Παράταση για το «Καλάθι του νοικοκυριού» με το ράλι της ακρίβειας να συνεχίζεται…

Παρατείνεται το «Καλάθι του νοικοκυριού», αφού εδώ και 11 μήνες ο πληθωρισμός των τροφίμων «τρέχει χωρίς φρένα» με διψήφιο ρυθμό!

Συγκεκριμένα στην χώρα μας οι τιμές των τροφίμων τον Ιούνιο αυξήθηκαν 10,4% από 9,8% τον Μάιο.

Πλέον είναι φανερό το γεγονός ότι οι τιμές δεν «τιθασεύονται» στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τις αυξήσεις να καταγράφονται ακόμα και σε εβδομαδιαία βάση σε βασικά καταναλωτικά αγαθά.

Μάλιστα, οι τιμές στο κρέας έχουν χτυπήσει κόκκινο. Εδώ και ένα χρόνο, και συγκεκριμένα από τον Απρίλιο του 2022, οι ανατιμήσεις στο μοσχάρι

στη χώρα μας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες που καταγράφονται στην Ευρωζώνη. Χαρακτηριστικά:

Το μοσχάρι κυμαίνεται στα 12-15 ευρώ το κιλό, ανάλογα το κομμάτι.Το χοιρινό από 6,5 – 9 ευρώ το κιλό.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι στα δύο χρόνια που καλπάζει η ακρίβεια, «η ζάχαρη αυξήθηκε 62%, το ελαιόλαδο 42,64%, το αλεύρι και τα δημητριακά 41%, το γάλα 37,14%, τα φρούτα 30,55%, το ψωμί 32,56%, το αρνί και το κατσίκι 30%, το χοιρινό 28,88%, το μοσχάρι 28,71%», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλος.

Την ίδια ώρα ο Ραυτόπουλος, μεταξύ πολλών, εξηγεί και τις μεθοδεύσεις που ακολουθούν οι βιομηχανίες προκειμένου οι καταναλωτές να μην αντιληφθούν την καλπάζουσα ακρίβεια, αυτή τη φορά στο φρέσκο γάλα.

Συγκεκριμένα, τονίζει ότι τις τελευταίες εβδομάδες μπήκε ένα «νέο» προϊόν στην ζωή μας, το γάλα 500 ml, με τιμή από 1,13 ευρώ ως 1,26 ευρώ, δηλαδή ως πάνω από 2,5 ευρώ το λίτρο.

Αντίστοιχα, προωθείται εις βάρος της γνήσιας φέτας το «λευκό τυρί», γιατί είναι από αγελαδινό γάλα αντί για αιγοπρόβειο (και μάλιστα εισαγόμενο σε όλο και μεγαλύτερο ποσοστό καθώς η ελληνική παραγωγή μειώνεται συνεχώς), όπως και το «σκληρό τυρί» αντί για το γνήσιο κεφαλοτύρι, για τον ίδιο λόγο.

Για τους λόγους αυτούς ζητά από την κυβέρνηση, η οποία δεν θέλει να μειώσει το ΦΠΑ (γιατί ο ΦΠΑ φέρνει τα έσοδα και ο ΕΦΚ για να κάνει κοινωνική πολιτική με τα market pass κτλ.), να το κάνει όπως ακριβώς το έκανε και η Πορτογαλία, η Κύπρος, η Πολωνία»:

Κατάργηση του ΦΠΑ στα πρώτα έξι βασικά προϊόντα διατροφής: γάλα, γιαούρτι, ψωμί, δημητριακά, αυγά, παιδικές τροφές (μπορεί να μηδενιστεί, σήμερα είναι στο 6%, το κόστος του μέτρου είναι ανάλογο με αυτό του ελληνικού market pass). Ως Ένωση Εργαζόμενων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ λέμε σε αυτά τα προϊόντα να μηδενιστεί ο ΦΠΑ για όλους τους Έλληνες.

Διαβάστε επίσης:

Ανεργία: Το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ η Ελλάδα

Πανελλήνιες 2023: Πατέρας και γιος πέρασαν στην ίδια σχολή στο ΑΠΘ

Φωτιά στη Σάμο: Προσήχθη ηλικιωμένη – Καλύτερη η εικόνα από το πύρινο μέτωπο

Keywords
Τυχαία Θέματα