Παραιτήθηκαν 4 δημοσιογράφοι της Al-Akhbar

ΚΟΣΜΟΣ

 

Τέσσερις δημοσιογράφοι της λιβανέζικης Al-Akhbar παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη "στροφή" που έκανε η εφημερίδα, η οποία ενώ αρχικά αντιμετώπισε με ενθουσιασμό τις λαϊκές κινητοποιήσεις στον Λίβανο, πλέον εκφράζει επιφυλάξεις.

Από την περασμένη εβδομάδα, οι δημοσιογράφοι ανακοίνωσαν ο ένας μετά τον άλλο ότι αποχωρούν από τη συντακτική ομάδα της εφημερίδας, που πρόσκειται στη σιιτική Χεζμπολάχ, για λόγους που "συνδέονται με την κάλυψη των κινητοποιήσεων". Η τελευταία παραίτηση έγινε σήμερα.

Ο ένας από τους δημοσιογράφους, ο Μοχάμεντ Ζμπιμπ,

που ήταν υπεύθυνος του οικονομικού τμήματος, ανέφερε την Δευτέρα ότι παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα διαμαρτυρόμενος για τη στάση της διεύθυνσης της Al-Akhbar απέναντι στις διαδηλώσεις.

Εδώ και τρεις εβδομάδες οι διαδηλώσεις και οι πράξεις πολιτικής ανυπακοής πολλαπλασιάζονται στον Λίβανο, με αίτημα την ανανέωση της πολιτικής τάξης που κατηγορείται για διαφθορά και ανικανότητα, με φόντο την επιδεινούμενη οικονομική κρίση.

Η Al-Akhbar είναι μια από τις εφημερίδες με τη μεγαλύτερη αναγνωσιμότητα στον Λίβανο και θεωρείται έγκυρη ακόμη και από αυτούς που δεν συμμερίζονται τις πολιτικές θέσεις της. Τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει πολλά ρεπορτάζ για τις οικονομικές δυσκολίες των λιγότερο προνομιούχων. Όταν ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις, στις 17 Οκτωβρίου, με αφορμή την επιβολή ενός φόρου στις τηλεφωνικές κλήσεις μέσω της εφαρμογής WhatsApp, η εφημερίδα αρχικά στήριξε το κίνημα. Σε ένα πρωτοσέλιδό της έγραφε μάλιστα τον τίτλο "Ο λαός μπορεί", εκτιμώντας ότι η διαμαρτυρία ήταν το αποτέλεσμα "της σοβαρής οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης".

Όμως τα οικονομικά αιτήματα των διαδηλωτών πολύ σύντομα έδωσαν τη θέση τους στο αίτημα για την άμεση απομάκρυνση της πολιτικής τάξης που παραμένει σχεδόν η ίδια από το τέλος του εμφυλίου πολέμου (1975-90). Όλοι οι πολιτικοί ηγέτες μπήκαν στο στόχαστρο, συμπεριλαμβανομένουο και του ηγέτη της Χεζμπολάχ, του Χασάν Νασράλα. Ο τελευταίος, σε τηλεοπτικά διαγγέλματά του τάχθηκε κατά της παραίτησης της κυβέρνησης και προειδοποίησε τους διαδηλωτές να μην χειραγωγούνται από το εξωτερικό και να μην οδηγήσουν τη χώρα στο χάος.

Ο αρχικός ενθουσιασμός της Al-Akhbar για το κίνημα έδωσε τη θέση του στις επιφυλάξεις, με την εφημερίδα να κάνει πλέον λόγο για "κίνδυνο χάους" και "διχασμού" στον Λίβανο.

 

Al-AkhbarΛίβανοςεφημερίδαHas video: Exclude from popular: 0
Keywords
Τυχαία Θέματα