Παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου που αξίζει να παρακολουθήσετε

Το Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου θα ανοίξει τις πύλες του την 1η Ιουνίου, έχοντας πια, μετά τους περιορισμούς της πανδημίας, ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα περίπου 70 παραστάσεων. Με μια πρώτη ματιά δεν θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτός ο καθιερωμένος θεσμός διαθέτει σημαντικές αλλαγές. Πολλοί – και ιδιαίτερα ξένοι – καλλιτέχνες έχουν ξαναπαρουσιάσει τη δουλειά τους, ενώ από ελληνικής πλευράς η γενικότερη εικόνα δεν δείχνει κάποια στροφή σε καινοτόμους δρόμους.

Ωστόσο υπάρχουν αρκετές εκδηλώσεις

που αξίζουν την προσοχή μας.

Θέατρο Πειραιώς 260

Ας αρχίσουμε από την Πειραιώς 260, που ξεκινά με την παράσταση «Η άλλη πλευρά της καταιγίδας – Μια φανταστική συνάντηση του Όρσον Ουέλς με τον κόσμο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ». Η πρωτότυπη σύνθεση του Γιάννη Χουβαρδά προκαλεί, αν μη τι άλλο, το ενδιαφέρον.

Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει βέβαια και τον γνώριμο σε μας Ίβο βαν Χόβε, που επιστρέφει – αυτή τη φορά με την Comedie Francaise – με το ανέκδοτο κείμενο της απαγορευμένης πρώτης εκδοχής του μολιερικού «Ταρτούφου».

Από την άλλη, ο Γάλλος Φιλίπ Κεν, γνωστός για τις υβριδικές – εικαστικές παραστάσεις του, δημιουργεί με το «Farm fatale» ένα σύμπαν που κατοικείται από ονειροπόλους ακτιβιστές και σχολιαστές της πραγματικότητάς μας.

Αξίζει να ξαναδούμε την Καρολίν Γκιελά Ενγκιγέν που, μετά την επιτυχημένη «Σαϊγκόν», έρχεται με τη συγκινητική «Αδελφοσύνη, φανταστική ιστορία».

Αξιόλογο είναι, επίσης, το «Λυκόφως» της Κριστιάν Ζαταχί, που συνδιαλέγεται με το «Dogville» του Λαρς φον Τρίερ.

Επίδαυρος

Στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου πολλά υποσχόμενη είναι η «Άλκηστις» του Ευριπίδη από τον γνωστό σε μας Ολλανδό σκηνοθέτη Γιόχαν Σίμονς, ιδρυτή του Theater Hollandia, που παρουσιάζει την τραγωδία με όχημα τη μουσική τής ομώνυμης όπερας του Γκλουκ.

Αλλά και οι «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά προκαλούν την περιέργειά μας.

Παγκόσμια πρεμιέρα κάνει ο «Αγαμέμνων» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία του νέου Γερμανού δημιουργού Ούλριχ Ράσε. Οι ηθοποιοί του συνδυάζουν το κείμενο με μια χορογραφία που εκτελείται πάνω σε μηχανοκίνητες περιστρεφόμενες σκηνές και ζωντανή μουσική.

Ο Τσεζάρις Γκραουζίνις επιστρέφει στο φεστιβάλ με μια σύγχρονη μεταφορά της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή και με Έλληνες ηθοποιούς.

Οι σκηνοθεσίες του Βασίλη Παπαβασιλείου έχουν πάντα ενδιαφέρον. Στην προκειμένη περίπτωση ανεβάζει την «Ελένη» του Ευριπίδη.

Χορός – Περφόρμανς

Πολλές είναι οι χορευτικές παραστάσεις. Ανάμεσά τους η Ελμίρα Γκόρο με το «Thirst», ο Eduard Hue με το «All I need», η αντισυμβατική Marlene Monteiro Freitas με το «Κακό θεϊκή μέθη», ο Αντώνης Φωνιαδάκης κ.ά.

Μη χάσετε, όμως, αυτή τη φορά την περφόρμανς του Ευριπίδη Λασκαρίδη, που θα παρουσιαστεί στη Μικρή Επίδαυρο με τίτλο «Τουρνέ». Ο εμπνευσμένος δημιουργός εξερευνά με χιούμορ πτυχές της περιπέτειας και της τέχνης του θεάτρου και, από κει, της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας.

Χιούμορ διαθέτει και η παράσταση του Μάρτιν Τσίμερμαν «Danse macabre» στην Πειραιώς 260, στην οποία ο ίδιος ο σκηνοθέτης παρεμβαίνει στη σκηνική δράση ως μαριονετίστας που κινεί τα σώματα των ερμηνευτών.

Η ταλαντούχα Πατρίτσια Απέργη, από την άλλη, χορογραφεί στην Πειραιώς 260 το έργο «Bodhi Project», που πραγματεύεται την ουτοπία.

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Όπερα – Μουσική

Για δεύτερη φορά συνεργάζεται η Κατερίνα Ευαγγελάτου με την Εθνική Λυρική Σκηνή, παρουσιάζοντας τη δική της ενδιαφέρουσα οπτική στην όπερα «Ριγολέττος» του Βέρντι.

Ο πολυβραβευμένος αρχιμουσικός Τζον Έλιοτ Γκάρντινερ θα διευθύνει το σύνολο Μοντεβέρντι και τους Άγγλους σολίστ μπαρόκ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει βραβευμένες ερμηνείες των Μπαχ, Μπερλιόζ, Βέρντι κ.ά.

Η Φιλαρμονική της Σκάλας του Μιλάνου θα ερμηνεύσει έργα Ροσσίνι, Μπετόβεν, Ντβόρζακ υπό τον αρχιμουσικό Μιουνγκ Χουν Τσουνγκ.

Ο Γαλλολιβανέζος τρομπετίστας Ιμπραχίμ Μααλούφ θα μας ταξιδέψει στις μουσικές τού κόσμου με αυτοσχεδιασμούς, τζαζ ενορχηστρώσεις, ποπ ήχους ή διασκευές που συνυφαίνονται με λάτιν και αφροκουβανικούς ρυθμούς.

Ο Μαξ Ρίχτερ, ένας από τους σημαντικούς συνθέτες της τελευταίας εικοσαετίας, θα παρουσιάσει δύο δισκογραφικές δουλειές του.

Η Μαρία Φαραντούρη, συμπράττοντας με τον βαρύτονο Τάση Χριστογιαννόπουλο, αφιερώνει τη συναυλία της στον Μίκη Θεοδωράκη.

Μεταξύ άλλων θα ακούσουμε αποσπάσματα από το «Canto General» σε ποίηση του Πάμπλο Νερούδα.

Ο Λεωνίδας Καβάκος θα ερμηνεύσει κονσέρτα για βιολί του Μπαχ με ένα μικρό σχήμα, από έξι Έλληνες μουσικούς.

Αξίζει επίσης να ακούσουμε για άλλη μια φορά την παλαίμαχη ιέρεια του πανκ Πάτι Σμιθ, αλλά και την πρωτοποριακή περφόρμερ, τραγουδίστρια και μουσικό Λόρι Άντερσον.

Διαβάστε επίσης:

Οι ΑΟΡΑΤΟΙ / INVISIBLE στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟ. 09 & 10 Απριλίου στις 17:00

Ταινίες Πρώτης Προβολής: Η Ιζαμπέλ Ιπέρ επιστρέφει με «Υποσχέσεις» – Θρίλερ, κομεντί και 3 ελληνικά ντοκιμαντέρ

Ένα «Πείραμα» δοκιμασία για την ψυχή

Keywords
Τυχαία Θέματα
Παραστάσεις, Φεστιβάλ Αθηνών – Επιδαύρου,parastaseis, festival athinon – epidavrou