάρα πολύ χρήσιμη συνάντηση - συζήτηση με συναδέλφους υπουργούς από τα Βαλκάνια, μια πολύ παραγωγική κουβέντα, η οποία ανέδειξε το γεγονός ότι υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες δυνατότητες συνανάπτυξης και ευημερίας, σε όλη την περιοχή, οι οποίες περνούν μέσα από τη γρήγορη ανάπτυξη κρίσιμων υποδομών" τόνισε στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Παππάς και πρόσθεσε: "Η συνεργασία μπορεί και πρέπει να πυκνώσει και η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης είναι νομίζω, η καλύτερη ευκαιρία και δυνατότητα για να οικοδομηθούν και να εμβαθύνουν οι σχέσεις μας με τους βόρειους γείτονές μας. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτε να ζηλέψει και τίποτε να φοβηθεί. Μπορεί και πρέπει στα Βαλκάνια να παίξει το ρόλο της πρωτοπόρας, θα σας έλεγα, δύναμης, η οποία θα διασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για τις χώρες και τους λαούς της περιοχής".

Στη συνάντηση πήραν μέρος οι παρακάτω υπουργοί και υφυπουργοί: Temenuzhka Petkova (Βουλγαρία), Stefan Nikcevic (Σερβία), Elton Haxhi (Αλβανία), Damian Mancevski (FYROM), Valdrin Liuka (Κόσσοβο). Επίσης, συμμετείχαν, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt, ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου επιστημών και τεχνολογίας του Λευκού Οίκου και αναπληρωτής Διευθυντής Τεχνολογίας των ΗΠΑ, Michael Kratsios και ο αναπληρωτής υφυπουργός του State Department, του γραφείου για τις ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις, Matthew Palmer.

Όπως ανέφερε ο κ. Παππάς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν θέματα των "υποδομών, της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της συνδεσιμότητας μεγάλων ταχυτήτων στο διαδίκτυο", κ.α. θέματα, που όπως είπε, "θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών". Έφερε, μάλιστα, ως ένα παράδειγμα, την ανάπτυξη και αξιοποίηση των "δικτύων πέμπτης γενιάς κινητής επικοινωνίας πάνω στους αυτοκινητοδρόμους" ως ένα εργαλείο στην προοπτική της βελτίωσης των μεταφορών και των υπηρεσιών αυτοκίνησης.

Σπίρτζης: Έργα που θα συμβάλλουν στη βελτίωση των μεταφορών και άρση των εμποδίων

Από την πλευρά του, ο κ. Σπίρτζης, υπογράμμισε ότι "είναι πλέον κοινός τόπος και διαπιστωμένη αναγκαιότητα» η βελτίωση των συνδέσεων και των υποδομών που σχετίζονται με αυτές, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας" και πρόσθεσε ότι πρέπει όλες οι πλευρές να εργαστούν μαζί προς αυτή την κατεύθυνση.

"Ήταν μια συνεργασία για την προώθηση των υποδομών της ευρύτερης περιοχής στις συνδυασμένες μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, στα δίκτυα που μπορούμε να αναπτύξουμε στην κατεύθυνση της σταθεροποίησης της περιοχής, της καθημερινής συνεργασίας της οικονομικής ανάπτυξης" δήλωσε ο κ. Σπίρτζης και πρόσθεσε: "Πιστεύω, ότι πλέον είναι κοινός τόπος και διαπιστωμένη αναγκαιότητα, οι οδικές, σιδηροδρομικές, οι τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις και πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια όλοι για να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία συμφωνούμε".

Ο υπουργός Υποδομών, τόνισε, ότι πρόκειται για έργα που έχουν ήδη συζητηθεί και ανακοινωθεί και θα συμβάλλουν στη βελτίωση των μεταφορών και "άρση των καθυστερήσεων και των εμποδίων που υπάρχουν", μεταξύ αυτών, ο "μεταφορικός δακτύλιος" που συνδέει την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, η σύνδεση των λιμανιών της χώρας μας με τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, η σιδηροδρομική σύνδεση με ηλεκτροκίνηση με τα Σκόπια και τη Σερβία, οι κάθετες οδικές συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, η στενή συνεργασία για τη λειτουργία και ανάπτυξη αυτών των δικτύων με αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, της πληροφορικής και των επικοινωνιών, κ.α.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠαππάςΣπίρτζηςέργαυποδομέςεπικοινωνίατεχνολογίαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα