Παραιτήθηκαν Μίλιμπαντ, Κλέγκ και Φάρατζ μετά την εκλογική συντριβή

ΚΟΣΜΟΣ

Τα αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών για τους Εργατικούς, Φιλελεύθερους Δημοκρατικούς αλλά και για το Κόμμα Ανεξαρτησίας, οδήγησαν σε παραίτηση τους ηγέτες και των τριών κομμάτων.

Ο Νικ Κλεγκ ανακοίνωσε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος των Φιλελεύθερων Δημοκρατών. Ο ηγέτης του Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (Ukip) Νάιτζελ Φάρατζ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος και ότι μπορεί να μην ξαναθέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος τον Σεπτέμβριο.

Η βαριά ήττα του Εργατικού Κόμματος στις βρετανικές

εκλογές αποτελεί επίσης προσωπική ήττα του ηγέτη του Εντ Μίλιμπαντ, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία του κόμματος των Εργατικών.

Παρά την άνετη επανεκλογή του στην περιφέρειά του στο Ντόνκαστερ της βόρειας Αγγλίας, ο Εντ Μίλιμπαντ, 45 ετών, αισθάνθηκε το ωστικό κύμα της έκρηξης, αφού το κόμμα του πρέπει να αρκεσθεί στις 230 έδρες, πολύ πίσω από τους Τόρις, στους οποίους οι προβλέψεις δίνουν 326 έδρες.

"Ηταν ξεκάθαρα μία πολύ απογοητευτική και δύσκολη νύκτα για το Εργατικό Κόμμα", δήλωσε σήμερα το πρωί "εξαιρετικά στενοχωρημένος".

Το σοκ είναι ακόμη περισσότερο ισχυρό, καθώς οι δημοσκοπήσεις έφερναν μέχρι την τελευταία στιγμή στήθος με στήθος τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς, οι οποίοι είχαν πραγματικά πιστέψει στις πιθανότητες να αναλάβουν την εξουσία έπειτα από πέντε χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης.

Μέχρι και ο Εντ Μίλιμπαντ, γνωστός για την αδεξιότητά του, και παρά την επικριτική του παρακολούθηση από τα μέσα ενημέρωσης, κατόρθωσε να αποφύγει μέχρι την τελευταία στιγμή τις γκάφες και μάλιστα απέκτησε έναν πρωθυπουργικό αέρα στα μάτια της κοινής γνώμης.

Η απογοήτευση από τα εκλογικά αποτελέσματα προκάλεσε αμέσως στους κόλπους των Εργατικών απροκάλυπτες εκκλήσεις για παραίτηση.

Ο πρώην υπουργός Αθλητισμού Τζέρι Σάτκλιφ δήλωσε πρωί πρωί ότι "ήρθε για τον Μίλιμπαντ η στιγμή να παραδώσει τα ηνία".

Ο Τζακ Στρο, πρώην υπουργός Εσωτερικών δήλωσε επίσης ότι ο Μίλιμπαντ πρέπει να σκεφτεί το μέλλον του, ενώ η εφημερίδα Guardian, που τον υποστήριξε, θεωρεί πιθανή την παραίτησή του. "Ωστόσο, υπάρχει μία εσωτερική συζήτηση σχετικά με την πιθανότητα παραμονής του μέχρι να βρεθεί ο νέος ηγέτης", γράφει η εφημερίδα.

Από την πλευρά της, η Daily Mirror, που επίσης υποστήριξε το Εργατικό Κόμμα στην προεκλογική εκστρατεία τού άφησε μία επιλογή: "Παραιτήσου σήμερα ή αύριο", μη βλέποντας άλλη εναλλακτική λύση μπροστά στην "ταπεινωτική ήττα".

Τα ονόματα που κυκλοφορούν για την αντικατάστασή του είναι αυτά της υπουργού Εσωτερικών της σκιώδους κυβέρνησης Ιβέτ Κούπερ, του σκιώδους υπουργού Υγείας Αντι Μπέρναμ, του σκιώδους υπουργού Δικαιοσύνης Νταν Τζάρβις και του σκιώδους υπουργού Εμπορίου Τσούκα Ουμούνα.

Ο βουλευτής Τζον Μαν έσπευσε να κατηγορήσει τον Εντ Μίλιμπαντ στο Twitter ότι δεν άκουσε τη βάση του κόμματος.

Ηδη τον Νοέμβριο είχαν κυκλοφορήσει φήμες για συνωμοσία με σκοπό την εκδίωξη του Εντ Μίλιμπαντ από την ηγεσία, έπειτα από τις χαμηλές του επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις για τα πολιτικά πρόσωπα. Αλλά "ο κόκκινος Εντ" κατόρθωσε να επαναφέρει την ηρεμία στις τάξεις των Εργατικών.

Αυτή τη φορά, μοιάζει πιο δύσκολο, ακόμη και αν παραμένει δυνατόν, διότι αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στο Συντηρητικό Κόμμα, στους Εργατικούς δεν αρέσει να ξεφορτώνονται με ανηλεή τρόπο τους ηγέτες τους, σύμφωνα με τον Τόνι Τρέιβερς, του London School of Economics.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό των Εργατικών Ντέιβιντ Μπλάνκετ, το κόμμα απέτυχε διότι δεν κατόρθωσε να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις για τις υπερβολικές δαπάνες της κυβέρνησης του Γκόρντον Μπράουν, που άφησαν το 2010 την Βρετανία στη ψάθα.

Η άνοδος των εθνικιστών του SNP της Σκωτίας και η απειλή μίας συμμαχία του Μίλιμπαντ μαζί τους που προβλήθηκε από τους Τόρις οδήγησαν επίσης στην απώλεια ψήφων για τον Εργατικό Κόμμα υπέρ του κόμματος του Ντέιβιντ Κάμερον.

ΜίλιμπαντΚλέγκΦάρατζεκλογές ΒρετανίαΒρετανίαεκλογικά αποτελέσματα ΒρετανίαHas video:
Keywords
Τυχαία Θέματα