Παππάς: «Ο Μητσοτάκης ενορχηστρωτής της προσπάθειας συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών» – Η «δυστοπία» μπορεί να ανατραπεί από τις προοδευτικές δυνάμεις

«Δυστοπία» αποκάλεσε την διακυβέρνηση Μητσοτάκη ο Νίκος Παππάς κατά την συνέντευξη Τύπου στην ΔΕΘ, εξαπολύοντας επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Σε ερώτημα δε για τα Τέμπη ενώ υπέδειξε τον πρωθυπουργό ως ενορχηστρωτή της προσπάθειας συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών.

Στην εισηγητική του τοποθέτηση σημείωσε πως τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Μητσοτάκη «δεν είναι η αναπόφευκτη μοίρα και η αναπόφευκτη πορεία για τον ελληνικό λαό» και πως «δεν είναι η δεδομένη εικόνα της Ελλάδας

που γερνά, μειώνεται και δεν μπορεί να καλύψει τις βασικές της ανάγκες. Είναι η δυστοπία που θα ανατρέψουν οι προοδευτικές δυνάμεις με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στην αιχμή του δόρατος και στην πρωτοπορία» είπε.

Αναλυτικά αποσπάσματα από τις τοποθετήσεις του σε σχέση με την κυβέρνηση:

«Ενορχηστρωτής του εγκλήματος των Τεμπών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης»

«Ενορχηστρωτής του εγκλήματος των Τεμπών είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» απάντησε ο κ. Παππάς σε σχετική ερώτηση για τα Τέμπη και το μπάζωμα του χώρου.

«Με το έγκλημα των Τεμπών έχω βιωματική σχέση, ήμουν τομεάρχης Υποδομών όταν συνέβη και βρέθηκα πριν ξημερώσει στον τόπο του εγκλήματος. Δεν περίμενα να συζητάμε για το αιφνίδιο μπάζωμα του χώρου».

«Καλώς οι βουλευτές μας ζήτησαν να γίνει έρευνα για το μπάζωμα. Είναι σοκαριστικό ότι πληρώθηκε με λεφτά του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ελληνική κοινωνία ανατριχιάζει όχι μόνο με το έγκλημα αλλά και με τη προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος, ενορχηστρωτής του οποίου είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Είναι προφανές ότι κάποιος κάτι θέλει να κρύψει. Η πολιτική διάσταση του εγκλήματος είναι η εγκατάλειψη του σιδηροδρόμου. Ο σιδηρόδρομος είχε εγκαταλειφθεί. Το έγκλημα και οι ευθύνες δεν εξαντλούνται μόνο στον σταθμάρχη», ξεκαθάρισε.

«Να αφήσουν την αλήθεια να λάμψει», διεμήνυσε.

Για την καταπολέμηση της ακρίβειας

Σε ερώτηση για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την καταπολέμηση τη ακρίβειας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Έχουμε καταθέσει εδώ και μήνες πλήρη πρόταση για την καταπολέμηση της ακριβείας που καταγράφει ένα πλέγμα μέτρων: Τη φορολόγηση των υπερκερδών με ταυτόχρονη μείωση των έμμεσων φόρων και βεβαίως τη διατίμηση στα κέρδη για τους μεγάλους ομίλους της ενέργειας και τα διυλιστήρια, τον έλεγχο των τιμών σε όλη την αλυσίδα και στην εισαγωγή και στο χονδρεμπόριο».

«Έχω εκπλαγεί από τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η συζήτηση από αυτήν τη στιγμή και μετά. Η ΝΔ αντέδρασε σαν να είμαστε η μόνη χώρα στην οποία προτείνεται ή εφαρμόζεται το μέτρο της μείωσης των έμμεσων φόρων», σχολίασε, μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες»

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε και στη φοροδιαφυγή, τονίζοντας πως «υπάρχει και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μέτρα πάταξης και αντιμετώπισης».

Αναφορικά με τη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

«Όταν επιχειρείς μπορεί να έχεις και μηδενικά κέρδη και ζημίες. Η πορεία των οικονομικών επιτρέπει στην κυβέρνηση παρεμβάσεις. Η κυβέρνηση πρέπει να καταργήσει το χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες», πρόσθεσε.

Για τις μειώσεις φόρων που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, ο Νίκος Παππάς ανέφερε πως «υπάρχει χώρος και και άλλες ελαφρύνσεις αλλά δεν υπάρχουν στην ατζέντα του κ. Μητσοτάκη».

Αναφερόμενος στην αξιολόγηση της Moody’s, ο κ. Παππάς τόνισε ότι «από την αξιολόγηση της Moody’s η κυβέρνηση δεν πήρε την αναβάθμιση που θα ήθελε». Σημείωσε, ακόμη, ότι παρά τους ανοικτούς κρουνούς του χρήματος η κυβέρνηση δεν πέτυχε την ανάπτυξη που θα έπρεπε.

Για τους παραγωγικούς φορείς

Απαντώντας σε ερώτηση για τις ανησυχίες που εξέφρασαν κατά τη συνάντηση μαζί του οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, ο Νίκος Παππάς σημείωσε: «Οι παραγωγικοί φορείς μάς μετέφεραν την ανησυχία για το ενεργειακό κόστος και για τη συμπεριφορά του τραπεζικού συστήματος απέναντί τους. Είτε επρόκειτο για μισθωτούς του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα ή για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αισθάνονται ότι είναι εκτός νυμφώνος, εκτός του λογαριασμού της κυβέρνησης».

«Οι μικρές επιχειρήσεις αποκλείονται μεθοδευμένα από τον τραπεζικό δανεισμό. Το 5% των επιχειρήσεων έχουν πρόσβαση και το ίδιο ποσοστό έχει πρόσβαση στο ΕΣΠΑ και στο Ταμείο Ανάκαμψης».

Για το δημογραφικό και τα προβλήματα στέγης

Σε ερώτηση γιατί δεν έλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προβλήματα στέγης, δημογραφικού επί ημερών του, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει πρωτοβουλία στήριξης και αύξησης των οικογενειακών επιδομάτων, σχεδόν τριπλασιάζοντας τις σχετικές δαπάνες.

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ λειτουργούσε σε πλαίσια εξωτερικών καταναγκασμών και είχε μικρότερα περιθώρια να κινηθεί, όμως προστάτευσε την πρώτη κατοικία και με τον νόμο Κατσέλη και εν συνεχεία με τον νόμο Σταθάκη και τον λεγόμενο νόμο Φλαμπουράρη.

Επιστροφή της ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο

«Είναι πρωτοπόρα η ΔΕΗ επί κυβέρνησης Μητσοτάκη στην κούρσα της ανόδου των τιμών ενέργειας, εδώ πρέπει να υπάρξει ένα με μέτωπο απέναντι στην ακρίβεια», απάντησε σε άλλη ερώτηση.

Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάρα πολύ νωρίς χωρίς να προσπαθεί να ανακαλύψει την Αμερική να επαναφέρει τον τροχό διατυπώσει μια σειρά από προτάσεις που είχαν ήδη σπεύσει από το 2022 και με βάση την ανακοίνωση της Κομισιόν τότε να υιοθετήσουν άλλες χώρες.

«Και τα κέρδη πρέπει να φορολογηθούν και διατίμηση στο κέρδος πρέπει να μπει και να τολμήσουμε να επαναφέρουμε την ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο για να πιέζονται οι τιμές προς τα κάτω και να μην εκτοξεύονται απλώς οι αμοιβές των golden boys», επισήμανε.

Για τη Θεσσαλία

Ερωτώμενος για τη Θεσσαλία, ο Νίκος Παππάς υπογράμμισε πως έχει επισκεφτεί αρκετές φορές το Δαμάσι, «στο οποίο οι άνθρωποι είναι ακόμη σε κοντέινερ».

«Αλλού όπου θέλουν τρέχουν τα πράγματα, εδώ τι έχει πάει στραβά; Το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ είναι πρόδηλο και ο Στέφανος Κασσελάκης είχε επισκεφθεί τη Θεσσαλία».

«Η κυβέρνηση έχει κάνει μηδέν αντιπλημμυρικά έργα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτιμά τη σημασία των δημοσίων υποδομών. Αυτό αποδεικνύει ότι χρειάζεται μία προοδευτική κυβέρνηση», επισήμανε.

Για τον εκλογικό νόμο

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου με αύξηση του ορίου εισόδου στη Βουλή και της αλλαγής του ορίου της αυτοδυναμίας, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «μιλάει από μόνη της αυτή η σκέψη γιατί θέλει να κατεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας ο πρωθυπουργός, γιατί η ΝΔ έχει μπει σε μια πτωτική πορεία».

Για το όριο της εισόδου επισήμανε ότι «ο κ. Μητσοτάκης πληρώνει το τίμημα για το γεγονός ότι επιχείρησε να γεμίσει τα ιδεολογικά ντεπόζιτα της άκρας δεξιάς. Και έρχεται τώρα με τεχνητό τρόπο να αμυνθεί απέναντι στο ενδεχόμενο να πλαγιοκοπηθεί από τα δεξιά του».

Για το μεταναστευτικό

Ερωτώμενος για το μεταναστευτικό και το γεγονός ότι η Γερμανία ξεκινά να εφαρμόζει συνοριακούς ελέγχους σε όλα τα χερσαία σύνορα για να μειώσει τους αριθμούς των αιτούντων άσυλο, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «όταν υπεγράφη το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση, η ΝΔ πανηγύριζε, θεώρησε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη νίκη και η Γερμανία αυτήν τη στιγμή εφαρμόζει τα προβλεπόμενα, το νέο σύμφωνο μετανάστευσης που λέει ότι οι αιτούντες άσυλο θα πηγαίνουν στη χώρα πρώτης υποδοχής».

Μάλιστα, θύμισε ότι επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μία ευρωπαϊκή συμφωνία «η οποία οδήγησε στη μετεγκατάσταση δεκάδων χιλιάδων προσφύγων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες και αυτό είναι ένα μέτρο που πρέπει να έχει ο κόσμος στο μυαλό του όταν αξιολογεί τι δημόσια θέση παίρνουν τα κόμματα γύρω από αυτό το φλέγον ζήτημα».

«Εμείς θα εξαντλήσουμε και στην Ευρώπη κάθε πρωτοβουλία, θα εξηγήσουμε γιατί καταψηφίσαμε το συγκεκριμένο σύμφωνο, το οποίο έρχεται και εφαρμόζει τη λογική που λέει ο καθένας στην Ευρώπη να κοιτάει την αυλή του, που ειναι καταστροφική», επισήμανε.

Σακελλαροπούλου ή Αγγελλοπούλου;

Για το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και σε ερώτηση εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει την κ. Σακελλαρόπουλου ή την κ. Αγγελλοπούλου, ο Νίκος Παππάς απάντησε: «Θεωρώ ότι η πρόσφατη πολιτική πείρα και η ιστορία μας δείχνει ότι στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα είναι καλό να βρίσκονται άνθρωποι με εκτόπισμα και πολιτική εμπειρία».

«Η δική μας παράταξη έχει δείξει ότι μπορεί να κάνει υπερβάσεις. Γιατί να μην προταθεί ένα στέλεχος από τη Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο; Είναι σε θέση ο κ. Μητσοτάκης να κάνει την υπέρβαση;», πρόσθεσε.

Με αφορμή την απάντηση στο ερώτημα για τον Αλέξη Τσίπρα, ο Νίκος Παππάς ρωτήθηκε αν η αναφορά στον πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρωθυπουργός αποτελεί πρόταση για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Όχι δεν φωτογράφισα κανέναν», ανέφερε. «Εγώ νομίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει πάρα πολλά να προσφέρει ως στέλεχος της Αριστεράς, είναι ένας άνθρωπος που είναι ο ιστορικός ηγέτης του κόμματός μας, είναι ένας άνθρωπος που έχει διεθνείς διασυνδέσεις. Αυτό που είπα και επαναλαμβάνω είναι ότι δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είναι άβατο αυτό το αξίωμα για τα στελέχη προέρχονται από την Αριστερά ή τον προοδευτικό χώρο», πρόσθεσε.

«Κατάκτηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η Συμφωνία των Πρεσπών»

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Νίκος Παππάς είπε πως «ήταν κατάκτηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, γέννημα της κυβερνητικής αλλαγής του 2015».

«Με την δική μας διακυβέρνηση λύσαμε ένα μείζον ζήτημα και καταστήσαμε την χώρα πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η πολιτική μπήκε στον πάγο λόγω του δόγματος της ακινησίας και του δεδομένου συμμάχου. Και όταν έχεις μία αναθεωρητική δύναμη στα ανατολικά σου σύνορα, αυτό αποβαίνει σε βάρος των εθνικών συμφερόντων. Αν ήταν ο Νίκος Κοτζιάς υπουργός θα είχαμε διπλωματική αναστάτωση αν γινόταν διάσκεψη για την Λιβύη δίχως την Ελλάδα. Χρειάζεται η χώρα να επιστρέψει στη ενεργητική πολυδιάστατη πολιτική και όχι την πολιτική του δεδομένου συμμάχου», επισήμανε.

Για την καταδίκη του

Ο Νίκος Παππάς κλήθηκε να απαντήσει για την καταδίκη του από τη Δικαιοσύνη με 13-0 και το ενδεχόμενο να το εκμεταλλευτεί στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Το ποσοστό του ελληνικού λαού που έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη είναι 15% -20%. Είναι πρωτοφανές ποσοστό. Θα ήθελα να πω στον κ. Μητσοτάκη, αν διαβεί αυτό το Ρουβίκωνα, να του προτείνω ειλικρινώς τον νόμο για τον οποίο έσυρε εμένα στα ειδικά δικαστήρια να το μετονομάσουμε στην πολιτική καθομιλουμένη και να τον λέμε “νόμο Μητσοτάκη – Παππά”. Διότι ο κ. Μητσοτάκης τον έχει εφαρμόσει ανελλιπώς από το 2019 και μετά. Με μια μόνο εξαίρεση: κατάργησε την υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να καταβάλλουν το τίμημα των αδειών.(…) Και είμαι βέβαιος ότι έχει καταλάβει και ο κ. Μητσοτάκης ότι έχει καταναλωθεί αυτό το επιχείρημα ως προϊόν και θα πάμε παρακάτω και θα αντιπαρατεθούμε πολιτικά, όταν χρειαστεί», απάντησε.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Τα μηνύματα που έστειλαν οι υποψήφιοι πρόεδροι – Οι αιχμές και οι κόντρες 

Κατρίνης: «Όχι σε επιλογές στασιμότητας και παρακμής που θέλουν ένα μικρό και ελεγχόμενο ΠΑΣΟΚ»

Δένδιας: Αλλαγές στην εφεδρεία με την «Ατζέντα 2030»

Keywords
Τυχαία Θέματα